Τουρισμός στην Ελλάδα: Το σχέδιο άφιξης τουριστών χωρίς κορονοιό-τεστ πριν μπούν στο αεροπλάνο

Αύριο «κλειδώνει» το τελικό σχέδιο για την επανέναρξη της τουριστικής σαιζόν στην Ελλάδα, σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί υπό τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή όλων των συναρμοδίων κυβερνητικών στελεχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsique, το κρίσιμο κομμάτι «του παζλ» που δεν θα περιλαμβάνεται στις σημερινές ανακοινώσεις για την επανεκκίνηση του εσωτερικού τουρισμού, είναι αυτό του τρόπου έλευσης τουριστών από το εξωτερικό, κυρίως αεροπορικώς, αλλά και οδικώς και ακτοπλοϊικώς.

Σύμφωνα και με τις οδηγίες που εξέδωσε η Κομισιόν, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι όσοι επιλέγουν τα αεροπορικά ταξίδια θα πρέπει να φορούν μάσκα από την επιβίβαση μέχρι την αποβίβαση από το αεροσκάφος. Στα αεροσκάφη δεν θα υπάρχουν κενές θέσεις και δεν θα σερβίρεται γεύμα ή ρόφημα.

Ο «γρίφος» που καλείται να επιλύσει η κυβέρνηση αφορά στον τρόπο πιστοποίησης της υγείας ενός επιβάτη. Στην Αθήνα επικρατεί δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η Κομισιόν απέρριψε την ελληνική πρόταση για τη διενέργεια τεστ έως και 72 ώρες πριν την επιβίβαση τουριστών στα αεροσκάφη, το οποίο θεωρεί εξαιρετικά κρίσιμο για τη μη μαζική διασπορά του ιού στην ελληνική κοινωνία από την έλευση τουριστών.

Με δεδομένο, ωστόσο, ότι και η ίδια η Ε.Ε μιλάει για «συστάσεις», η κυβέρνηση δίνει την ερμηνεία ότι δεν είναι δεσμευτικές για τις χώρες και μελετάει το ενδεχόμενο να εφαρμόσει το μέτρο μόνο για τη χώρα μας. Να θέτει, δηλαδή, ως όρο, για όποιον επιλέξει την Ελλάδα για τις καλοκαιρινές του διακοπές, τη διενέργεια του τεστ, τρία 24ωρα πριν το ταξίδι του στη χώρα μας. Ένα τέτοιο σχέδιο, εκτιμάται, ότι θα μπορούσαν να το διαχειριστούν οι ίδιες οι αεροπορικές εταιρείες.

Εντός της ημέρας, πάντως, αναμένεται να εκδοθεί ΝΟΤΑΜ από την ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) που θα επεκτείνει την απαγόρευση πτήσεων για χώρες εκτός Σένγκεν έως τις 15 Ιουνίου, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα διατηρηθεί μέχρι νεωτέρας και η απαγόρευση πτήσεων από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, μια χώρα που έχει πληγεί πολύ από τον κορωνοϊό και εφαρμόζει εντελώς διαφορετικά πρωτόκολλα υγείας από τα δικά μας.

 

newsique.gr