Ταμειακά διαθέσιμα: Υπέρ της εισήγησης της ΚΕΔΕ

Σήμερα είναι η ημέρα που συνεδριάζουν οι δήμοι της χώρας αναφορικά με τα ταμειακά διαθέσιμα. 

WP_20150427_19_03_08_RawΤο μείζον αυτό ζήτημα τέθηκε επί τάπητος στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο της αποψινής βραδιάς με την τελική απόφαση να συντάσσεται υπέρ του σημερινού ψηφίσματος της ΚΕΔΕ με μια συνδιαμόρφωση από μεριάς του κ. Μοσχολιού και του κ. Τραπεζιώτη στην 4η παράγραφο της απόφασης.

WP_20150427_19_02_29_RawΑρχικά ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παπαναστασίου ανέφερε την ιστορία του όλου θέματος των ταμειακών διαθεσίμων: “Πήγαμε στην συγκέντρωση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ)  για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου κατά την οποία πρέπει οι δήμοι να καταθέσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και όχι τα αποθεματικά,  δυο πράγματα που είναι διαφορετικά μεταξύ τους. Υπήρξε καταγγελία εκεί από τους πιο πολλούς δημάρχους αρχικά για τον τρόπο με τον οποίο έγινε, χωρίς καμία ενημέρωση δηλαδή. “Επεβλήθη” η λογική ότι τα λεφτά αυτά θα πάνε στη τράπεζα της Ελλάδας στα οποία θα μπει επιτόκιο 2%. Βγήκε μια απόφαση που καταστρατηγούσε την έννοια της αυτοδιοίκησης και ξεκίνησε μια πράξη μη δημοκρατική ενώ όσοι την συνέταξαν δεν είχαν γνώση της αυτοδιοίκησης ή τον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων από μέρους της τράπεζας Ελλάδος. Βγήκε κατόπιν απόφαση από την ΚΕΔΕ η οποία θέλει το να μην μπουν τα ταμειακά διαθέσιμα στην τράπεζα Ελλάδας. Σήμερα υπήρξε μια απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ σε έκτακτη συνεδρίαση που έγινε σήμερα όπου συνεχίζει να μην θέλει να μπουν τα ταμειακά διαθέσιμα στην τράπεζα Ελλάδος και το θέμα θα διευθετηθεί στις 7 Μαΐου, εν τέλει. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει κανένα λόγο να εμποδίσει την κυβέρνηση στην όλη προσπάθεια που κάνει. Θεωρώ ότι η απόφαση της ΚΕΔΕ είναι στη σωστή κατεύθυνση. Βρισκόμαστε έτσι κι αλλιώς σε δύσκολη θέση καθώς η μη εφαρμογή του νομοθετικού προγράμματος σημαίνει παράβαση καθήκοντος ενώ αν πράξουμε αυτά που λένε θα πάμε για “κακούργημα”  καθώς η οικονομική ζημιά στους δήμους θα είναι τεράστια. Προτείνω στο σώμα να κάνει αποδεκτή την απόφαση της ΚΕΔΕ”.

WP_20150427_19_02_44_RawΣτη συνέχεια ο κ. Καμμένος αναρωτήθηκε αν η απόφαση της ΚΕΔΕ αφορά λόγους νομικούς ή είναι πραγματικά πολιτικό το όλο θέμα με τον κ. Παπαναστασίου να απαντά ότι είναι και τα δυο. “Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την απαράδεκτη μεθόδευση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου. Θα πρέπει ως αυτοδιοίκηση να εξασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία των Δήμων μας”, συνέχισε ο κ. Παπαναστασίου.

Η κ. Ρούση σε δική της ερώτηση έθεσε το ζήτημα των υπαλλήλων και το ποια είναι η θέση τους για όλα αυτά, με την απάντηση να δίνεται πάλι δια στόματος κ. Παπαναστασίου ο οποίος ανέφερε ότι είναι κι αυτοί αντίθετοι και έκαναν και στάσεις-απεργίες.

Εν συνεχεία ο κ. Μοσχολιός έκανε έναν αστεϊσμό  λέγοντας: “Πως συζητάμε για ταμειακά διαθέσιμα από την στιγμή που δεν υπάρχουν; Πότε προλάβατε να τα κάνετε μέσα σε λίγους μήνες που είστε δημοτική αρχή;; “, ενώ συνέχισε αναφέροντας τα εξής: “Το ζήτημα σίγουρα δεν είναι νομικό. Είναι πολιτικό από τη στιγμή που η χώρα είναι σε αυτή τη κατάσταση. Είναι απαράδεκτη η απόφαση της κυβέρνησης. Γιατί να γίνει αυτή η πράξη νομοθετικού περιεχομένου από τη στιγμή που στο παρελθόν το συγκεκριμένο κόμμα που κυβερνά τώρα την είχε καταγγείλει; Το πρώτο πρόβλημα της αυτοδιοίκησης θα πρέπει να είναι η επιβίωση της χώρας. Νομίζω μπορεί να βρεθεί μια λύση χωρίς να κινδυνεύει η αυτοδιοίκηση”.

WP_20150427_19_29_54_RawΟ λόγος πέρασε στον κ. Τραπεζιώτη κατόπιν ο οποίος συμφώνησε εν μέρει με τον κ. Μοσχολιο. “Το πρόβλημα της σημερινής διάταξης είναι απόλυτα πολιτικό. Η κυβέρνηση συνεχίζει να ασκεί έναν συνεχόμενο έλεγχο σε βαθμό που απειλείται η ίδια η αυτοδιοίκηση: μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου που πλήττει το κύρος και την αυτοδυναμία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το κράτος είναι αφερέγγυο κι αναξιόπιστο απέναντι στην αυτοδιοίκηση και οι μειώσεις που γίνονται δεν αποκαθίστανται, αντίθετα : μειώνονται. Η κυβέρνηση ζητά τα διαθέσιμα. Μέσα σε αυτά όμως δεν περιλαμβάνονται οι μισθοδοσίες όπως και τα χρήματα για τα έργα και τις κοινωνικές δομές. Δείτε τι υπόλοιπα έχετε στο ταμείο σας και αφαιρέστε τα παραπάνω και δείτε τι υπόλοιπο υπάρχει, αν υπάρχει… “, υπογράμμισε ο κ. Τραπεζιώτης.

WP_20150427_19_52_06_RawΟ κ. Παπανικολάου με τη σειρά του ανέφερε: “Λένε πολλοί ότι αυτή η αναγκαιότητα προήλθε από την Τρόικα και επίσης ότι τα λεφτά αυτά υπονοείται ότι δε θα πάνε για μισθούς και συντάξεις και λαϊκές ανάγκες αλλά θα πάνε στους δανειστές. Αυτό το χρέος το δημιούργησε ο λαός; Τα δανειστήκαμε και τα πήραμε για να τροφοδοτήσουμε της επιχειρήσεις. Άρα ο ελληνικός λαός δε χρωστάει τίποτα και πουθενά. Η μόνη λύση θα ήταν να διαγραφεί το χρέος για να μην προχωρήσουμε σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Όλο αυτό μας οδηγεί στην προετοιμασία του 3ου μνημονίου που έρχεται τον Ιούνιο. Είμαστε αντίθετοι στη πράξη νομοθετικού περιεχομένου”.

WP_20150427_20_21_14_RawΟ κ. Μερμίγκης και η το “Ανυπότακτο Αγρίνιο” είπε εν συνεχεία: “Η πράξη αυτή θεωρητικά έχει γίνει από το προηγούμενο έτος η οποία έδωσε τη δυνατότητα στη κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τα ταμειακά διαθέσιμα εφόσον τα οικονομικά πέσουν πιο χαμηλά από το προβλεπόμενο. Στην αλήθεια μιλάμε για μια μνημονειακή πράξη. Το Ανυπότακτο Αγρίνιο τάσσεται υπέρ της εξής θέσης: να μη δώσει ούτε ένα ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα

Ο κ. Δήμας ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αλλάζει οπότε πρέπει να μπει θέμα στην ημερήσια διάταξη για αποδέσμευση από αυτήν ενώ σειρά στο βήμα πήρε και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ρόκκος δηλώνοντας τα εξής: “Μειώνεται ο χρόνος πρακτικά, δυστυχώς. Η σημερινή  κυβέρνηση έκανε μια παράφορη πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Υπάρχει αφροσύνη κι ανεπάρκεια στο όλο ζήτημα. Είναι απρόβλεπτη και έκτακτη αυτή η κατάσταση; Αφού το ξέρουμε από το Γενάρη ότι συμβαίνει κι από τότε που δεν δεχτήκαμε τα 7.2 δις ευρώ. Ψηφίζω την εισήγηση του δημάρχου ως έχει. Βέβαια πρέπει να κάνουμε το παν για να σωθεί η χώρα, μια παράμετρος που είναι πολύ βασική. Η τοπική αυτοδιοίκηση θα μπορεί να μιλά για αυτονομία όταν θα διεκδικήσουμε τους τρόπους που την φέρνουν. Δεν μπορούμε να μιλάμε για αυτοδιοίκηση όταν εμείς οι ίδιοι εξαρτιόμαστε από την κεντρική εξουσία”.

Η κ. Ρούση και ο κ. Γκρίζης τάχθηκαν αμφότεροι υπέρ του ψηφίσματος της ΚΕΔΕ ενώ ο κ Ράπτης δήλωσε τα ακόλουθα: “Αν δε δώσουμε τα χρήματα αυτά η κεντρική διοίκηση μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Ούτως ή άλλως δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο. Ωστόσο μετά από αυτό τι; Θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει ένα σχέδιο σε αυτή τη κυβέρνηση για τη σωτηρία αυτής της χώρας”.

Τελικά  επικράτησε η συνδιαμορφωμένη πρόταση του κ. Μοσχολιού και του κ. Τραπεζιώτη η οποία θέλει μια μικρή παραμετροποίηση του σημερινού ψηφίσματος της ΚΕΔΕ

Τα σχόλια είναι κλειστά.