Σουδάν: πρόβλημα ή μέρος προβλήματος;

Οι εικόνες που εκτυλίσσονται στο Σουδάν γεμίζουν τις οθόνες μας προκαλώντας λύπη για τις απώλειες και το δράμα στην Αφρικανική αυτή χώρα και την ήπειρο γενικότερα. Επίσης ζήσαμε ξανά το σήριαλ <<εξευτελισμός της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο >> μετά την καθυστερημένη επέμβαση με C130 για παραλαβή των αμάχων Ελλήνων και μη και την ασφαλή επιστροφή τους. Ο γράφων έχει διατυπώσει τα αιχμηρά σχόλια του για το θέμα.

Η μοίρα της Αφρικής είναι και αυτή έργο με πολλά επεισόδια. Εντολοδόχοι ντόπιοι ξένων Δυνάμεων αδιαφορώντας για ανάπτυξη οικονομική και ανθρώπινη ευημερία συγκρούονται μεταξύ τους σαν αντίπαλες συμμορίες για να αρπάξουν την εξουσία Ο Στρατός της χώρας επιθυμεί την ενσωμάτωση της Πολιτοφυλακής(RSP), η οποία αρνείται . Ευθύνη φυσικά έχουν, όπως και στην Ελλάδα, και οι απλοί πολίτες που δεν παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους. Στην παρούσα φάση το ζήτημα θέλει λίγο μεγαλύτερη προσοχή.

Γιατί; Το σκάκι των γεωπολιτικών εξελίξεων έχει πάρει φωτιά, με δίπολο έντασης και νέο Ψυχρό Πόλεμο να πλησιάζουν. <<Γήπεδα>> αναμέτρησης εκτός του Σουδάν είναι η Ουκρανία, η Μέση Ανατολή, ο Καύκασος και…… δεν θα το πιστέψει κανείς :το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος. Πολλοί αναλυτές μιλάνε για πολλούς πόλους, εκτίμηση του γράφοντος είναι 2 :το Δυτικό μπλοκ και το Ευρασιατικό (Ρωσία, Κίνα και Απω Ανατολή, Τουρκία, Βραζιλία)

Το τελευταίο έχει << πατήσει >> γερά στην Μαύρη Ήπειρο με οικονομική διείσδυση της Κίνας, που έχει κάνει τη ζωή δύσκολη στους Δυτικούς. Έγκριτοι αναλυτές (Πικραμένος, Αδαλής) δίνουν σημαντικές πληροφορίες. Μετά την αποχώρηση από τις αποικίες, οι Άγγλοι – Γάλλοι – Ολλανδοί άφησαν χώρες χρεωμένες και προβληματικές για να έχουν αφορμή επέμβασης αργότερα. Τα δάνεια και οι όροι τους ήταν αφόρητα. Έρχονται λοιπόν οι Κινέζοι και δανείζουν τις ίδιες χώρες με δικά τους χρήματα, ζητώντας γεωπολιτικά αντάλλαγματα (λιμάνια, βάσεις κα). Ο ένας εκ των 2 (Μπουρχάν) συνδέεται με τη Ρωσία η οποία μέσω μισθοφόρων (Βάγκνερ) τον στηρίζει με αντάλλαγμα στάθμευση Ρωσικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. Η χώρα είναι πλούσια σε κοιτάσματα χρυσού με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δύναμη που θα τα ελέγχει. Η χώρα γειτνιάζει με το Σαχέλ, το γνωστό για την ισλαμική τρομοκρατία και την τροφοδοσία υλικών για την πυρηνική δύναμη της Γαλλίας.

<<Φλέγεται>>  ο τόπος και πάλι ρόλο <<εμπρηστή>> θα έχει η γνωστή Τουρκία, που επιθυμεί εν είδει αποικίας να χειριστεί την πολύπαθη χώρα του Σουδάν, εφόσον η τελευταία αποτελούσε Οθωμανική κατάκτηση. Ο απελθών δικτάτορας της χώρας είχε σχέσεις με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους (θέμα προηγούμενου άρθρου). Η δραστηριότητα της Τουρκίας στην Αφρική και δη στην επίμαχη περιοχή του Σουδάν και της Σομαλίας με βάση το Ισλάμ έχει επιφέρει κέρδη στην ίδια τόσο σε επίπεδο διπλωματικού κύρους όσο και εύρεση δυναμικού για ανορθόδοξες επιχειρήσεις της ΜΙΤ και της εταιρείας της με μισθοφόρους Σαντάτ (λαθραία διακίνηση μεταναστών, κατασκοπεία, δολιοφθορές, δημιουργία προγεφυρώματος εντός συνόρων άλλων κρατών). Η σύγκλιση Ρωσίας – Τουρκίας και η  Τουρκική παρουσία σε Λιβύη και γενικά εντός της ηπείρου αυξάνει τη δυσφορία του ΝΑΤΟ εις βάρος των γειτόνων και πιο πολύ της Γαλλίας, λόγω απειλής για τα συμφέροντα της.

Το χειρότερο είναι ότι κέντρα επιδιώκουν να <<ξύσουν>> πληγές (παλιές διαμάχες ανά τον κόσμο) ή να δημιουργήσουν νέες (βλ. Ουκρανία). Μιλάμε για πολέμους που πρέπει και μπορούν να τελειώσουν. Η αναταραχή ευνοεί, γι αυτό και συνεχίζεται.

Ας πρυτανεύσει η λογική είναι η ευχή του γράφοντος.

(Πηγή εικόνας : capital.gr)