Περιφερειακό Δίκτυο Τουρισμού στην Ναύπακτο μέσω του ευρωπαϊκού έργου CI-NOVATEC

Στις προσπάθειες που καταβάλει η νέα Περιφερειακή Αρχή για ενίσχυση της τουριστικής ταυτότητας της Δυτικής Ελλάδας αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαΐμης κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Ναύπακτο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «CI-NOVATEC».

Ο κ. Ζαΐμης τόνισε την προσπάθεια που καταβάλλεται προκειμένου να υπάρξει απορρόφηση των καθυστερούμενων ευρωπαϊκών κονδυλίων, ώστε να μην χαθούν πολύτιμοι πόροι για την Περιφέρεια, αλλά και να βελτιωθούν το αντικείμενο και τα παραδοτέα των έργων με στόχο την μέγιστη ωφέλεια για την κοινωνία, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες της περιοχής.

«Η Ναύπακτος με την τόσο πλούσια ιστορία της, το μοναδικό της περιβάλλον αλλά και τα αξιόλογα και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα θα πρέπει να έχει μια σημαντική θέση στην τουριστική αγορά και για αυτό η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τον Δήμο και τους πολίτες της περιοχής θα εργαστούν ενωτικά και με πρόγραμμα για να το πετύχουν» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ζαϊμης.

Η συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019, στο κτίριο Ναυπακτία ολοκληρώθηκε με την συγκρότηση του Περιφερειακού Δικτύου (Regional Network) της Ναυπάκτου, που εντάσσεται στο έργο «CI-NOVATEC – Πελατειακή Ευφυΐα για Καινοτόμα Τουριστικά Οικοσυστήματα-Customer Intelligence for inNOVAtive Tourism ECosystems» του διακρατικού προγράμματος Interreg Ελλάδα Ιταλία 2014 – 2020.

Στο Περιφερειακό Δίκτυο, εκτός από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, συμμετέχουν ο Δήμος Ναυπακτίας, διαχειριστές ευρέως αναγνωρίσιμων σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος, εκπρόσωποι τοπικών φορέων του τουρισμού, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πολιτιστικών συλλόγων και αθλητικών σωματείων.

Στόχος του έργου, στο οποίο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει τεθεί επικεφαλής εταίρος, είναι η καταγραφή και η αξιολόγηση των εμπειριών των επισκεπτών σε σχέση με τις υπηρεσίες που λαμβάνουν στο επίπεδο των προορισμών τους.

Για τον λόγο αυτό, συστάθηκε από ένα Περιφερειακό Δίκτυο σε τρεις πιλοτικές περιοχές της Περιφέρειας, Αρχαία Ολυμπία, Καλάβρυτα και Ναύπακτο, που θα κινητοποιεί τις τοπικές συνέργειες τουρισμού με «πρωταγωνιστή» τον ίδιο τον επισκέπτη.

Μέσω μιας εφαρμογής καινοτόμου μεθοδολογίας, θα γίνεται η συλλογή δεδομένων βιωματικής εμπειρίας, βάσει αποτελέσματος από τον πελάτη – επισκέπτη. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί η συλλογή ποιοτικών δεδομένων από το χρήστη των υπηρεσιών, δηλαδή του επισκέπτη – τουρίστα. Τα στοιχεία, θα χρησιμοποιηθούν για τη διευκόλυνση επιχειρηματικών και πολιτικών αποφάσεων.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε επίσης ο ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας, ενώ μία σύντομη περιγραφή στους σκοπούς και τα οφέλη του CI-NOVATEC έκανε η υπεύθυνη του έργου Βίκυ Καραπάνου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στη Ναύπακτο παρουσιάστηκε το Πρωτόκολλο Συνεργασίας, μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των μελών του δικτύου.

Η παρουσίαση έγινε από την υπεύθυνη επικοινωνίας και τεχνική υπεύθυνη του έργου Μαίρη Στεργίου. Επίσης, την πλατφόρμα του έργου CI-NOVATEC παρουσίασε ο Δημήτρης Καραδήμας, μέλος της επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Συμμετείχαν ακόμη πολλοί εκπρόσωποι φορέων, οι απόψεις των οποίων καταγράφηκαν από την ομάδα έργου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Εκφράστηκε η πρόθεση όλων να συμπεριληφθούν στο Περιφερειακό Δίκτυο, μετά την σύμφωνη γνώμη των συλλογικών τους οργάνων, ενώ παράλληλα πολλοί συμμετέχοντες υπέγραψαν το καταστατικό.

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να λάβουν οι ενδιαφερόμενοι από την ιστοσελίδα του έργου www.interregcinovatec.eu, καθώς και από την ομάδα έργου:

Βασιλική Καραπάνου, Υπεύθυνη έργου
e-mail: b.karapanou@pde.gov.gr, τηλέφωνο επικοινωνίας: +302613613640
Κωνσταντίνα Λάνταβου, Οικονομική υπεύθυνη έργου
e-mail: k.lantavou@pde.gov.gr, τηλέφωνο επικοινωνίας: +302613613636
Μαίρη Στεργίου – Υπεύθυνη Επικοινωνίας και την τεχνική υπεύθυνη του έργου
e-mail: m.stergiou@pde.gov.gr, τηλέφωνο επικοινωνίας: +302613613625