Ο Μητροπολίτης Σάββας για τον απεγκλωβισμό του από το Σουδάν: Από θαύμα ζούμε όσοι είμασταν στη Μητρόπολη

Λίγο πριν επιβιβαστούν στο αεροσκάφος που θα τους οδηγήσει με ασφάλεια από το Αμμάν της Ιορδανίας στην Ελλάδα, ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάββας που πέρασε «δια πυρός και σιδήρου» μίλησε στην ΕΡΤ3 για κάθε στιγμή της «κόλασης» του εμφυλίου στο Σουδάν, τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων, τις πιο δύσκολες στιγμές μέσα κι έξω απ’ την Ιερά Μητρόπολη του Χαρτούμ.

This image shows a building damaged during battles between the forces of two rival Sudanese generals in the southern part of Khartoum, on April 23, 2023. – Hundreds of people have been killed and thousands wounded since the fighting erupted on April 15 between forces loyal to the Sudanese army chief and his deputy who commands the powerful paramilitary Rapid Support Forces (RSF). (Photo by AFP)

Περιγράφοντας την επιχείρηση απεγκλωβισμού του μαζί με άλλους 21 Έλληνες καθώς και Ελληνοκυπρίους με Ολλανδικό αεροπλάνο αυτοί, ανέφερε: «Μας ειδοποίησαν να ετοιμαστούμε γιατί φεύγουμε. Μας παρέλαβαν με ένα βανάκι. Είχαν κάνει συνεννοήσεις ο οδηγός με τον συνοδηγό να περάσουν από όλα τα σημεία που είχαν ενημερώσει ότι θα πάρουν άτομα από την ελληνική κοινότητα να δώσουν αναφορά. Κάποιοι δεν μας αναγνώρισαν και χτύπησαν δύο φορές το βανάκι, αλλά ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί κανείς».

Όπως ενημέρωσε, «όσοι έμεναν στα προάστια, έφταναν στο αεροδρόμιο. Εμείς που μέναμε στο κέντρο του Χαρτούμ, ήταν αδύνατο να κινηθούμε είτε πεζή είτε με αυτοκίνητο. Κάποια στιγμή που επιχειρήσαμε εμείς να πάμε στη Γαλλική Πρεσβεία μας χτύπησαν. Δεν βρεθήκαμε στη μέση διασταυρούμενων πυρών, είμασταν ο στόχος»

Όμως δεν ήταν αυτή η δυσκολότερη στιγμή, επισήμανε. «Η δυσκολότερη στιγμή ήταν όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί, μαζευτήκαμε σε μία γωνία και είπαμε ήρθε το τέλος μας. Καλύψαμε με τα σώματά μας τα παιδιά για να σωθούν τουλάχιστον αυτά. Από θαύμα ζούμε όσοι είμασταν στη Μητρόπολη»

«Ήταν κόλαση» είπε ο Μητροπολίτης. «Δεν μιλάμε για έναν απλό πόλεμο, αλλά για εμφύλιο σε πλήρη εξέλιξη και χωρίς καμία ευαισθησία. Δεν τους ενδιαφέρουν ούτε άμαχοι, ούτε έγκυες ούτε παιδιά. Κανένας. Πρώτος τους στόχος είναι τα νοσοκομεία και τα ασθενοφόρα»

Το agrinioreport.com δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.