Οι εισαγωγές βασικό πρόβλημα της ευρωπαϊκής προβατοτροφίας

Το 15% της κατανάλωσης πρόβειου κρέατος στην Ε.Ε. είναι εισαγόμενο, κυρίως τις εποχές που οι παραγωγοί έχουν την ευκαιρία να απολυόσουν καλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους από την αγορά.
ktinotrofia-ktinotrofos-probata

Επίσης, βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την βιωσιμότητα του τομέα και την κερδοφορία των παραγωγών είναι το κόστος παραγωγής και η έλλειψη διαφάνειας στην αγορά.

 Τα παραπάνω αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, κατά την διάρκεια της τρίτης συνεδρίασης της ομάδας εργασίας για το πρόβειο κρέας των κεντρικών αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων Copa και Cogeca, την 1η Ιουλίου στις Βρυξέλλες, όπου μελετάται η βελτίωση των συνθηκών για τον τομέα.

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας, κ. Charles Sercombe υπογράμμισε την ανάγκη να βελτιωθούν τα εισοδήματα των παραγωγών και να ενισχυθεί η κερδοφορία του κλάδου, υπογραμμίζοντας ότι παίζει σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη και την απασχόληση στις αγροτικές περιοχές της ΕΕ. Η προβατοτροφία διαδραματίζει επίσης σημαντικό περιβαλλοντικό ρόλο, με το 70% των περιοχών που αντιμετωπίζουν φυσικά μειονεκτήματα στην ΕΕ να αξιοποιούνται ως βοσκότοποι.

 «Για τη βελτίωση της αποδοτικότητας του τομέα, θα πρέπει να βελτιωθεί η διαφάνεια της αγοράς και να αντιμετωπιστεί ο παράγοντας του κόστους. Επίσης, πρέπει να αντιμετωπιστούν ισότιμα τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι που επλήγησαν από τις επιθέσεις μεγάλων σαρκοφάγων. Χωρίς αυτή την παραγωγή, τα φυσικά τοπία και οι αγροτικές περιοχές θα εγκαταλειφθούν με σοβαρές επιπτώσεις μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο κ. Sercombe.

«Πρέπει επίσης να προσελκυστούν νέοι ανθρώποι στον τομέα, παρέχοντάς τους ειδική εκπαίδευση και ν κατάρτιση, έτσι ώστε να αποκτήσουν τις απαιτούμενες δεξιότητες. Επίσης, είναι απαραίτητη περισσότερη ευελιξία σχετικά με τα μέτρα συμμόρφωσης και της επιλεξιμότητας για τις πληρωμές στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής για την αναγνώριση και καταγραφής των ζώων. Σήμερα, αν ένα πρόβατο απολέσει ένα ενώτιο, η ποινή εφαρμόζεται σε ολόκληρη την εκμετάλλευση, γεγονός δυσανάλογο και άδικο» τόνισε.

«Επιπλέον, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η πίεση από τις εισαγωγές που εισέρχονται στην ΕΕ κατά την διάρκεια περιόδων που οι προβατοτρόφοι μπορούν να έχουν έσοδα από την αγορά. Δεκαπέντε τοις εκατό του αρνιού που καταναλώνεται στην ΕΕ είναι εισαγόμενο» επισήμανε.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί μακροπρόθεσμα η μείωση της κατανάλωσης, υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να υπάρξουν νέες νόστιμες και εύκολες να μαγειρευτούν συνταγές, ώστε να τονωθεί η ζήτηση και να γίνει το αρνί πιο ελκυστικό.

Τέλος, υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη να αυξηθεί η διαφάνεια της αγοράς και οι αναφορές των τιμών κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων. Το πρόσφατο παρατηρητήριο για την αγορά κρέατος θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει την κατάσταση στην αγορά του πρόβειου.

Σημειώνεται πως η εν λόγω ομάδα αντανακλάσεις συστάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να εξετάσει το μέλλον του τομέα, και οι συστάσεις της αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα μέχρι το τέλος του έτους. Η τελευταία συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο.

paseges.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.