“Κέρινα Ομοιώματα”-Ποιητική Συλλογή της Μαρίας Καντάνη

Τα Κέρινα Ομοιώματα είναι μια πρωτότυπη ποιητική συλλογή φιλοσοφικού στοχασμού.  

Τα ποιήματα της συλλογής έχουν ως κεντρικό άξονα το πλάσιμο και την δημιουργία.
Διαιρούνται σε τρία μέρη που το καθένα περιλαμβάνει επτά ποιήματα. Παρουσιάζεται ένας διάλογος μεταξύ της ποιήτριας-πρωταγωνίστριας με τον ανώτερο εαυτό της. Η ποιήτρια, Ίριδα Μελάνη, συνομιλεί με τρεις παλαιούς και ευρέως γνωστούς συγγραφείς-ποιητές, τον Γκαίτε, τον Σαίξπηρ και τη Βιρτζίνια Γουλφ.
Καρπός αυτών των συνομιλιών είναι η μετάδοση της τέχνης των τριών καλλιτεχνικών μορφών στην ασκούμενη Ίριδα, η οποία καταλήγει στις δικές της ποιητικές δοκιμές.
Η ποιητική συλλογή είναι μια αυτενέργεια στο δρόμο της αυτογνωσίας. Θα ενισχύσει κάθε ελεύθερη ψυχή να απαγκιστρωθεί από τις περιοριστικές συμβάσεις ενός φθαρτού κόσμου που διαρκώς οδεύει στην αποσύνθεση και να ανακαλύψει το δρόμο της δημιουργικότητας.
Η Μαρία Καντάνη γεννήθηκε στο Αγρίνιο τον Ιούνιο του 1997. Σπούδασε Βυζαντινή και Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών το διάστημα 2015-2019. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του προγράμματος Δημόσια Ιστορία στο ΕΑΠ. Από μικρή αναζητούσε αφορμές να ξεχυθεί στο δημιουργικό κόσμο του γραπτού ξεκινώντας με μικρά, συμβολικά ποιήματα. Συμμετείχε σε εφηβικούς διαγωνισμούς απ’ όπου απέσπασε το Πρώτο Πανελλήνιο Βραβείο σύνθεσης τραγουδιού, που πραγματοποιήθηκε στο Ελληνοαμερικανικό Κολλέγιο Ψυχικού με θέμα τον Παπαδιαμάντη. Στα φοιτητικά της χρόνια αρθρογραφούσε  περιστασιακά σε τοπικές εφημερίδες και σε ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά δοκίμια, άρθρα, ποιήματα και διηγήματα.