Καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα Μνημόνια στα τέλη Μαΐου, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ (Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας) Βασίλης Κορκίδης είπε:
«Το 2011 σε συνάντησή μας μου είπε ο Τόμσεν ότι 300 ευρώ είναι καλά για να ζήσει κανείς (!) και μας είπε ότι κάνουμε λάθος για να συγκρίνουμε με τις άλλες χώρες των Βαλκανίων» (ο Τόμσεν ήταν τότε εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα).
Η πραγματικότητα όμως –σε αντίθεση με όσα είπε ο Τόμσεν– δείχνει ότι η πρωτοφανής μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας μας που προκάλεσε η επί 5 συναπτά χρόνια εφαρμογή της πολιτικής Μνημονίων, έβαλε την Ελλάδα σε τροχιά βαλκανοποίησης, δηλαδή τη σύγκλιση του βιοτικού επιπέδου του λαού προς εκείνο λαών των βαλκανικών χωρών που εντάχθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ε.Ε.
Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του έτους 2014 που έδωσε στη δημοσιότητα στις 16.6.15 η Eurostat για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης (ΜΑΔ) των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. ως ποσοστό του μέσου όρου του συνόλου τους, δηλαδή πόσο συγκλίνει ή αποκλίνει από τον μέσο όρο, και τα αντίστοιχα στοιχεία για το έτος 2009 από τη βάση δεδομένων της ίδιας υπηρεσίας, εξετάσαμε τις ποσοστιαίες μεταβολές του το 2014 σε σχέση με το 2009 καθώς και –με βάση το ύψος του –τη θέση της χώρας μας ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. το 2014 σε σχέση με το 2009.
Δεδομένου ότι ο σχετικός πίνακας είναι μεγάλος για τον χώρο του άρθρου αυτού, θα παραθέσουμε στη συνέχεια μόνο το τμήμα του στο οποίο δίνεται κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ ως ποσοστό εκείνου του μέσου όρου των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. (κατά κεφαλήν ΑΕΠ για συντομία απ’ εδώ κι εμπρός) τα έτη 2009 και 2014 της χώρας μας και μόνο των κρατών εκείνων τα οποία είχαν χαμηλότερο το 2014.
Πρώτα, όμως, αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι –ύστερα από 5 έτη εφαρμογής στη χώρα μας των μέτρων των Μνημονίων και της πολιτικής λιτότητας που έχει επιβάλει η Γερμανία σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.– το κατά κεφαλήν ΑΕΠ 2014 σε σχέση με το 2009:
■ 8 παλαιών και 9 νέων κρατών-μελών της Ε.Ε. αυξήθηκε. Η αύξησή του στα μεν παλαιά κράτη-μέλη κυμάνθηκε από 8,1% στη Γερμανία μέχρι 0,6% στη Δανία, στα δε νέα από 27,8% στη Λιθουανία μέχρι 0,6% στη Μάλτα. Σημειωτέον ότι μικρή αύξηση σημειώθηκε και στην Ιρλανδία (2,9%).
■ 7 παλαιών και 4 νέων κρατών-μελών της Ε.Ε. μειώθηκε. Η μείωση κυμάνθηκε στα μεν παλαιά μέλη από 24,1% (!) στην Ελλάδα μέχρι 1,4% στην Ολλανδία, στα δε νέα από 14,8% στην Κύπρο μέχρι 3,7% στη Σλοβενία (στην Ισπανία η μείωση ήταν 9,7%, στην Ιταλία 6,5% και στην Πορτογαλία 2,6%).
Από τα παραπάνω φαίνεται ότι από τα παλαιά-μέλη της Ε.Ε. ο μεγάλος κερδισμένος, στην πενταετία εφαρμογής των Μνημονίων και της πολιτικής λιτότητας, είναι η Γερμανία και ο μεγάλος χαμένος η Ελλάδα. Εξαιτίας της μεγάλης μείωσης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της, η χώρα μας –με βάση το ύψος του– ενώ το 2009 κατείχε τη 15η θέση ανάμεσα στα 28 μέλη της Ε.Ε., το 2014 υποβαθμίστηκε στην 22η. Πιο συγκεκριμένα:
■ Ενώ το 2009, 13 από τα παλαιά κράτη-μέλη της Ε.Ε. και η Κύπρος είχαν κατά κεφαλήν ΑΕΠ υψηλότερο από εκείνο της χώρας μας (η Πορτογαλία είχε χαμηλότερο),
■ το 2014, εκτός από τα 13 παλαιά μέλη και την Κύπρο από τα νέα, κατά κεφαλήν ΑΕΠ υψηλότερο από εκείνο της χώρας μας είχαν η Πορτογαλία, η Μάλτα, η Τσεχία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Λιθουανία και η Εσθονία. Τα μόνα κράτη με χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ από εκείνο της χώρας μας αναφέρονται στον πίνακα.
Μανόλης Γ. Δρεττάκης
efsyn.gr








