Δυτική Ελλάδα-Δικαίωμα στην Πρόοδο: 10+1 Προτάσεις για το Δημοκρατικό Σχεδιασμό στην Ενέργεια

10+1 προτάσεις για το Δημοκρατικό Σχεδιασμό στην Ενέργεια κατέθεσε ο επικεφαλής της Παράταξης Δυτική Ελλάδα-Δικαίωμα στην Πρόοδο, Απόστολος Κατσιφάρας κατά τις εργασίες του 8ου Συνεδρίου για την Περιφερειακή Ανάπτυξη.

Η ολοκληρωμένη εισήγηση αφορά σε:

1. Επέκταση σε Μεσολόγγι- Αίγιο– Αμαλιάδα των δικτύων Φυσικού Αερίου. Μια απολύτως Βιώσιμη Εφαρμογή, δεδομένου ότι οι τρεις πόλεις προηγούνται των τελικών προορισμών (Αίγιο-Πάτρα, Αμαλιάδα-Πύργος, Μεσολόγγι-Αγρίνιο) στην χερσαία μεταφορά Φυσικού αερίου.

2. Θέσπιση Ενεργειακού ισοδύναμου για την αντιμετώπιση της Ενεργειακής Ανισότητας των επιχειρήσεων της περιοχής σε σχέση με αυτές που έχουν πρόσβαση σε φυσικό αέριο, ώστε να υποστηριχθεί άμεσα η παραγωγικότητά τους με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

3. Επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μέσω σχημάτων συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding)

4. Μελέτες Χωροθέτησης και Διαστασιολόγησης Εγκαταστάσεων από την Περιφέρεια για την υποστήριξη των φορέων και νομικών προσώπων της Αυτοδιοίκησης που επιθυμούν να ενταχθούν σε Ενεργειακές Κοινότητες.

5. Διασφάλιση ότι εάν υλοποιηθεί ο East Med δεν θα αρκεστούμε μόνο σε Αντισταθμιστικά οφέλη, αλλά θα έχουμε παροχή Φυσικού Αερίου για την περιοχή.

6. Άμεση έγκριση των Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων και των Χωροταξικών ΑΠΕ.

7. Καταγραφή των Γεωθερμικών πεδίων και του δυναμικού Βιομάζας στη Δυτική Ελλάδα.

8. Εκμετάλλευση Υδροηλεκτρικής Ενέργειας, με Αξιοποίηση του Φράγματος Πείρου Παραπείρου για την παραγωγή Ενέργειας, η οποία θα μειώσει το κόστος λειτουργίας νερού και αντισταθμιστικά οφέλη από φορείς εκμετάλλευσης των υδατικών πόρων της περιφέρειας με έμφαση σε αυτούς τη Αιτωλοακαρνανίας.

9. Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων με περιβαλλοντικά και αντισταθμιστικά οφέλη πέραν του Περιφερειακού πόρου του 5%. Είναι ανάγκη να θεσμοθετηθεί ο Φορέας Παρακολούθησης που έχουμε εισηγηθεί από το 2012.

10. Ίδρυση Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Καυσίμων σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης για την παρακολούθηση των τιμών και τη θεσμική αντιμετώπιση των στρεβλώσεων.

10+1. Εξοικονόμηση Ενέργειας σε Όλα τα επίπεδα

Μπορείτε να κατεβάσετε την πλήρη εισήγηση εδώ