Γ. Παπαναστασίου: Τα ψέμματα δεν περνάνε

Αναφορικά με τη θέση που είχε πάρει στο Περιφερειακό Συμβούλιο εξέδωσε ανακοίνωση ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου. 

παπαναστασίου

Ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Δυστυχώς, μετά λύπης μου διαπιστώνω ακόμα μία φορά, ότι συγκεκριμένη ιστοσελίδα του Αγρινίου συνεχίζει την παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα ψεύδους. Προς αποκατάσταση της αλήθειας αποστέλλω τα πρακτικά του Περιφερειακού συμβουλίου, που διαφαίνεται η πραγματική και ξεκάθαρη θέση, που πήρα ως επικεφαλής της παράταξης «ΖΟΥΜΕ ΔΥΤΙΚΑ» στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 11ης Φεβρουαρίου του 2013, που κλήθηκε να πάρει απόφαση για το «Σχέδιο Αθηνά».

Στοιχεία προς διαλεύκανση της αλήθειας, παρατίθενται αυτούσια αποσπάσματα από τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της 11-2-2013 με θέμα το σχέδιο ΑΘΗΝΑ:

Μετά την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη, σύμφωνα με τον κανονισμό, ο λόγος δίνεται στους επικεφαλής των παρατάξεων με πρώτο τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης. Ωστόσο σε εκείνη της συνεδρίαση, «πραξικοπηματικά» και για λόγους τακτικής δόθηκε πρώτα ο λόγος στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πάτρας, πρακτική για την οποία αντέδρασε ο τότε επικεφαλής της παράταξης ΖΟΥΜΕ ΔΥΤΙΚΑ λέγοντας «ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ: Εμείς δεν συμφωνούμε, δεν είναι αυτή διαδικασία στο Π.Σ., δεν θα την αλλάξουμε και πέραν αυτών θα θέλαμε και οι πρυτάνεις και όλοι οι πρόεδροι των ΤΕΙ κ.λ.π. να ακούσουν τους επικεφαλείς των παρατάξεων και θα βοηθήσω πάρα πολύ σε αυτά που θα πω. Γιατί τελικά αν αυτή είναι η θέληση αυτό που περιέγραψε ο Περιφερειάρχης της πλειοψηφίας, θα μας βρει σύμφωνους. Αν είναι, οπότε δεν θα μακρηγορήσουμε και πολύ». Κατέστη εξ αρχής λοιπόν σαφές ότι η παράταξη ΖΟΥΜΕ ΔΥΤΙΚΑ και ο κ. Παπαναστασίου ήταν αντίθετος με το Σχέδιο ΑΘΗΝΑ.

Ωστόσο, για λόγους τακτικής ο λόγος δόθηκε στον τότε πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε : «Το σχέδιο ΑΘΗΝΑ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι πατάει σε μια υπαρκτή ανάγκη. Ποια είναι η υπαρκτή ανάγκη, ότι η χωροταξική διάταξη των πανεπιστημίων και γενικότερα η ανάπτυξή τους, η ύπαρξη δηλαδή τμημάτων σχολών πανεπιστημίων έχει γίνει με ένα τελείως άναρχο τρόπο. Εννοώ ότι έχει υπακούσει σε μικροσυμφέροντα και σε μεγαλοσυμφέροντα, δηλαδή ο κάθε υπουργός, ο κάθε κοινοτάρχης λυπάμαι που το λέω, ο κάθε δήμαρχος έκανε αγώνα για να αποκτήσει ένα τμήμα στο χωριό του ακόμα κι αν δεν υπήρχε ανάγκη γι’ αυτό. Βέβαια στα πλαίσια αυτά οι πρώτοι που είχαν συνεργαστεί κι αν θέλετε τους κατηγορώ γι’ αυτό είναι πανεπιστήμια και πανεπιστημιακοί. Αυτό το λέω για να τα λέμε όλα.

Δηλαδή, υπήρχαν πανεπιστημιακοί που για να διορίσουν τη γυναίκα τους ή κάποιον άλλον ή έστω το παιδί τους συνεργαζόταν για να φτιαχτεί ένα τμήμα. Δεν τα λέω τυχαία, μιλάω με συγκεκριμένα παραδείγματα, έχω συγκεκριμένα ονόματα στο μυαλό μου. Έτσι φτιάχτηκαν πολλά τμήματα σε πολλές πόλεις και περιοχές της χώρας. Άρα λοιπόν αυτή τη στιγμή μιλάμε για μια χωροταξική διάταξη η οποία κάθε άλλο παρά ικανοποιεί ακαδημαϊκά και αναπτυξιακά κριτήρια». Στο τέλος δε της τοποθέτησής του έσπευσε απολογούμενος να σώσει τα προσχήματα λέγοντας ότι η κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας προέκυψε μετά από κινήσεις του Πανεπιστημίου Πατρών. Δεσμεύθηκε δε ότι όσο είναι Πρύτανης (;;;;) δεν θα εγείρει ζήτημα μεταφοράς των τμημάτων. Και ερωτά κανείς εύλογα, αφού δεν είχε εγείρει κανείς ακόμα θέμα. Γιατί έσπευσε ο κ.Πρύτανης να δεσμευθεί περί αυτού;

Ήταν σαφής λοιπόν η θέση του τότε Πρύτανη περί ανάγκης χωρικής αναδιάρθρωσης των Πανεπιστημίων και δεν ήταν τυχαία η αναφορά του, αφού οι σημερινές εξελίξεις είναι αποτέλεσμα κυοφορούμενων από παλιά σχεδίων ακαδημαϊκών και άλλων κέντρων.

Επειδή η συγκεκριμένη θέση του τότε Πρύτανη ήταν γνωστή μεταξύ άλλων και στον κ. Παπαναστασίου, αυτός ήταν και ο λόγος που δεν ήθελε να ακουστεί πρίν από τον ίδιο στην συνεδρίαση του οργάνου.

Επειδή λοιπόν η διαδικασία μετετράπη σε επικοινωνιακή φιέστα του Περιφερειάρχη στην τοποθέτησή του ο κ.Παπαναστασίου είπε :

«ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ: Διαβάζω λοιπόν: «Η Εκτελεστική Επιτροπή μετά από αναλυτική συζήτηση και ύστερα από σχετική πρόταση των εκπροσώπων των ιδρυμάτων αποφάσισε να συγκαλέσει ειδική Συνεδρίαση του Π.Σ. για το θέμα αυτό την Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου και αφού έχει προηγηθεί μια σοβαρή διαβούλευση και προετοιμαστούν αναλόγως τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Περιφέρειας προκειμένου να υπάρξει μια συνολική και ολοκληρωμένη πρόταση με ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά». Αυτό λέγατε στις 5 Φεβρουαρίου, την προηγούμενη εβδομάδα. «Παράλληλα η Επιτροπή Έρευνας και Καινοτομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος προγραμμάτισε ειδική Συνεδρίαση για τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου, σήμερα δηλαδή, με θέμα «Στρατηγική ανάπτυξης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και σχέδιο ΑΘΗΝΑ για την παιδεία».

Μετά από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος προέβη στην ακόλουθη δήλωση και προγραμματίστηκε να γίνει Π.Σ. την Δευτέρα 18 του μήνα». Το αναφέρω για τον εξής πολύ απλό λόγο, γιατί εσπευσμένα σήμερα έγινε αυτό το Συμβούλιο να μην υπάρχει η απόφαση ούτε από τα τμήματα και τις σχολές ούτε από την επιτροπή την αντίστοιχη του Π.Σ. έτσι ώστε να γίνει αυτό που είπε ο κ. Περιφερειάρχης να αποσυρθεί και να γίνει διαβούλευση. Δηλαδή πετάμε την μπάλα στην κερκίδα. Είναι το σχέδιο ΑΘΗΝΑ αυτό που θέλουμε τουλάχιστον όσον αφορά αυτά τα τμήματα της Δυτικής Ελλάδος; Ξεκάθαρα για εμένα δεν είναι κι επειδή δεν άκουσα και ακούω διάφορες απόψεις και σκόπιμα μπαίνει διαφορετική άποψη του Πρύτανη, διαφορετική του Πρόεδρου του τάδε ΤΕΙ, διαφορετική της διοικούσας του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος στο Αγρίνιο κ.λ.π. κ.λ.π. Καλές είναι, συνισταμένη άποψη υπάρχει;

Γιατί εγώ παράδειγμα δεν μπορώ να αποδεχθώ και ως Αιτωλοκαρνάνας στην καταγωγή το παραμύθι που έγινε ένα χρόνο δεν υπήρχε διοικούσα. Και ξέρετε ποιων ευθύνη ήταν αυτό; Γιατί κάποιοι είχαν αυτονομήσει το πανεπιστήμιο και έπρεπε να το καθυστερήσουμε και να το κωλυσιεργήσουμε, γιατί ένα ΤΕΙ όπως το ΤΕΙ του Μεσολογγίου το οποίο δημιούργησε ΤΕΙ στο Καρπενήσι που παραμένει, που δημιούργησε ΤΕΙ στην Άρτα που ανεξαρτικοποιήθηκε μετά, γιατί αυτό πρέπει να υπαχθεί στο ΤΕΙ της Πάτρας και αντί αυτού να αρχίσουν τα ανταλλαγματάκια;… Θα το πω παντού κα Κοκκαλιάρη, μπορώ να έχω την διαφορετική μου άποψη, μπορώ να την έχω και να την εκφράσω και ελεύθερα… Θεωρώ λοιπόν ότι όλα αυτά τα ζητήματα θα έπρεπε να είναι αυτή τη στιγμή λυμένα και να έρθουμε να πάρουμε μια συγκεκριμένη απόφαση κι όχι να πετάμε την μπάλα στην κερκίδα.

Θέλω λοιπόν να πω ξεκάθαρα, εγώ αν αυτό που λέει ο Περιφερειάρχης το πιστεύει και θα γίνει, να πάρουμε απόφαση να αποσυρθεί, εγώ δεν συμφωνώ καθόλου μαζί του με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ όσον αφορά τη Δυτική Ελλάδα αλλά θα έρθουμε εδώ με πρόταση συγκεκριμένη και θα πούμε ότι θέλουμε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος, λέω παράδειγμα αν το θέλουμε, ότι θέλουμε το ΤΕΙ Μεσολογγίου, αν το θέλουμε. Δεν θα πετάξουμε την μπάλα στην κερκίδα. Ότι θέλουμε να μείνουν τμήματα στα ΤΕΙ ή να μην φύγουν τα δύο τμήματα από την Αμαλιάδα και το ένα από τον Πύργο. Όχι γενικά και αόριστα και γι’ αυτό είπα ξεκάθαρα από την αρχή ότι θα πρέπει να συζητήσουμε καθαρά και ντόμπρα.

Όχι άλλα να λέμε σε αυτή την αίθουσα, άλλα να λέμε για να μας χειροκροτούν οι φοιτητές και άλλα να πηγαίνουμε και να λένε στα υπουργεία. Τέλος η διγλωσία, μια γλώσσα…». Σε άλλο σημείο «ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ : Α μπράβο, επομένως εμείς θα καταθέσουμε προτάσεις συγκεκριμένες; Θα πούμε σε τι διαφωνούμε; Εγώ λοιπόν διαφωνώ το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας να καταργηθεί, διαφωνώ τα ΤΕΙ Μεσολογγίου να καταργηθούν και να ενσωματωθούν με τα ΤΕΙ της Πάτρας. Πείτε μου την άποψή σας γι’ αυτό, δεν μου τη λέτε…»

Είναι σαφές ότι ο κ.Παπαναστασίου από το 2013 είχε και έχει σταθερή άποψη για το ζήτημα των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Αγρινίου αλλά των ΤΕΙ του Μεσολογγίου. Αυτό που έκανε ήταν να αποσπάσει μια δέσμευση ανάλογης βούλησης από την Περιφερειακή Αρχή τότε. Πράγμα που ωστόσο, ποτέ δεν έγινε. Όποιος θέλει, μπορεί να καταλάβει τις τακτικές, όποιος δεν θέλει μπορεί να φαντάζεται σενάρια περί μη ξεκάθαρων θέσεων. Η μη ψήφιση τότε του ψηφίσματος της Περιφέρειας είχε να κάνει με την υποβάθμιση του ζητήματος των αποτελεσμάτων του σχεδίου ΑΘΗΝΑ στα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας. Γι’ αυτό και αποχώρησε από την ψηφοφορία. Ειρήσθω ότι το όλο κλίμα ήταν στημένο προς επικοινωνιακή κατανάλωση!”

Τα σχόλια είναι κλειστά.