Ψυχεδελικό ναρκωτικό δοκιμάζεται κατά της κατάθλιψης

Η αγιαχουάσκα, ένα ψυχεδελικό κοκτέιλ που χρησιμοποιείται στη Νότιο Αμερική για θρησκευτικούς και θεραπευτικούς λόγους, δείχνει να προσφέρει άμεση και παρατεταμένη ανακούφιση από την κατάθλιψη, σύμφωνα τουλάχιστον με μικρή, προκαταρκτική μελέτη στη Βραζιλία.
290D4CA42007BE94F63005D488815046Η αγιαχουάσκα έρχεται έτσι να προστεθεί σε μια σειρά ναρκωτικών με τα οποία πειραματίζονται οι ψυχίατροι τα τελευταία χρόνια: η κεταμίνη, παραισθησιογόνος ουσία που πωλείται παράνομα με το όνομα Special-K, έχει δώσει υποσχόμενα αποτελέσματα κατά της κατάθλιψης· το MDMA, περισσότερο γνωστό με την ονομασία ecstasy, δεν αποκλείται να είναι αποτελεσματικό κατά της μετατραυματικής διαταραχής και η ψιλοκυβίνη, δραστική ουσία των «μαγικών μανιταριών», θα μπορούσε να συνδυαστεί με την ψυχοθεραπεία, ή ακόμα και να βοηθήσει στη διακοπή του καπνίσματος.

H αγιαχουάσκα, ένας ζωμός που παρασκευάζεται από το βράσιμο ψυχοτρόπων φυτών, βοήθησε τους έξι ασθενείς της μελέτης, οι οποίοι είχαν δοκιμάσει προηγουμένως τουλάχιστον ένα αντικαταθλιπτικό φάρμακο χωρίς αποτέλεσμα.

Το ναρκωτικό προσέφερε υποχώρηση των συμπτωμάτων εντός τριών ωρών από τη λήψη του, αναφέρουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο στην επιθεώρηση Revista Brasileira de Psiquiatria. Τα οφέλη έδειχναν να διατηρούνται στις αξιολογήσεις που ακολούθησαν τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Τα αποτελέσματα της δοκιμής ήταν στατιστικά σημαντικά, ωστόσο το δείγμα των έξι εθελοντών είναι υπερβολικά μικρό για να δώσει οριστικά συμπεράσματα. Επιπλέον, η μελέτη δεν συμπεριέλαβε ομάδα ελέγχου, στην οποία οι εθελοντές θα έπαιρναν ψευδοφάρμακο (placebo) για λόγους σύγκρισης.

Μια μεγαλύτερη μελέτη, η οποία θα είναι τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή και με ομάδα ελέγχου, βρίσκετα ήδη σε εξέλιξη στο Πανεπιστήμιο του Ρίο Γκράντε, με τη συμμετοχή 80 εθελοντών.

Από βιοχημική άποψη, επισημαίνει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Nature, η αγιαχουάσκα θα μπορούσε να έχει πράγματι αντικαταθλιπτική δράση.

Το ψυχεδελικό κοκτέιλ παρασκευάζεται με το βράσιμο τουλάχιστον δύο φυτών, του αναρριχητικού φυτού Banisteriopsis caapi και του θάμνου Psychotria viridis.

Ο ζωμός περιέχει μεταξύ άλλων διμεθυλτρυπταμίνη, η οποία συνδέεται στους υποδοχείς του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη, ο οποίος σχετίζεται με την κατάθλιψη. Περιέχει επίσης τις ουσίες χαρμίνη, τετραϋδροχαρμίνη και χαρμαλίνη, οι οποίες αναστέλλουν την μονοαμινοξειδάση Α, ένα ένζυμο που διασπά τη σεροτονίνη και άλλους νευροδιαβιβαστές και είναι στόχος ορισμένων αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΔΟΛ

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.