Ποιος θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη του διαζυγίου;

Για μετά τις 20 Αυγούστου μετατίθεται η λήψη των οριστικών αποφάσεων στο Μαξίμου για τις δέουσες κινήσεις με τις οποίες θα ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο. Η μέρα αυτή συμπίπτει με την αποπληρωμή των υποχρεώσεων προς την ΕΚΤ, ενώ μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν εκταμιευθεί 13 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις αποφάσεις τουEurogroup της Παρασκευής.

kivernisi_5Σύμφωνα με δημοσίευμα του efsyn.gr, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιστρέψει την Τρίτη στο Μαξίμου, όπου θα ενημερωθεί από τους αρμόδιους υπουργούς και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για την πορεία των τελευταίων τεχνικών διαδικασιών, μετά τις οποίες θα εξασφαλιστεί μια πρώτη σχετική ηρεμία στο μακροοικονομικό τοπίο της ελληνικής οικονομίας. Οταν αυτές οριστικοποιηθούν, δηλαδή την Πέμπτη, θα ξεκινήσει επισήμως η συζήτηση για την «επόμενη ημέρα» και στο πολιτικό τοπίο. Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη άφησαν να διαρρεύσει, άλλωστε, αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, το πρωί της Παρασκευής, ότι μετά την τυπική ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και τους εταίρους ο πρωθυπουργός θα ζητήσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Θα φτάσει όμως μέχρι εκεί ο πρωθυπουργός ή θα τον προλάβουν οι εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό;

Το ερώτημα δεν απαντιέται με έμφαση από συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι αρκούνται να επισημάνουν ότι πρόκειται για μια κίνηση που «θα την επιβάλει η ίδια η πραγματικότητα». Επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση ούτε μπορεί να εξαρτάται από τις ψήφους της αντιπολίτευσης για να περάσουν μέτρα σημαντικά για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων ούτε μπορεί να βρίσκεται στον «αέρα» εξαιτίας των διαφωνούντων βουλευτών που καταψηφίζουν μεν τα μέτρα, αλλά αρνούνται να καταψηφίσουν την κυβέρνηση εν συνόλω.

Παναγιώτης ΛαφαζάνηςΆγνωστο τι θα πράξει η Αριστερή Πλατφόρμα | ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Εσωκομματική αντιπαράθεση στο ΣΥΡΙΖΑ

Με ένα αμφίρροπο παιχνίδι εντυπώσεων μοιάζει πλέον η εσωκομματική αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κάθε τάση αναζητά τη «χρυσή τομή», που θα συμβιβάσει την πολιτική συνέπεια με την πολιτική αποτελεσματικότητα. Η τράπουλα ανακατεύεται, όμως, μετά τη δήλωση στελεχών του Μαξίμου, ότι ο πρωθυπουργός προτίθεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, επιλογή που μεταφράζεται σε «πρόκληση» προς τους διαφωνούντες να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Είναι όμως τόσο εύκολη αυτή η επιλογή;

Φαίνεται ότι για την Αριστερή Πλατφόρμα το συγκεκριμένο ερώτημα δεν είναι τόσο εύκολο να απαντηθεί, μιας και στο εσωτερικό της υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για τη δέουσα τακτική. Οι διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα στελέχη της είχαν εμφανιστεί ήδη από την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου εμφανίστηκαν στελέχη, όπως ο Αλέκος Καλύβης και ο Σπύρος Τζόκας, που ουσιαστικά ζητούσαν την αναβολή της διάσπασης. Η άποψη, όμως, των «σκληρότερων» στελεχών, όπως του Παναγιώτη Λαφαζάνη, του Αντώνη Νταβανέλου και της Σόφης Παπαδόγιαννη, είχε υπερισχύσει τελικά, με επισημάνσεις όπως ότι το έκτακτο συνέδριο, που εισηγήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία της Κ.Ε., «δεν έχει κανένα νόημα».

Οι «53» άλλοι…

Εν τω μεταξύ τον χώρο να σταθούν ανάμεσα στην ομάδα του Μαξίμου και την Αριστερή Πλατφόρμα αναζητούν οι «53+», αρκετοί βουλευτές των οποίων συνυπέγραψαν κείμενο για τα εσωκομματικά. Σημειώνεται ότι οι 17 συνυπογράφοντες κράτησαν διαφορετικές στάσεις στην τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή, ενώ στο κείμενό τους σημειώνουν ότι «τις προηγούμενες μέρες, με αποκορύφωμα την Πέμπτη, βιώσαμε στη Βουλή διαδικασίες ακραίας αντιπαράθεσης ανάμεσα σε συντρόφους, που μας λυπούν και μας κάνουν να ντρεπόμαστε».

Τα σχόλια είναι κλειστά.