Λευκάδα: Με τα πολλά πρόσωπα

Με μοναδικές παραλίες, πλούσια ορεινή ενδοχώρα και μια γραφική πόλη με χαρακτήρα, η Λευκάδα βρίσκεται χρόνια τώρα ψηλά στις προτιμήσεις των Ελλήνων ταξιδιωτών.

lefkada-thumb-largeH Λευκάδα άρχισε να γίνεται γνωστή λίγο πριν αρχίσουν τα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα. Και σε αυτό ακριβώς το περιβάλλον είναι που έγινε ασυναγώνιστη. Η σύνδεσή της με τη στεριά και ο περιορισμός του κόστους των διακοπών, αφού δεν υπάρχουν ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ήταν ένα από τα πρώτα κίνητρα. Αργότερα ήρθαν οι βραβευμένες σε παγκόσμιο επίπεδο παραλίες, η γνωριμία με τα παραδοσιακά χωριά και τη συναρπαστική πόλη της.

Το μεγάλο νησί έχει απ’ όλα: και πολυτελή ξενοδοχεία, και καλά εστιατόρια στην ανατολική πλευρά, και ορεινά χωριουδάκια με καφενεία, και τοπικά προϊόντα χειροτεχνίας στο κέντρο του, αλλά και πιο εναλλακτικές προτάσεις για κολύμπι στα δυτικά. Αξίζει να μείνετε πολλές μέρες στη Λευκάδα (το όχημα είναι απαραίτητο) και να εξερευνήσετε τα πολλά της πρόσωπα. Να επισκεφθείτε οπωσδήποτε τις παραλίες Πόρτο Κατσίκι και Εγκρεμνοί (απαιτείται κουραστική κατάβαση και ανάβαση), να γνωρίσετε τα ορεινά χωριά Εξάνθεια, Καρυά και Εγκλουβή (από όπου και οι γνωστές φακές), να περπατήσετε βράδυ στο Νυδρί και να χαθείτε στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης – όπου κάθε καλοκαίρι διευρύνεται και το πρόγραμμα με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις.

lefkada2-thumb-largeΜετάβαση

Οδικώς μέσω της εθνικής οδού Αθηνών-Πατρών, της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, της Ολυμπίας και της Ιονίας Οδού και μέσω Αμφιλοχίας. Η συνολική απόσταση από την Αθήνα είναι 361 χιλιόμετρα και θα χρειαστείτε περίπου 5 ώρες. Εναλλακτικά, μπορείτε να πάτε με ΚΤΕΛ (4 δρομολόγια καθημερινά από Αθήνα, τιμή: 33,80 ευρώ για απλή μετάβαση, 5-6 ώρες από το σταθμό του Κηφισού, Τ/210-51.50.108 και Τ/26450-22.364, Λευκάδα).

Διαμονή

Hotel Lefkas (Φίλιππα Πανάγου 2, Λευκάδα, Τ/26450-23.916, www.hotel-lefkas.gr). Στην παραλία της πόλης, το ξενοδοχείο διαθέτει 100 ανακαινισμένα δωμάτια με θέα. Από 80 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.
Ανεμώνες Villas (Σπανοχώρι, Τ/26450-41.288, www.anemones-villas.gr). Πέντε πέτρινες πολυτελείς βίλες στην ορεινή Λευκάδα με θέα στην πόλη και τη θάλασσα. Υδρομασάζ, πισίνα, αυλή με μπάρμπεκιου και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Από 280 έως 400 ευρώ την ημέρα ανά βίλα.
Eltheo Villas (Αγιος Νικήτας, Τ/26450-97.201, www.eltheovillas.gr). Μοντέρνα και ευρύχωρα στούντιο και διαμερίσματα στον Αγιο Νικήτα και κοντά στις παραλίες-σταρ του νησιού. Από 70 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.
Ξενώνας Νήιον (Κιάφα, Αλεξάνδρου, Τ/26450-41.264, www.neion.gr). Στην ορεινή Λευκάδα, ο ξενώνας είναι ιδανικός για όσους αποζητούν ησυχία και απομόνωση. Στο πρωινό θα δοκιμάσετε σπιτικές μαρμελάδες και ντόπια προϊόντα. Από 70 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.
Lefkada Beach Hotel (Λυγιά, Τ/26450-72.215, www.lefkadabeach.gr). Στην ανατολική πλευρά της Λευκάδας, το ξενοδοχείο προσφέρει λιτά και μοντέρνα δωμάτια, family rooms για οικογένειες, ενώ διαθέτει και πισίνα. Από 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:
www.booking.com

lefkada1-thumb-largeΦαγητό

Αλώνι (Χορτάτα, Τ/26450-33.240). Λαχανικά από τον κήπο, φέτα και λάδι παραγωγής των ιδιοκτητών, λευκαδίτικο κρασί. Η ντόπια πρώτη ύλη μετατρέπεται σε πεντανόστιμα πιάτα, όπως φέτα σε φύλλο κρούστας με μέλι, κολοκυθοκροκέτες, πιπερόπιτα, κεφτεδάκια και κρεατικά της ώρας.
Ράχη (Εξάνθεια, Τ/26450-99.439). Στο εντυπωσιακό μπαλκόνι πάνω από τη θάλασσα, σε υψόμετρο 600 μέτρων, σερβίρουν μεζεδάκια και ευφάνταστα πιάτα, όπως χοιρινή γεμιστή με τυρί και λιαστή ντομάτα.
Μαύρος Λαγός (Πηνελόπης 4, Λευκάδα Τ/6986-960.000). Το wine bar στην Παλιά Πόλη της Λευκάδας αξίζει μία επίσκεψη όχι μόνο για την ποικιλία κρασιών, αλλά και για τους ποιοτικούς ζεστούς και κρύους μεζέδες.
Νηρίκος (Καρυώτες, Τ/26450-71.270). Από το 1978 σερβίρει αυθεντική πίτσα σε ντόπιους και ταξιδιώτες. Στο μενού θα βρείτε και μπιφτέκι, σνίτσελ και φιλέτα.
Κάτω Ραχούλα Nouvell Restaurant (Ράχη, Νυδρί, Τ/26450-92.700). Ριζότο με γαρίδες, σαλιγκάρια με ούζο, χοιρινό φιλέτο και πολλά ακόμη δημιουργικά πιάτα.

Καφές / Ποτό / Παγωτό / Διασκέδαση

Copla Beach Bar (Παραλία Κάθισμα, Τ/26450-29.411). Σε μία από τις πιο ωραίες παραλίες του νησιού, διοργανώνει συχνά events και πάρτι.
Η γωνιά (Αγιος Νικήτας, Τ/26450-97.098). Στον κεντρικό πεζόδρομο του παραλιακού οικισμού, το μικρό μπαράκι μαζεύει κόσμο όλη μέρα για καφέ, σάντουιτς και το βράδυ για καλοφτιαγμένο μοχίτο.
Pavezzo Vintage Bar (Δαίρπφελδ 23, Λευκάδα, Τ/6972-111.332). Ψαγμένα ποτά και cocktails, μουσική έθνικ, τζαζ και σόουλ.

Παραλίες

Ολη η δυτική πλευρά του νησιού, από τον Αγιο Νικήτα μέχρι και τη Βασιλική, είναι γεμάτη μοναδικές παραλίες με τιρκουάζ νερά και λευκή άμμο. Προτιμήστε να πάτε νωρίς το πρωί για να αποφύγετε την πολυκοσμία στο Πόρτο Κατσίκι, στους Εγκρεμνούς και στοΚάθισμα. Δίπλα στον Αγιο Νικήτα είναι ο Μύλος, λίγο πιο κάτω τοΚαλαμίτσι. Αλλά και από την άλλη πλευρά θα βρείτε ωραίες παραλίες στη Λυγιά, στο Νυδρί και στη Βασιλική.

kathimerini.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.