(Αν)αξιοκρατία

Τα ναρκωτικά, ο ρατσισμός, η εγκληματικότητα είναι τα σύγχρονα προβλήματα, που πλήττουν κάθε κοινωνία.
timthumbΚαι η αναξιοκρατία; Ποια η θέση της σε μια χώρα που λέγεται και γράφεται με πλατιά γράμματα, ότι γέννησε την δημοκρατία;
Όταν πριν αιώνες ο Ισοκράτης είχε πει: “Σύμφωνα με την αξία του πρέπει να πράττει και να τιμάται ο κάθε άνθρωπος” …που να’ξερε ότι σήμερα αυτό θα ακούγονταν τουλάχιστον αστείο!

Είναι αδιανόητο να πιστεύουμε ότι ενδέχεται πιθανότητα ύπαρξης δημοκρατικών, δημιουργικών και ευνομούμενων κοινωνιών μη έχοντας ως γνώμονα την αξιοκρατία. Άρρηκτα συνδεδεμένες η αξιοκρατία και η πρόοδος. Πως να γίνουν βήματα μπροστά, όταν η νοοτροπία που υιοθετούν πολλοί ή τουλάχιστον οι περισσότεροι θυμίζουν μεσαίωνα; Ναι, εκείνα τα χρόνια του σκοταδισμού, που και μόνο στο άκουσμα της λέξης ”ελευθερία” δημιουργούνταν κύμα γέλωτα.
Τι είναι όμως η αξιοκρατία; Αξιοκρατία, με λίγα λόγια είναι να παίρνει ο καθένας αυτό που του αξίζει. Να βρίσκεται στη θέση που πρέπει να βρίσκεται. Η κοινωνική θέση, η πολιτική ιδεολογία, ο πλούτος και οι ”γνωριμίες” να μην αποτελούν για ακατάλληλους ανθρώπους “εισιτήριο” πρόσβασης σε ποικίλα αξιώματα.
 Οποισδήποτε σημαντικός στόχος, όπως είναι η δικαιοσύνη, η δημοκρατία, πρόοδος είναι αδιανόητο να επιτευχθεί, χωρίς την αξιοποίηση των ιδιαίτερων δυνατοτήτων κάθε μέλους ενός κοινωνικού συνόλου. Η αξιοκρατία ευνοεί τον άνθρωπο ως οντότητα αλλά και την κοινωνία γενικά. Εφαρμόζοντάς την, αναδεικνύονται όσα άτομα έχουν τα προσόντα και τις ικανότητες να ωφελήσουν και επομένως, να οδηγήσουν την κοινωνία σε ευημερία και πρόοδο. Θετική απόρροια της αξιοκρατίας είναι η ανάδειξη ηγετικών φυσιογνωμιών, που μπορούν να “πάρουν στα χέρια” τους την τύχη των υπόλοιπων ανθρώπων, καθώς και η στελέχωση τομέων από κατάλληλα πρόσωπα, επιλύοντας τυχόν προβλήματα και όχι διογκώνοντάς τα. Έτσι, αποφεύγεται η κοινωνική δυσαρέσκεια, αφού η κοινωνική δικαιοσύνη γίνεται πράξη.
Σε περιπτώσεις όμως που τα πλάγια και αθέμιτα μέσα κυριαρχούν και η αξιοκρατία μετατρέπεται σε ευνοιοκρατία και νεποτισμό προωθούνται οι ανάξιοι. Μηδενική πρόοδος, κοινωνική αναταραχή και ύβρις της δικαιοσύνης, καθώς και δημιουργία δουλοπρέπειας. Συνεπώς, η κοινωνία αποδυναμώνεται από τους πραγματικά ικανούς, οι οποίοι είναι και οι αδικημένοι της υπόθεσης.
Καταλήγουμε στο γεγονός ότι η αξιοπρέπεια -αν και τελεί υπό εξαφάνιση, σήμερα είναι απαραίτητη περισσότερο από κάθε άλλη εποχή. Τα προβλήματα έχουν διογκωθεί, είναι πολυσύνθετα και μόνο με τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις, μπορούμε να ελπίζουμε σε πιθανότητα επίλυσης αυτών.
Μαρία Μαχά
Σπουδάστρια Δ. ΙΕΚ Αγρινίου

Τα σχόλια είναι κλειστά.