O Καλός, ο κακός κι ο άσχημος

Δεν έφταναν όλα τα προβλήματα που έχει η ανθρωπότητα, ήρθε τώρα να προστεθεί και η πιθανή στρατιωτική σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας.

Δεν πρόκειται για σύγκρουση απλή αλλά για κίνδυνο παγκόσμιας διένεξης γιατί καθένα από  τα δύο μέρη αντιπροσωπεύει αντίθετα συμφέροντα.

Η Ρωσία πιέζει το ΝΑΤΟ να μην επιδεινώνει την ένταση με το επιχείρημα της απειλής της ακεραιότητας της ενώ η Ουκρανία ζητά να γίνει μέλος του μεσούντων των Ρωσικών αντιδράσεων.

Πίσω από όλα βρίσκεται η επιθετική πολιτική της νέας Αμερικανικής κυβέρνησης προς τους Ρώσους και η επαναφορά του Ψυχροπολεμικού κλίματος.

Προλαβαίνοντας την απορία κάποιου αναγνώστη για τη σχέση των γεγονότων με την Ελλάδα το άρθρο τονίζει τη συσχέτιση τους με τη χώρα μας λόγω της εμπλοκής της Τουρκίας στο όλο θέμα με τεράστια λάθη από πλευράς της, μεγάλους κινδύνους για την ίδια και παγίδες για την εξωτερική μας πολιτική.

Όπως έχει αναφερθεί και σε άλλα άρθρα η Τουρκία συμμαχεί με όλους για να πετύχει συμφέροντα και να ικανοποιήσει το μεγαλοϊδεατισμό της. Πατάει σε «δύο βάρκες» εν ολίγοις, τακτική που δεδομένης της πολιτικής Μπαϊντεν θα τη φέρει σε πολύ δύσκολη θέση. Σε συνθήκες εχθρικές μεταξύ ΝΑΤΟ-Ρωσίας καθένας από τους συμμάχους ρεαλιστικά υποχρεούται να επιλέξει πλευρά. Με συμφωνίες –υποθήκες που έχει κάνει η γείτων δεν θα ξεπεράσει αλώβητη την γεωπολιτική αυτή δοκιμασία. Ήδη η Ελλάς ενδυναμώνεται γεωστρατηγικά με δημιουργία βάσεων σε ελληνικό έδαφος , προεξαρχούσης εκείνης στην Αλεξανδρούπολη και αναβάθμιση των οπλικών της συστημάτων. Δεν συμφέρουν καθόλου την Τουρκία αυτές οι εξελίξεις. Είναι μια ιστορική ευκαιρία που η χώρα μας πρέπει να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο.

Να μην μας διαφεύγει όμως μια παγίδα. Η Τουρκία για την Αμερική δεν έπαψε ποτέ να είναι αδιάφορη. Αν κληθεί να συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ θα ζητήσει ανταλλάγματα εις βάρος της χώρας μας στο Αιγαίο. Σε συναγερμό καλό θα είναι να βρίσκονται διπλωματικές και στρατιωτικές αρχές αυτή την περίοδο. Να μην αποτραπούν κανενός είδους τετελεσμένα .

Τελειώνοντας καλό θα ήταν να βλέπει κάθε χώρα τις δυνατότητες της και τα όρια τους. Οι γείτονες με ευθύνη της ελληνικής πλευράς αποθρασύνθηκαν. Λένε ψευδώς ότι μα πέταξαν στη θάλασσα  το ’22.Μέγα ψεύδος . Καμία χώρα δεν ήταν άξια να φέρει τον Έλληνα σ αυτό το σημείο. Να υπενθυμίζεται στους Τούρκους ότι παρά λίγο να μην υπάρξουν ως κράτος γιατί τα ελληνικά στρατεύματα είχαν φτάσει μέχρι την Άγκυρα. Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε.

 

 

Please follow and like us: