5 ζωγραφικοί πίνακες φέρνουν την Άνοιξη

Ο πρώτος μήνας της Άνοιξης ήρθε και για να φέρουμε πιο κοντά μας τη ζεστασιά της εποχής, θελήσαμε να ανατρέξουμε σε πίνακες που ζωγραφίζουν στην ψυχή μας ένα χρωματιστό σύνολο από ολάνθιστες ψυχικές διαθέσεις.

9625563297126307825Σε ένα από τα αποσπάσματα του Στρατή Μυριβήλη, διαφαίνεται μια άκρως ποιητική διάθεση που πηγάζει από την εποχή που μόλις ήρθε. “Στα ακρογιάλια του Αιγαίου η άνοιξη βγαίνει από τη θάλασσα. Ένα πρωί ο αγέρας φέγγει πιο γαλάζιος, τα κύματα ξεδιπλώνουν στην άμμο τον νέο ρυθμό με κοντές αναπνοές. Το πέλαγο μυρίζει φρεσκάδα, παντού το κεντάνε σύντομες απανωτές αστραψιές. Τότες ανοίγουν πάνω στα τρεμουλιάρικα νερά κύκλοι ασημένιοι, μ’ ένα χρώμα σαν το στήθος του παγονιού. Είναι αμέτρητοι, ο ένας μέσα στον άλλον, ο ένας κυνηγά τον άλλον. Έτσι ως τον ορίζοντα”. 

Η Άνοιξη ως εποχή κρύβει μέσα της κάτι δελεαστικό. Ίσως γιατί με τον ερχομό της επιφυλάσσει πάντοτε μια ανανεωτική διάθεση που εγκαταλείπει τη μουντή και καταθλιπτική ατμόσφαιρα του χειμώνα. Τα χρώματα αυτής της εποχής ζωντανεύουν τη χαμένη έμπνευση στις πένες και στα πινέλα πολλών ποιητών και ζωγράφων. Ανεξαρτήτως των κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών συνθηκών, κάθε τέτοια εποχή ανθίζουν οι πιο φωτεινές διαθέσεις που καλλιεργούν τα πιο μεγαλεπήβολα όνειρα.

Αυτό συμβαίνει ίσως γιατί, όπως είχε πει ο Pablo Neruda, “Μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την Άνοιξη να έρθει”. Αφού λοιπόν, η Άνοιξη έχει το αποκλειστικό προνόμιο να μεταμορφώνει την ψυχολογία μας έστω και παροδικά, αναζητήσαμε κάποιους από τους σπουδαιότερους πίνακες ζωγραφικής που γεννούν την επιθυμία ακόμη και στους πιο πεισματικούς λάτρεις του Χειμώνα να αρπάξουν τα πινέλα και να ζωγραφίσουν τον δικό τους παράδεισο ανάμεσα σε ανθισμένες μυγδαλιές και όνειρα που ξεπηδούν από την φύση.

Δέντρα, άνθη και καρποί. Κάποια από τα σημαντικότερα στοιχεία της φύσης που εκπροσωπούν την Άνοιξη μαρτυρούν τα αληθινά χρώματα και τις μυρωδιές της εποχής. Με φαντασία αντλημένη από εκεί έξω, σπουδαίοι καλλιτέχνες δημιουργούν την προσωπική τους Άνοιξη, αφήνοντας για παρακαταθήκη τα πιο σημαντικά έργα πολιτισμού. Ο Γάλλος ζωγράφος και ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του ιμπρεσιονισμού, Κλωντ Μονέ, δημιουργεί τις “Γυναίκες στον Κήπο”.

Ο πίνακας “Γυναίκες στον κήπο” δημιουργήθηκε το 1866 και σήμερα βρίσκεται στο μουσείο Ορσέ στο Παρίσι. Ο Τσέχος Alphonse Mucha, ο οποίος θεωρείται ένας από τους κύριους εκπροσώπους της τέχνης art nouveau, χρησιμοποιεί στα έργα του που σχετίζονται με την Άνοιξη, σαγηνευτικές παρουσίες με διάφανα ρούχα να περιβάλλονται από λουλούδια σε ένα ονειρικό φυσικό τοπίο με πιο χαρακτηριστικές τις γυναικείες μορφές. Ένας από τους πίνακες του, απεικονίζει αλληγορικά το “Πνεύμα της Άνοιξης” και δημιουργήθηκε το 1894.

Ο Ισπανός ζωγράφος και χαράκτης, Francisco Goya δημιουργεί το έργο “Οι ανθοπώλες της Άνοιξης”. Ο πίνακας του, εμπνευσμένος από στοιχεία ρομαντισμού, περιγράφει με εξαιρετικό τρόπο το μεγαλείο της φύσης κατά την περίοδο της Άνοιξης. Ο Βίνσεντ βαν Γκογκ λάτρευε να περικλείει στα έργα του το θέμα της Άνοιξης. Ένας από τους πιο όμορφους του πίνακες θεωρείται το “Ψάρεμα την Άνοιξη” που έγινε το 1887.

Το έργο που αποτυπώνει με ιδιαίτερη επιτυχία την μοναδικότητα αυτής της εποχής, θα λέγαμε πως είναι ο πίνακας που έχει δημιουργηθεί από τον Ζαν Φρανσουά Μιλέ. Η “Άνοιξη, Δάφνις και Χλόη” που δημιουργήθηκε το 1865 παρουσιάζει την αγνή πλευρά των στοιχείων της φύσης που καλεί σε παιχνίδι δύο ανθρώπινες παιδικές μορφές. Η Άνοιξη ήρθε και εμείς, οφείλουμε να την απολαύσουμε στο έπακρο, χαζεύοντας με μεγαλύτερη προσοχή τις εικόνες που γεννιούνται κάθε μέρα εκεί έξω.

pathfinder.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.