Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024, 09:30-18:00 & Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024, 11:30-21:00 Αμφιθέατρο 14 Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Αίθουσα Συνεδρίων (μόνο από 16:30 – 21:00 την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου).
Με χαρά σας προσκαλούμε στο 3ο Διεθνές Φοιτητικό Συνέδριο που διοργανώνεται από 20 φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ασκούμενους στην Έδρα UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μία Δραστήρια και Αλληλέγγυα Ιθαγένεια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε συνεργασία με την εν λόγω Έδρα και υπό την επιστημονική ευθύνη της.
Το 3ο διήμερο Διεθνές Φοιτητικό Συνέδριο φέρει τον τίτλο: «ΕΓΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ & ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ», τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και διεξάγεται δια ζώσης χάρη στην χορηγία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που στοχεύει στην ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και εμβάθυνση της γνώσης των φοιτητών.
Το Φοιτητικό Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα μόνο (χωρίς διερμηνεία) την Πέμπτη 19 και την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024, από τις 09:30 έως τις 18:00 την πρώτη ημέρα και από τις 11:30 έως τις 21:00 τη δεύτερη ημέρα. Είναι για όλους δωρεάν και θα δοθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης.
Το συνέδριο απευθύνεται σε φοιτητές, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, φορείς της εκπαίδευσης, μαθητές, ακαδημαϊκούς και ερευνητές, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης (περιφέρειας και δήμων), σε δημοσιογράφους και ανθρώπους που εργάζονται στον χώρο των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, σε φορείς και εκπροσώπους των βιβλιοθηκών, του πολιτισμού, των τεχνών και ευρύτερα σε όλη την κοινωνία των ενεργών πολιτών.
Το 3ο Διεθνές Φοιτητικό Συνέδριο εντάσσεται στις δράσεις του Πανεπιστημίου Μακεδονίας λόγω της πρόσφατης συμμετοχής του ως συνδεμένο μέλος στο Διεθνές Πανεπιστημιακό Δίκτυο UNESCO-UNAOC UNITWIN NETWORK ON MEDIA AND INFORMATION LITERACY & INTERCULTURAL DIALOGUE, μετά από υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Sorbonne Nouvelle, πλήρους μέλους του δικτύου.
Στο πλαίσιο αυτό, την επόμενη ημέρα από το εν λόγω Φοιτητικό Συνέδριο συνδιοργανώνεται στις 21 Σεπτεμβρίου 2024, ώρα 9:00-18:00 Διεθνές Συνέδριο μεταξύ των δύο ως άνω Πανεπιστημίων στην Αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με θέμα “ENHANCING CITIZENS’ MEDIA AND INFORMATION LITERACY TO CONFRONT HATE SPEECH AND MIS- DISINFORMATION: THE
ROLE OF UNESCO AND EU”. Το Διεθνές συνέδριο τελεί υπό την Αιγίδα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και διεξάγεται δια ζώσης δωρεάν χάρη στη χορηγία της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. (βλ. https://unescochair.uom.gr/?p=1323).
Σκοπός του 3ου Διεθνούς Φοιτητικού Συνεδρίου είναι η ανάλυση των δράσεων κυρίως της UNESCO, αλλά και της ΕΕ και των κρατών μελών, στην προώθηση του εγγραμματισμού στα μέσα ενημέρωσης και στην πληροφόρηση. Η σημασία της εν λόγω παιδείας παρέχει στον πολίτη ένα σύνολο απαραίτητων δεξιοτήτων για να αντιμετωπίσει τη διάδοση της παραπληροφόρησης και παραπλανητικής πληροφόρησης, καθώς και της ρητορικής μίσους, καθώς και της μείωσης της εμπιστοσύνης στα μέσα ενημέρωσης και στις ψηφιακές καινοτομίες, με κύρια την Τεχνητή Νοημοσύνη (https://www.unesco.org/en/media-information-literacy).
Ειδικότερα, ο εγγραμματισμός στα μέσα ενημέρωσης αναφέρεται σε δεξιότητες, γνώσεις και αντίληψη που επιτρέπουν στους πολίτες να χρησιμοποιούν τα μέσα ενημέρωσης αποτελεσματικά και με ασφάλεια. Ειδικότερα, περιλαμβάνεται η πρόσβαση στην πληροφορία, η κριτική αξιολόγηση, η δημιουργία και ο υπεύθυνος και ασφαλής διαμοιρασμός περιεχομένου.
Στόχος είναι η παιδεία να μην περιορίζεται μόνο στη μάθηση σχετικά με τις νέες τεχνολογίες, αλλά να στοχεύει στην εκπαίδευση των πολιτών για τις απαραίτητες δεξιότητες κριτικής σκέψης, ώστε να μπορούν να κρίνουν, να αναλύουν σύνθετες πραγματικότητες και να αναγνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ άποψης και γεγονότος (Οδηγία για τις Οπτικοακουστικές Υπηρεσίες της ΕΕ (ΕΕ) 2018/1808 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου).
Ο εγγραμματισμός στην πληροφόρηση και στα δεδομένα είναι η ικανότητα να προσδιορίζει ο πολίτης τις ανάγκες πληροφόρησης, να εντοπίζει, να ανακτά, να αποθηκεύει και να διαχειρίζεται ψηφιακά δεδομένα, περιεχόμενο και πληροφορίες, ή να αξιολογεί τη συνάφεια της πηγής και την εγκυρότητα του περιεχομένου της, καθώς και να αποθηκεύει, να διαχειρίζεται και να οργανώνει ψηφιακά δεδομένα, πληροφορίες και περιεχόμενο (Πλαίσιο DigComp της ΕΕ).
Το 3ο Διεθνές Φοιτητικό Συνέδριο προωθεί με τις θεματικές του την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό και την Δημοκρατία, στο πλαίσιο των 17 Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Ειδικότερα, το Συνέδριο αποσκοπεί τον εγγραμματισμό των φοιτητών, των πολιτών και των φορέων της κοινωνίας των πολιτών στα Μέσα Ενημέρωσης και στην Πληροφόρηση με απώτερο στόχο την επίτευξη της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας των πόλεων μέσω της αξιοποίησης της ανθρωποκεντρικής προσέγγισης στις τεχνολογίες, της δημιουργικότητας, της καινοτομίας των δημοτών τους και της προώθησης του διαπολιτισμικού διαλόγου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της συμμετοχικής δημοκρατίας.
Το εν λόγω Συνέδριο στοχεύει στην ανάπτυξη των γνώσεων, των δεξιοτήτων και στην καλλιέργεια των στάσεων που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών και συνεργασιών όσον αφορά στον εγγραμματισμό στα μέσα ενημέρωσης και στην πληροφόρηση, προωθώντας: α) την ελευθερία της έκφρασης, β) την ελευθερία της πληροφόρησης και την ελεύθερη ροή ιδεών και γνώσης, γ) τη συμμετοχή των πολιτών, δ) την κατανόηση και συμφιλίωση μεταξύ των πολιτισμών σε παγκόσμιο επίπεδο και ε) την επίτευξη των 17 Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (κυρίως των Στόχων SDG4 και SDG16, αλλά και SDG10, SDG11 και SDG17).
Το Συνέδριο θα χαιρετίσουν διαδικτυακά: ο Πρέσβης κ. Γεώργιος Κουμουτσάκος (Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO), η κ. Αικατερίνη Τζιτζικώστα (Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO), η κ. Inga Nichanian (Πρόγραμμα Εδρών UNITWIN/UNESCO, Μέλλον της Μάθησης και Καινοτομία, Τομέας Εκπαίδευσης) και η Δρ. Χριστίνα Μπέστα (Γενική Διευθύντρια της Ελληνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης). Επίσης, ο Καθηγητής Δημήτριος Σκιαδάς (Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και κάτοχος Εδρας Jean Monnet) και Αντιπρόσωπος του Δήμου Θεσσαλονίκης θα απευθύνουν σύντομο χαιρετισμό.
Το Συνέδριο αποτελείται από τις διαλέξεις και εισηγήσεις 23 καταξιωμένων ακαδημαϊκών, αξιωματούχων και εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και κυρίως από τις εισηγήσεις των 20 ασκουμένων φοιτητών της Έδρας που παρουσιάζουν την σχετική έρευνά τους μετά από τρίμηνη εκπαίδευση.
-Ms Adeline Hulin, Διευθύντρια Μονάδας Εγγραμματισμού στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Ψηφιακών Δεξιοτήτων στο Τμήμα Επικοινωνίας και Πληροφορίας της UNESCO (Γαλλία)
-Maarit Jaakkola, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Συν-διευθύντρια του Nordic Centre για την Έρευνα στα Μέσα, Πανεπιστήμιο Γκαίτεμποργκ, Έδρα UNESCO
– Kristina Juraitė, Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Δημόσιας Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Vytautas Magnus (VMU) στο Κάουνας, Λιθουανία, Έδρα UNESCO για τον Εγγραμματισμό στα ΜΜΕ για Συμπεριληπτικές Κοινωνίες Γνώσης
-Frau Meiggs, Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο SorbonneΣορβόννης Nouvelle, Παρίσι, Γαλλία, Έδρα UNESCO «Γνώση και Εξέλιξη στη βιώσιμη ψηφιακή ανάπτυξη»
-Felipe Chibas Ortiz, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο – USP, Συντονιστής της Ερευνητικής Ομάδας Toth-CRIARCOM του CEACOM, Περιφερειακός Αντιπρόσωπος για τη Λατινική Αμερική της UNESCO MIL Alliance, Συντονιστής του έργου UNESCO MIL Cities Network project.
Επίσης, εισηγήσεις παρουσιάζουν μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας:
-Μπέλλου Φωτεινή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών & Διευθύντρια της Έδρας UNESCO “Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια”, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
-Χαΐνογλου Καλλιόπη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών & Επιστημονική Συνεργάτιδα της Έδρας UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μια Δραστήρια και Αλληλέγγυα Ιθαγένεια, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και της Έδρας UNESCO «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια», Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
-Μπουτσιούκη Σοφία, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
-Δρ. Βαγιάνος Δημήτριος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών, MSc, PhD, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
-Δρ. Γαϊτενίδης Νικόλαος, Διδάσκων στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ευρωπαϊκές Πολιτικές για Νεολαία, Εκπαίδευση, Επιχειρηματικότητα και Πολιτισμό, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Επιστημονικός Συνεργάτης της Έδρας UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μια Δραστήρια και Αλληλέγγυα Ιθαγένεια, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
-Τζορμπατζάκη Ηρώ, Διευθύντρια Βιβλιοθήκης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
-Βοζανά Παρασκευή, Βιβλιοθηκονόμος, Τμήμα Βιβλιοθήκης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
-Μπάλιου Ανθή, Βιβλιοθηκονόμος, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας – Υποψήφια Διδάκτωρ, Σχολή Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης & Διδάσκουσα ως Ακαδημαϊκή Υπότροφος στη Σχολή Βιβλιοθηκονομίας, Αρχείων και Συστημάτων Πληροφοριών, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας
-Κατσούλης Στέφανος, Υποψήφιος Διδάκτωρ, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Επιστημονικός Συνεργάτης της Έδρας UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μια Δραστήρια και Αλληλέγγυα Ιθαγένεια, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας & Διευθυντής του Ομίλου για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης
-Ψαλλίδα Αναστασία, Εκπαιδευτικός, Υποψήφια Διδάκτωρ, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας & Επιστημονική Συνεργάτιδα της Έδρας UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μια Δραστήρια και Αλληλέγγυα Ιθαγένεια, Πανεπιστήμιο
Μακεδονίας και Συντονίστρια της Πρακτικής Άσκησης 2024 της Έδρας UNESCO
Τέλος, είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή των παρακάτω προσκεκλημένων:
-Αράχωβα Τόνια, πρώην εκλεγμένη Πρόεδρος της IFLA, Πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου για Βιβλιοθήκες, Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας (2021-6/2024)
-Δρ. Βαλλιανάτος Στέφανος, Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Ίδρυμα Anna Lindh
-Δηλάρη Βέρα, MSc σε Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Πολιτικές στην Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Έρευνα, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Επιστημονική Συνεργάτιδα της Έδρας UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μια Δραστήρια και Αλληλέγγυα Ιθαγένεια, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, & Επιστημονική Συνεργάτιδα στο Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Έρευνας, Ανάπτυξης και Διαπανεπιστημιακής Συνεργασίας (ERDIC), Πανεπιστήμιο Πειραιά, Ελλάδα
-Καβουκλής Μιχάλης, Πρόεδρος στο «Σπίτι της Ευρώπης» στη Ρόδο, Φόρουμ Επιχειρηματικότητας & Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ρόδου, Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, e.V. – EUNET
-Κατσαούνη Αικατερίνη, Βιβλιοθηκονόμος, Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφοριών, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας – UCIPS
-Μακρή Όλγα, Ψυχολόγος-Σύμβουλος MSc, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό, Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ελλάδα
-Παπαγιαννοπούλου Λυδία, Υποψήφια Διδάκτωρ, Σχολή Νομικών Επιστημών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης & Ερευνήτρια, Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου
-Δρ. Χρυσανθοπούλου Αικατερίνη, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στην Εκπαίδευση Ειδήσεων, ΑΠΘ, MSc Γνωστικές Επιστήμες, ΕΚΠΑ, Διδάσκουσα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Ειδικότερα, το πρόγραμμα του 3ου Διεθνούς Φοιτητικού Συνεδρίου περιλαμβάνει τις ακόλουθες συνεδρίες:
Ημέρα 1η- Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου
1η Συνεδρία: Η Έννοια του Εγγραμματισμού στα Μέσα Ενημέρωσης και στην Πληροφόρηση (MIL)
2η Συνεδρία: Εγγραμματισμός στα Μέσα Ενημέρωσης και στην Πληροφόρηση (MIL) και Κοινωνική Δικτύωση
3η Συνεδρία: Εγγραμματισμός στα Μέσα Ενημέρωσης και στην Πληροφόρηση (MIL) και Παραπληροφόρηση
4η Συνεδρία: Εγγραμματισμός στα Μέσα Ενημέρωσης και στην Πληροφόρηση (MIL) και «πολυ-γραμματισμοί»
5th Συνεδρία: Ευκαιρίες και Προκλήσεις στο Διαδίκτυο
Ημέρα 2η – Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου
6η Συνεδρία: Πόλεις MIL-Η συνεργασία τoυ Δικτύου MIL με άλλα Δίκτυα της UNESCO, όπου θα παρέμβουν πολλοί εκπρόσωποι Δήμων
7η Συνεδρία: Εγγραμματισμός στα Μέσα Ενημέρωσης και στην Πληροφόρηση (MIL) και Εκπαίδευση
8η Συνεδρία: Εγγραμματισμός στα Μέσα Ενημέρωσης και στην Πληροφόρηση (MIL) και Πολίτες
9η Συνεδρία: Εγγραμματισμός στα Μέσα Ενημέρωσης και στην Πληροφόρηση (MIL) στην UNESCO
10η Συνεδρία: Διαπολιτισμικός Διάλογος και Εγγραμματισμός στα Μέσα Ενημέρωσης και στην Πληροφόρηση (MIL)
11η Συνεδρία: Εγγραμματισμός στα Μέσα ενημέρωσης και Βιβλιοθήκες
Απονομή βραβείων στις 3 καλύτερες εργασίες των φοιτητών ασκουμένων και παρουσίαση του έργου της 20ετούς λειτουργίας της Έδρας UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μία Δραστήρια και Αλληλέγγυα Ιθαγένεια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Η επιστημονική επιτροπή του Συνεδρίου αποτελείται από τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κκ. Δέσποινα Αναγνωστοπούλου, Φωτεινή Μπέλλου και Σοφία Μπουτσιούκη. Επιστημονικά υπεύθυνη του Διεθνούς Φοιτητικού Συνεδρίου είναι η Διευθύντρια της εν λόγω Έδρας, Καθηγήτρια Δέσποινα Αναγνωστοπούλου (Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών) ενώ η εκπαίδευση των ασκούμενων φοιτητών έγινε υπό τον συντονισμό της υποψήφιας διδάκτορα, Αναστασίας Ψαλλίδα. Η επιστημονική επιτροπή θα απονείμει 3 βραβεία στις καλύτερες εργασίες των φοιτητών. Η οργανωτική επιτροπή των φοιτητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αποτελείται από τις υποψήφιες διδάκτορες Αναστασία Ψαλλίδα και Μαλβίνα Κοντού, τις μεταπτυχιακές φοιτήτριες Κωνσταντίνα Καρτάλη και Ελευθερία Νάντσιου και την προπτυχιακή φοιτήτρια Αικατερίνη Μαρκίδου.
Το συνέδριο διοργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 20 ετών από την ίδρυση και λειτουργία της Έδρας UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μία Δραστήρια και Αλληλέγγυα Ιθαγένεια και συμπεριλαμβάνει την παρουσίαση του εικοσαετούς έργου της Έδρας. Θα υπάρχει ελαφρύ γεύμα το μεσημέρι και στα διαλείμματα θα προσφέρεται καφές.
Οι συμμετέχουσες και συμμετέχοντες στο διήμερο φοιτητικό συνέδριο θα λάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης με τη λήξη των εργασιών του Συνεδρίου.
Final programme 3rd INTERNATIONAL STUDENT CONFERENCE
Η Οργανωτική Επιτροπή των Φοιτητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ασκούμενων της Έδρας UNESCO«Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μία Αλληλέγγυα Ιθαγένεια»
Η επιστημονικά υπεύθυνη του Συνεδρίου και Διευθύντρια της Έδρας UNESCO «Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μία Αλληλέγγυα Ιθαγένεια» Αναγνωστοπούλου Δέσποινα Καθηγήτρια Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστημίου Μακεδονίας