1821-2021: Τρία βιβλία για την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας

Σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε την 25η Μαρτίου, που φέτος συνδέεται με την ιστορική επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Είναι λοιπόν η κατάλληλη στιγμή για να αναλογιστούμε: Τι έχουμε μάθει, δύο αιώνες τώρα; Απάντηση στο ερώτημα αυτό δίνουν τρία βιβλία που δεν εστιάζουν μόνο στην ιστορική γνώση αλλά και στο πώς εξελίχθηκε το ελληνικό κράτος από την Επανάσταση έως σήμερα. Τρία βιβλία που εξετάζουν σφαιρικά την πορεία του νεοελληνικού κράτους στον χρόνο, με τα ζενίθ και τα ναδίρ της, προσφέροντας ένα πολύτιμο μάθημα για το μέλλον:

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ
C.M. Woodhouse
Μετάφραση: Γιώργος Καράμπελας

Ο Woodhouse, ένας από τους λίγους Δυτικούς φιλέλληνες που δεν άφησαν ποτέ τα –πραγματικά ή φανταστικά– αρχαιοελληνικά ιδεώδη να επηρεάσουν τη ματιά τους για τους Νεοέλληνες και την αγάπη τους για τη νεότερη Ελλάδα, προσφέρει στον σύγχρονο αναγνώστη ένα έργο φρέσκο, σαν να γράφτηκε μόλις χθες, αντάξιο της άσβεστης λάμψης του θέματός του.

Η έκδοση καλύπτει χρονολογικά όλη την περίοδο από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης το 1821 έως την πρώτη περίοδο της ελληνικής ανεξαρτησίας το 1832 και περιλαμβάνει ενδεικτική βιβλιογραφία και ευρετήριο σημαντικών προσώπων και γεγονότων της περιόδου.

Μάθετε περισσότερα
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΘΡΙΑΜΒΟΙ

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΘΡΙΑΜΒΟΙ:
ΟΙ 7 ΚΥΚΛΟΙ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Στάθης Ν. Καλύβας

Ο Στάθης Ν. Καλύβας «ξαναδιαβάζει» την ιστορία του σύγχρονου ελληνισμού, από την ανεξαρτησία της Ελλάδας ως σήμερα. Καταγράφει με κατανοητό και σφαιρικό -αλλά συγχρόνως έγκυρο και ουσιαστικό- τρόπο τους σημαντικότερους σταθμούς της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, από τη γέννηση της ιδέας της εθνικής παλιγγενεσίας ως σήμερα.
Η ερμηνεία του καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης – κατόχου της έδρας Gladstone στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, διαφοροποιείται τόσο από την αυτομαστιγωτική οπτική του σήμερα, όσο και από τα ψυχωφελή αφηγήματα του πρόσφατου και απώτερου παρελθόντος.

Μάθετε περισσότερα
ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΚΡΙΣΕΩΝ

ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΚΡΙΣΕΩΝ
Μιχάλης Ψαλιδόπουλος

Ο συγγραφέας Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, καθηγητής Οικονομικών Επιστημών και Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διερευνά την ιστορία της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής της Ελλάδας από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας μέχρι σήμερα και παραδίδει μια μελέτη που συμβάλλει καθοριστικά στην αναγκαία προσπάθεια εθνικής αυτογνωσίας.

Please follow and like us: