Ι.Σ.Α. Αγρινίου: 14 Ιουνίου-Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Η 14η Ιουνίου ορίστηκε κατά τη διάρκεια της 58ης Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, που πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2005, ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών και του Διεθνούς Οργανισμού Μετάγγισης Αίματος. Και ο λόγος που ορίστηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι διότι συμπίπτει με την ημερομηνία γέννησης του αυστριακού ιατρού Καρλ Λαντστάινερ, που ανακαλύπτοντας τις ομάδες αίματος και τα ρέζους, τιμήθηκε το 1930 με το Νόμπελ Ιατρικής.

Την ημέρα αυτή τιμάται ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό του. Η μετάγγιση αίματος διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην υγειονομική περίθαλψη, ωφελώντας τους ασθενείς που έχουν ανάγκη από αίμα και τα συστατικά του. Δυστυχώς, σε πολλές χώρες, η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά και οι υπηρεσίες αίματος αντιμετωπίζουν την πρόκληση να διαθέτουν επαρκή ποσότητα αίματος, διασφαλίζοντας παράλληλα την ποιότητα και την ασφάλειά του.

Η φετινή 20ή επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας Αιμοδότη σηματοδοτεί μια σημαντική ευκαιρία για να αναλογιστούμε τι έχουμε πετύχει, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να οραματιστούμε ένα μέλλον, όπου η ασφαλής μετάγγιση αίματος θα είναι καθολικά προσβάσιμη.

Η φετινή παγκόσμια εκστρατεία φέρει το σύνθημα:

«20 χρόνια προσφοράς: Σας ευχαριστούμε αιμοδότες!»

Οι στόχοι της φετινής εκστρατείας είναι:

  • να ευχαριστήσουμε και να αναγνωρίσουμε τα εκατομμύρια των εθελοντών αιμοδοτών και δωρητών πλάσματος και αιμοπεταλίων ανά τον κόσμο για τις σωτήριες δωρεές τους που συμβάλουν στην υγεία και την ευημερία εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
  • να αναδείξουμε τα επιτεύγματα και τις προκλήσεις των εθνικών προγραμμάτων αίματος και να μοιραστούμε τις βέλτιστες πρακτικές και τα διδάγματα που αντλήθηκαν.
  • να τονιστεί η συνεχής ανάγκη για τακτική, μη αμειβόμενη αιμοδοσία για την επίτευξη καθολικής πρόσβασης σε ασφαλή μετάγγιση αίματος.
  • να μεταλαμπαδεύσουμε στη νέα γενιά αιμοδοτών την ιδέα της μη αμειβόμενης Εθελοντικής Αιμοδοσίας και να αυξήσουμε την ποικιλομορφία και τη βιωσιμότητα της δεξαμενής αιμοδοτών.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ

Οι ανιδιοτελείς δωρεές σας είχαν βαθύ αντίκτυπο στις ζωές και την ευημερία εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, καθώς και των οικογενειών και των κοινοτήτων τους σε όλο τον κόσμο.

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                  Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ                                                          ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΡΩΣΣΑΣ