Φάρμακο η μαριχουάνα;

Μαριχουάνα, μαύρο, φούντα, χόρτο ή όπως αλλιώς λέγεται. Το θέμα της κάνναβης, είναι πάντα επίκαιρο και βρίσκεται στο επίκεντρο των ειδήσεων. Έχει απασχολήσει ερευνητικά κέντρα, Πανεπιστήμια, γιατρούς και ερευνητές. Για χάρη της έχουν γίνει πειράματα, μελέτες και έχουν γραφτεί άρθρα και άρθρα.

9564131606797144194Τζούρες που έπνιγαν τον καημό του άντρα του ρεμπέτη, απαγορευμένο για κάποιους, επιτρεπτό για άλλους. Το παράνομο στρίψιμο των φοιτητών σε μία πλατεία, ο εκμαυλισμός της νεολαίας, το αντίδοτο ασθενειών. Τι είναι εν τέλει η κάνναβη;

Αφορμή για να επαναφέρουμε αυτό το άρθρο, το οποίο γράφτηκε πέρυσι, υπήρξε η είδηση ότι, πλέον, η κάνναβη κάνει την εμφάνισή της και σε γάμους, αντί του αλκοόλ.

Για να το πιάσουμε το πράγμα από την αρχή

Τα πρώτα στοιχεία εισπνοής του καπνού κάνναβης τα βρίσκουμε την τρίτη χιλιετία π.Χ και έχουμε ως αποδεικτικά, απανθρακωμένους σπόρους κάνναβης που βρέθηκαν σε ένα τελετουργικό μαγκάλι σε ένα αρχαίο νεκροταφείο στη σημερινή Ρουμανία.

Όσον αφορά στην Ασία, το 2003, στην Κίνα, δίπλα σε έναν μουμιοποιημένο σαμάνο που χρονολογείται από 2,500 έως 2,800 χρονών, βρέθηκε ένα καλάθι γεμάτο φύλλα και σπόρους κάνναβης, τοποθετώντας χρονικά στην ίδια περίοδο με την Ευρώπη τις πρώτες ενδείξεις για χρησιμοποίησή της.

Η κάνναβη φαίνεται επίσης να χρησιμοποιούνταν από τους αρχαίους Ινδούς, τους Σκύθες, τους Θράκες και τους Δάκες, των οποίων οι σαμάνοι καίγονταν με φύλλα κάνναβης. Σε αυτό το θρησκευτικό τελετουργικό οι άνθρωποι έφθαναν σε κατάσταση έκστασης.

Η Κάνναβη χρησιμοποιούνταν από πολλούς πολιτισμούς
Η Κάνναβη χρησιμοποιούνταν από πολλούς πολιτισμούς

Στην Αίγυπτο ανακαλύπτουμε παπύρους: ο “πάπυρος Ramesseum III” (1700 π.Χ) μας δίνει λύσεις για την ξηροφθαλμία μέσω της κάνναβης, και ο +“πάπυρος Ebers” περιέχει την συνταγή για την αντιμετώπιση των φλεγμονών με θεραπευτικό φάρμακο την κάνναβη.

Γενικά, οι υποψήφιες περιοχές για την “πατρότητα” της χρήσης κάνναβης είναι πολλές. Μάλλον, η πιο ορθή απάντηση βρίσκεται χαμένη στα ταξίδια και στις μετακινήσεις των ανθρώπων. Με αυτόν τον τρόπο η κάνναβη γινόταν όλο και πιο αναγνωρίσιμη και εν τέλει φθάσαμε να συζητάμε για αυτή σε σχεδόν όλο τον κόσμο.

Τα τελετουργικά και οι θρησκευτικές παραδόσεις βοήθησαν ώστε η κάνναβη να γίνεται όλο και πιο γνωστή. Αν λάβουμε υπόψιν μας τον Ηρόδοτο, θα δούμε πως οι “καπνοβάται”, οι ιερείς των Θρακών, έκαιγαν φύλλα κάνναβης, φθάνοντας στην έκσταση, ενώ η κάνναβη ήταν παρούσα και στις θρησκευτικές γιορτές του Διονύσου.

Κάνναβη και στο θέατρο;

Αναφορές για εκστατικές καταστάσεις και την ουσία της κάνναβης, υπάρχουν και στο θέατρο – στα έργα, μάλιστα, των Αριστοφάνη, Σοφοκλή και Αριστοτέλη – τη στιγμή που οι θεραπευτικές της ιδιότητες αναφέρονται από τον Διοσκουρίδη, τον Αρχιγένη και άλλους.

Αυτό όμως που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε από την ιστορία, δεν είναι μόνο η ιατρική χρήση που έκαναν οι Αρχαίοι Έλληνες για την επούλωση τραυμάτων μέσω της κάνναβης αλλά και το γεγονός, πως προχώρησαν στην καλλιέργεια της.

Μάλιστα ο Παυσανίας γράφει για την Ηλεία: “Την μεν την κανναβίδα και λίνον και την βύσσον σπείρουσιν όσοις η γη τρέφει εστίν επιτήδειος”. Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν, να προσθέσουμε εμείς…

Η χιουμοριστική πινελιά μας: Η κάνναβη απαγορεύθηκε
Η χιουμοριστική πινελιά μας: Η κάνναβη απαγορεύθηκε

Σε κάθε περίπτωση, η ιστορία κυλά, με την κάνναβη να χρησιμοποιείται ελεύθερα στα μέρη μας (μάλιστα, στο Βυζάντιο στοιχεία θέλουν την καλλιέργειά της να υιοθετήθηκε για να σταματήσει ο αλκοολισμός), μέχρι την επικράτηση του Χριστιανισμού και την απαγόρευση τελετουργικών τελετών, καταστάσεων έκστασης και λατρείας Θεών οι οποίοι επέτρεπαν τη χρήση της.

Φθάνοντας στο σήμερα

Μετά τη γοργή παραπάνω αναδρομή στο παρελθόν, φθάνουμε στο σήμερα, στο οποίο βρίσκουμε τη χρήση κάνναβης στο επίκεντρο συζητήσεων, με φανατικούς υποστηρικτές της άρσης των απαγορεύσεων, και ταγμένους πολέμιους της αποποινικοποίησής της.

Για να εξαχθούν, ει δυνατόν, κάποια καλύτερα συμπεράσματα, θα αφήσουμε διάφορες μελέτες να πάρουν τον ρόλο του συνηγόρου και του κατηγόρου της χρήσης της κάνναβης:

“Η κάνναβη δημιουργεί γνωσιακά προβλήματα”

Μελέτες δείχνουν πως η χρήση κάνναβης δημιουργεί γνωσιακά προβλήματα
Μελέτες δείχνουν πως η χρήση κάνναβης δημιουργεί γνωσιακά προβλήματα

Ξεκινώντας από το 2010, μία έρευνα από την Ένωση Νευροεπιστημών των ΗΠΑ, μας ενημερώνει πως οι έφηβοι που κάνουν χρήση μαριχουάνας πριν την ηλικία των 16 ετών, παρουσιάζουν γνωσιακά προβλήματα. Αυτά τα προβλήματα έχουν να κάνουν με τη συγκέντρωσή τους, τον σχεδιασμό και την ευελιξία του εγκεφάλου τους.

Η δήλωση των ειδικών (καθηγητής Griber)

“Τα αποτελέσματα μας παρέχουν επιπλέον αποδείξεις ότι η χρήση μαριχουάνας έχει μία άμεση επίδραση στην εκτελεστική λειτουργία και ότι τόσο από την ηλικία έναρξης και το μέγεθος της χρήσης μαριχουάνας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη γνωστική επεξεργασία.

Τα ευρήματα αυτά είναι κρίσιμης σημασίας. Η εφηβεία είναι μία σημαντική περίοδος για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, και ο εγκέφαλος των εφήβων είναι πιθανόν πιο ευάλωτος στις επιδράσεις των φαρμάκων από ότι των ενηλίκων”.

“Η χρήση της κάνναβης συνδέεται με τη σχιζοφρένεια”

Κάνναβη και σχιζοφρένεια;
Κάνναβη και σχιζοφρένεια;

Μία δεύτερη μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Βρετανικό Πανεπιστήμιο Bristol, συνδέει συστατικό της κάνναβης (THC) με την σχιζοφρένεια η οποία μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργίες στη μνήμη και στη λήψη αποφάσεων. Συγκεκριμένα επηρεάζει δύο σημεία του εγκεφάλου ζωτικής σημασίας, τον ιππόκαμπο και τον προμετωπιαίο φλοιό.

Η δήλωση των ειδικών (Dr Jones)

“Η χρήση μαριχουάνας είναι κοινή μεταξύ των πασχόντων από σχιζοφρένεια και πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η ψυχοδραστική ουσία της μαριχουάνας μπορεί να προκαλέσει κάποια συμπτώματα σχιζοφρένειας σε υγιείς εθελοντές”.

“Τα ζευγάρια που κάνουν χρήση κάνναβης απέχουν από τη βία”

Μία τρίτη πρόσφατη μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Buffalo, μας ενημερώνει πως τα ζευγάρια που κάνουν χρήση μαριχουάνας απέχουν από την ενδοοικογενειακή βία. Συγκεκριμένα μελετήθηκαν 634 ζευγάρια και διαπιστώθηκε πως οι χρήστες μαριχουάνας συμμετείχαν λιγότερο σε καταστάσεις βίας.

Η δήλωση των ειδικών (καθηγητής Philip H. Smith)

“Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η χρήση μαριχουάνας είναι προγνωστική των χαμηλότερων επιπέδων επιθετικότητας προς τον σύντροφό μας κατά το επόμενο έτος”.

“Η κάνναβη μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη του Alzheimer”

Η κάνναβη και η νόσος του Alzheimer
Η κάνναβη και η νόσος του Alzheimer

Τέλος, ακόμη μία πρόσφατη έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Alzheimer’s Disease, συνδέει την χρήση της κάνναβης με θεραπευτικές ιδιότητες όσον αφορά στη νόσο του Alzheimer, καθώς υποστηρίζει ότι μπορεί να αναστείλει τυχόν βλάβες.

Μία παρόμοια μελέτη είχε πραγματοποιηθεί το 2006, από το Ινστιτούτο Scripp, σύμφωνα με την οποία το δραστικό συστατικό της μαριχουάνας, Delta9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC), αναστέλλει ανταγωνιστικά ένα ένζυμο το οποίο αποτελεί το κλειδί του παθολογικού δείκτη της νόσου Alzheimer.

Και φυσικά, δεν γίνεται να παραβλέψουμε τις όλο και αυξανόμενες φωνές που κάνουν λόγο για τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης όσον αφορά στον καρκίνο, χωρίς πάντως κάτι τέτοιο να έχει αποδειχθεί.

Και το συμπέρασμα;

Μαριχουάνα, μαύρο, φούντα, χόρτο ή όπως αλλιώς λέγεται, ευεργετικό ή καταστροφικό, ακόμα και οι ειδικοί παρουσιάζονται μπερδεμένοι για τη χρησιμότητα ή την επικινδυνότητά του.

Μικρές ποσότητες σύμφωνα με τις έρευνες ίσως να λειτουργούν θεραπευτικά για διάφορες νόσους. Ωστόσο, η όψη του νομίσματος είναι διπλή: η κάνναβη, ανάλογα τη χρήση της, φαίνεται να μπορεί να επιφέρει προβλημάτα.

Όπως και να ‘χει, ίσως και σε αυτή την ιστορία, τελικά, να βρίσκει εφαρμογή το “μέτρον άριστον” των αρχαίων ημών προγόνων. Και σε κάθε περίπτωση, υπεράνω όλων ο νόμος.

pathfinder.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.