Πολωνός πρωθυπουργός Μ.Μοραβιέτσκι προς Α.Μέρκελ: «Δεν θα άρουμε το βέτο-Δεν θα πουλήσουμε την ανεξαρτησία μας»

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι επιβεβαίωσε σε τηλεδιάσκεψη με την Γερμανίδα καγκελάριο Α.Μέρκελ την απόφασή του να μπλοκάρει τον προϋπολογισμό της ΕΕ με βέτο, αν οι Βρυξέλλες επιμείνουν να ζητούν από την Πολωνία άνοιγμα των συνόρων στους μετανάστες από Ασία και Αφρική, την αναγνώριση του γάμου των ομοφύλων, την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια κλπ.  

«Η Πολωνία είναι έτοιμη να θέσει οριστικό βέτο, αν δεν βρούμε μια λύση που να είναι καλή για ολόκληρη την ΕΕ και όχι μόνο για ορισμένα από τα μέλη της. Η Πολωνία εμμένει σταθερά στη θέση της ότι οι ρυθμίσεις της ΕΕ πρέπει να είναι σύμφωνες με τις Συνθήκες της και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και πρέπει να εγγυώνται τη νομική ασφάλεια και την ανεξαρτησία της χώρας μας.

Ο σχεδιαζόμενος μηχανισμός δεν εγγυάται ασφάλεια δικαίου, τα κριτήριά του είναι πολύ γενικά και είναι επιρρεπής σε πολύ ευρεία ερμηνεία. Εξήγησα στην καγκελάριο ότι η Πολωνία αναμένει ότι θα γίνει περαιτέρω επεξεργασία του θέματος προκειμένου να βρεθεί μια λύση το συντομότερο δυνατό», είπε στην Γερμανίδα καγκελάριο, όπως μετέφερε ο ίδιος την συνομιλία τους στο facebook.

Την περασμένη εβδομάδα, η Πολωνία και η Ουγγαρία μπλόκαραν την απόφαση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του σχεδιαζόμενου νέου μηχανισμού περικοπής των κονδυλίων της ΕΕ σε περίπτωση παραβιάσεων του αρχών του «κράτους δικαίου», δηλαδή του ανοίγματος των συνόρων στους μετανάστες από Ασία και Αφρική, της αναγνώρισης του γάμου των ομοφύλων, την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια κλπ. και όλα αυτά θα κρίνονται από ΜΚΟ!

Με την ενέργεια αυτή μπλοκαρίστηκαν οι εκταμιεύσεις από το πακέτο των 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει επίσης οικονομική ενίσχυση έως 750 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.

Αλλά διατήρησαν την ανεξαρτησία τους και την αξιοπρέπειά τους.

 

pronews.gr