Παρουσίαση βιβλίου «1922: Οι ευθύνες» του Δημητρίου Λυμπουρίδη το Σάββατο 13 Μαΐου

Ο Δήμος Αγρινίου και η  Ιερά Μητρόπολη Αιτωλοακαρνανίας με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες στη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και στη μαρτυρική πορεία των Μικρασιατών προσφύγων, συνδιοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου του Δημητρίου Λυμπουρίδη με τον τίτλο «1922: Οι ευθύνες», το Σάββατο 13 Μαΐου 2023 και ώρα 19:30 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (πρώην ΤτΕ), Αναστασιάδη 1 Αγρίνιο.

Ο Δημήτριος Λυμπουρίδης γεννήθηκε στην Πάτρα. Έλκει καταγωγή από τη Μικρά Ασία αφού ο πατέρας του ήταν από την Κωνσταντινούπολη και η μητέρα του από το Αϊβαλή.

Το 1954 η οικογένεια μετοίκησε στο Αγρίνιο. Το 1964 αποφοίτησε από το Γυμνάσιο και κατόπιν εισαγωγικών εξετάσεων εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, ενώ μετά τη λήψη της ειδικότητας της παθολογίας, εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Αγρίνιο όπου άσκησε το λειτούργημα της Ιατρικής.

Από τα μαθητικά του χρόνια μελετούσε ιστορικά κείμενα για τα οποία έδειχνε ιδιαίτερη προτίμηση. Πάντα τον απασχολούσαν οι αιτίες της Μικρασιατικής Καταστροφής και τον Σεπτέμβριο του 2005 αποφάσισε να τις αναζητήσει.

Μετά από 15ετή μελέτη της ιστοριογραφίας τα συμπεράσματα τα αποτύπωσε σε ένα δίτομο  ιστορικό σύγγραμμα «1922: Οι Υπεύθυνοι» που εξέδωσε τον Ιανουάριο του 2021 και το πιο πρόσφατο  «1922: Οι Ευθύνες».