Οι αμείλικτες συγκρίσεις

Η επίσκεψη Βορίδη, οι συμβολισμοί, οι σκοπιμότητες και ο κομματικός ταρτουφισμός.


Είναι γεγονός ότι οι φορείς της στασιμότητας έχουν σφόδρα ενοχληθεί από την εντυπωσιακών χαρακτηριστικών ανοδική πορεία που καταγράφει τα τελευταία χρόνια ο Α. Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, που επιμένει σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και δράσεις ουσιαστικής ανάκαμψης της τοπικής αγροτικής οικονομίας.
Και είναι πράγματι αμείλικτη η σύγκριση τη προσφοράς ανάμεσα σε εκείνους που πιστά υπηρέτησαν πολιτικές και πρακτικές που μόνο δεινά έφεραν στον τόπο και στο συνεταιρισμό που ακόμη και στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων κατάφερε όχι μόνο να σταθεί όρθιος (παρά τις δικές τους φιλότιμες προσπάθειες να τον γονατίσουν) αλλά να προχωρήσει στην υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων.

• Το ξέρουμε πια ότι έχουν ζητήματα εσωτερικού χαρακτήρα να διαχειριστούν, το ξέρουμε ότι η εμπάθειά τους έχει φτάσει σε ύψη που δεν μας επιτρέπουν παρά να παραπέμψουμε στο γνωστό πλέον ράφι του σούπερ μάρκετ, εκεί όπου θα βρουν μια μεγάλη ποικιλία από …ξύδι!

Και καμία εντύπωση δεν μας προκαλεί η κατά τη γνώμη μας εντελώς αλλοπρόσαλλη και τουλάχιστον ψυχαναγκαστικών γνωρισμάτων «συζήτηση» για την επίσκεψη Βορίδη, που σαφώς και ενόχλησε κόσμο και κοσμάκη, ιδιαίτερα με τα όσα δημόσια δήλωσε για τον «συνεταιρισμό υπόδειγμα», που αποτελεί παράδειγμα καλής πρακτικής» και που «βρίσκεται μπροστά από τις εξελίξεις», πάντα «υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα και το εισόδημα των παραγωγών».

Ενόχλησε η επίσκεψη στην Ένωση Αγρινίου, με όποιο συμβολισμό είχε η συνάντηση με τον πρόεδρο κ. Θωμά Κουτσουπιά….

Για όσους, λοιπόν έχουν την απορία, ε…., προφανώς και δεν θα μπούμε στη λογική να εξηγήσουμε γιατί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ήρθε να συναντήσει τον πρόεδρο του συνεταιρισμού με τους εκατοντάδες εργαζομένους, με τα πέντε παραγωγικά εργοστάσια, με τον τζίρο των εκατομμυρίων, με τις εξαγωγές, με τις μεγάλες επενδύσεις στις οποίες μετέχουν τόσες εκατοντάδες οικογένειες, με την υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων….

Όσοι έχουν την απορία για το συμβολισμό, εάν υπάρχει ίχνος εντιμότητας και αυτοσεβασμού, ας εξηγήσουν οι ίδιοι ποιος συμβολισμός υπήρχε όταν εκείνοι έρχονταν, προεκλογικά μάλιστα, να «ζητιανέψουν» υποστήριξη.

Ας κάνουμε, όμως κι άλλες συγκρίσεις. Πάντα αμείλικτες:

Ήρθε ο κ. Βορίδης, με την ιδιότητα του υπουργού, είδε τον δήμαρχο και θεσμικούς εκπροσώπους, μετείχε αργότερα σε μια ουσιαστικότατη σύσκεψη στην Ένωση, όπου και συζητήθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο.

Η σημερινή κυβέρνηση, δηλαδή, μας έστειλε τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό, να διατυπώσουμε τα αιτήματά μας, τα παράπονά μας, εκθέσουμε τις σκέψεις και να διερευνήσουμε πιθανούς τρόπους να κάνουμε δυο βήματα πιο πέρα.

• Η προηγούμενη κυβέρνηση, μας έστελνε την οικονομική αστυνομία! Και φρόντιζαν οι εδώ καλοθελητές να ενημερωθεί αρκούντως η κοινή γνώμη για το «ντου» των αρχών στην Ένωση, ….μόνο που ποτέ δεν την ενημέρωσαν για το αποτέλεσμα αυτών των ελέγχων. Η λάσπη των γκεμπελίσκων να μείνει μόνο, η συκοφαντία, η μαύρη προπαγάνδα. Τόσο μικροί, τόσο τιποτένιοι…
Έστειλε η σημερινή κυβέρνηση τον υπουργό της, ο οποίος και θεσμικά κινήθηκε και δημόσια τοποθετήθηκε.

• Η προηγούμενη κυβέρνηση έστελνε τα δικά της στελέχη σε κάτι καφενέδες, σε απολύτως ελεγχόμενο και προστατευόμενο περιβάλλον, με πέντε «δικούς της» νοματαίους, …για την απαραίτητη εικόνα που θα συνόδευε την εξίσου πλήρως ελεγχόμενη «ενημέρωση». Τους έστελνε και σε άλλες ελεγχόμενες διαδικασίες, για να ακούσουν, λ.χ., το πόσο «είμαστε ευχαριστημένοι απ’ τον ΕΛΓΑ»!!!

Πραγματικά αμείλικτες οι συγκρίσεις. Και δεν θα μιλήσουμε για το τι είχαν προκαλέσει στον αγροτικό πληθυσμό οι φορολογικές/ασφαλιστικές και άλλες πολιτικές επιλογές του χθες, σε αντιδιαστολή με το τι σήμερα αλλάζει, …διότι ούτε και με τα σημερινά είμαστε ευχαριστημένοι.

Αυτά, όμως, θα τα κρίνουν οι ίδιοι οι αγρότες. Που και νου έχουν και μνήμη. Και ξέρουν πολλοί καλά να αξιολογούν. Το συμφέρον τους το γνωρίζουν αυτοί και μόνο αυτοί.

Τις αμείλικτες συγκρίσεις, λοιπόν, θα τις κάνουν και οι ίδιοι. Μην αμφιβάλει κανείς.

Όταν έρθει η ώρα, θα τις κάνουν.

Και θα είναι πράγματι αμείλικτες…