Κομισιόν κατά Τουρκίας: Ζητά διευκρινίσεις για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου

Παρέμβαση της Κομισιόν προκάλεσε η δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχετικά με το «πάγωμα» της συμφωνίας επανεισδοχής μεταναστών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Πηγές από τις Βρυξέλλες κατέστησαν σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά διευκρινίσεις από την κυβέρνηση της Άγκυρας σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργός Εξωτερικών.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσημης τοποθέτησης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες επαφές.

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία «παγώνει» την συμφωνία για τους πρόσφυγες

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ανέφερε πως η Τουρκία διακόπτει τη συμφωνία με την Ελλάδα για την επανεισδοχή προσφύγων.

Συγκεκριμένα ρωτήθηκε για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που αφέθηκαν ελεύθεροι και απάντησε «Αυτό που έκανε η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Η Ελλάδα έχει περάσει πολλά με τα πραξικοπήματα και βλέπουμε πως η ελληνική κυβέρνηση θέλει να επιλύσει αυτό το θέμα. Όμως απο την άλλη βλέπουμε πως υπάρχουν σοβαρές πιέσεις στην Ελλάδα από τη Δύση. Και κυρίως στην ελληνική δικαιοσύνη. Λένε πως η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη.

Aλλά γνωρίζουμε και μας το λένε κι εκείνοι πως δέχονται πολλές πιέσεις.   Eμείς τι κάναμε; Με την Ελλάδα δηλαδή. Υπάρχει μια συμφωνία με την Ε.Ε για την επανεισδοχή σε όσους φτάνουν στα 5 νησιά.

Όμως με την Ελλάδα υπάρχει και μια διμερής  συμφωνία επανεισδοχής. Αυτή τη συμφωνία την παγώσαμε. Μετά την τελευταία δικαστική απόφαση (σ.σ.για τους 8), ασφαλώς αυτή η διαδικασία δεν τελείωσε  οριστικά αλλά θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας με την Ελλάδα».

Διπλωματικές πηγές: Ατυχής η δήλωση

Ως «ατυχή» χαρακτηρίζουν διπλωματικές πηγές στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος αναφέρθηκε στη διμερή συμφωνία με τη Ελλάδα για την επαναπροώθηση προσφύγων, την οποία, όπως ισχυρίστηκε, πάγωσε η Τουρκία επί του παρόντος.

«Αυτό που προαναγγέλλει ο κ. Τσαβούσογλου το έχει ήδη πράξει από το 2017» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές σημειώνοντας πάντως ότι «σε κάθε περίπτωση η λειτουργία του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι άλλοθι για να παραβιάζουν ορισμένοι το διεθνές δίκαιο».

Σε επιφυλακή το τουρκικό πολεμικό ναυτικό

Νωρίτερα σε μία «περίεργη» κίνηση προχώρησε η Τουρκία στο Αιγαίο, καθώς ετοιμάζεται για «ενδεχόμενο» γι αυτό και λαμβάνει αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας έχει λάβει εντολή να είναι έτοιμο για παν ενδεχόμενο στο Αιγαίο.

Στο Αιγαίο το τουρκικό πολεμικό ναυτικό θέτει σε επιφυλακή μια φρεγάτα, drones, 2 πυραυλακάτους και κομάντος υποβρυχίων καταστροφών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η Άγκυρα προβαίνει σε αυτήν την κίνηση «λόγω της προσπάθειας της Ελλάδας να αυξήσει την ένταση στο Αιγαίο».

Ως μέρος της Τουρκικής προπαγάνδας ερμήνευσαν στο ελληνικό Πεντάγωνο την διαταγή ετοιμότητας στο Αιγαίο του Τουρκικού ΓΕΕΘΑ. Άλλωστε οι ίδιες πήγες υποστήριζαν ότι ο στόχος είναι προφανής. Δεν είναι άλλος από το να ενοχοποιήσει την Ελλάδα ως προκαλούσα ένταση στο Αιγαίο.

Επιπλέον υπενθύμιζαν ότι σήμερα διεξάγεται η σύνοδος ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ στην οποία ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις τούρκικες απειλές απαγωγής των 8 τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζνταγ αναφερόμενος στην υπόθεση με τους Τούρκους αξιωματικούς τόνισε ότι«η Τουρκία σημειώνει την στάση αυτή της Ελλάδας και το χειρισμό της επί του θέματος. Είναι ωφέλιμο η Ελλάδα να γνωρίζει ότι η Τουρκία το έχει σημειώσει αυτό. Το θέμα δεν έχει να κάνει με το ΝΑΤΟ».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Είναι γνωστό πως η Ελλάδα στα πλαίσια των προβλημάτων του Αιγαίου εκμεταλλεύεται πολλά περιβαλλοντολογικά προγράμματα του Αιγαίου.

Για το θέμα αυτό, στις 31 Μαρτίου του 2018 είχαμε βγάλει μια ανακοίνωση. Η στάση μας για το θέμα αυτό εξηγήθηκε από το υπουργείο μας την περασμένη εβδομάδα στην αντιπροσωπεία της Ε.Ε.

Ομως μαζί με αυτό, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ελλάδος Προκόπης Παυλόπουλος αυτή τη φορά έκανε ανακοινώσεις που δημιουργούν με το δίκτυο Natura 2000 μια σχέση με τα σύνορα και τα εδάφη. Δεν έχουν καμία νομική βάση αυτές οι δηλώσεις.

Επίσης αυτές οι δηλώσεις είναι μια ομολογία πως η Ελλάδα εκμεταλλεύεται πολιτικά τα οικολογικά προγράμματα της Ε.Ε. όπως αυτό του NATURA 2000.

Η χώρα μας δεν θα δεχθεί, ούτε και από δω και στο εξής όπως δεν δέχθηκε ούτε και μέχρι σήμερα τη δημιουργία τετελεσμένων από την Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς με καθεστώς διαφιλονικούμενο στο Αιγαίο.

Mε την ευκαιρία αυτή, επαναλαμβάνουμε την προειδοποίηση μας, η ΕΕ να μην γίνει όργανο εκμετάλλευσης της Ελλάδος στα προβλήματα του Αιγαίου».

Η Τουρκία αναβάλει την παραλαβή των S400 από την Ρωσία

Προς αναβολή της παραλαβής του αντιαεροπορικού συστήματος S400 από την Ρωσία κατευθύνεται η Τουρκία μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Mεβλούτ Τσαβούσογλου (Mevlut Cavusoglu) στις ΗΠΑ την Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία διαβεβαίωσε τους Αμερινακούς αξιωματούχους πως παραλαβή των S-400 θα γίνει σε 19 μήνες αντί των 9 που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Επίσημα ο λόγος της αναβολής είναι πως η Τουρκία θέλει να εκπαιδευθεί σωστά το προσωπικό και να έχει πρόσβαση στο λογισμικό των συστημάτων.Ενώ στους 9 μήνες στην αρχή ρώσοι τεχνικοί θα είχαν λόγο στη χρήση και η Τουρκία δεν θα είχε καμία πρόσβαση στο λογισμικό του αντιαεροπορικού συστήματος.

Η τουρκική εφημερίδα Hurriyetπάντως αναφέρει πως οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ εξήγησαν στους Τούρκους πως οι S-400 θα είναι μια σοβαρή απειλή για τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και πίεσαν και για την μη παράδοση των αμερικανικών μαχητικών F-35. ῾Δεν είμαστε μόνοι μας είναι και οι Ρώσοι μέρος της συμφωνίας῾φέρεται να δήλωσαν οι Τούρκοι.

«Πάρτε τους αλλά μην τους χρησιμοποιείτε» ανέφεραν οι Αμερικανοί σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα και υποσχέθηκαν άμεση παράδοση αμερικανικών αντιαεροπορικών συστημάτων Patriotστην Τουρκία.

Πάντως αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας που θα εργαστεί πάνω στο θέμα αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες η Άγκυρα θα παραλάβει το πρώτο F-35 τις επόμενες ημέρες. Όμως η παράδοση των οπλικών συστημάτων όπως και των υπολοίπων μαχητικών μάλλον θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις με τους S-400.

 

 

eleftherostypos.gr