Καταγραφή ζημιών σε Πάτρα και Δροσιά – Μαρτυρίες για εμπρηστές

Η επόμενη ημέρα των τιτάνιων προσπαθειών των πυροσβεστικών δυνάμεων από γη και αέρος, εθελοντικών ομάδων και των εμπλεκόμενων φορέων να σταματήσουν την καταστροφική πορεία των δύο πύρινων μετώπων που εκδηλώθηκαν στην Ελεκίστρα Πατρών και στη Δροσιά Ερυμάνθου, την Τετάρτη και πριν καλά-καλά αρχίσει η καταγραφή των ζημιών, ενεργοποίησε και πάλι τις αρχές για την αντιμετώπιση φωτιάς που προκλήθηκε χθες το μεσημέρι στον Προφήτη Ηλία, στα Μποζαΐτικα Πατρών, μια ανάσα από κατοικίες.

Δόθηκε εντολή απομάκρυνσης των κατοίκων, ενώ σε κατάσταση ετοιμότητας τέθηκε με απόφαση της 6ης ΥΠΕ το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών. Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη με συνεχείς ρίψεις νερού, συνέδραμαν το έργων των επίγειων δυνάμεων, καταφέρνοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα να οριοθετήσουν την πυρκαγιά.

«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ»
Πρόκειται για τη δεύτερη φωτιά που εκδηλώνεται στα όρια του Δήμου Πατρέων σ’ ένα 24ωρο και για την τρίτη στη Αχαΐα, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό και εγείρει ερώτημα. «Οι δύο μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν μέσα σε ένα 24ωρο στο Δήμο μας δεν μπορεί να θεωρηθούν τυχαία γεγονότα», δήλωσε ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης. Χθες, ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών από συνεργεία του Δήμου στις πυρόπληκτες περιοχές Ελεκίστρα και Σούλι, όπου κάηκαν σπίτια.

Η φωτιά σύμφωνα με τα στοιχεία του Ανακριτικού Τμήματος της Πυροσβεστικής, όπως ανέφεραν πηγές στην «Π», φέρεται πως οφείλεται σε αμέλεια, ενώ δεν αποκλείεται να προήλθε από ρίψη τσιγάρου από διερχόμενο.

Ήδη με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, ενεργοποιήθηκε κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για τη διερεύνηση των αιτιών των πυρκαγιών σε Πάτρα και Δήμο Ερυμάνθου.

ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ
«Αμέσως μόλις περιορίστηκε το πύρινο μέτωπο και μετά από μία δύσκολη και αγωνιώδη νύχτα, ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών, οι οποίες εστιάζονται σε ποιμνοστάσια, μικρό μέρος του ζωικού κεφαλαίου, καλλιέργειες και φυσικά εκατοντάδες στρέμματα δάσους», ανέφερε ο δήμαρχος Ερυμάνθου Θεόδωρος Μπαρής.

Σήμερα κλιμάκια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θα μεταβούν στους πληγέντες οικισμούς για την καταγραφή των ζημιών.

Στο χωριό Πτέρη καταστράφηκε ολοσχερώς μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα και μικρότερες υπέστησαν σοβαρές ζημιές, με τα ζώα να απομακρύνονται εγκαίρως από τις εγκαταστάσεις, ενώ εκτεταμένες φθορές έχουν προκληθεί στο δίκτυο ύδρευσης. «Οι ημέρες είναι δύσκολες, αλλά και το επόμενο διάστημα έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε και να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους των οποίων καταστράφηκε η περιουσία τους» δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο κ. Μπαρής.

«ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΧΕΡΙ ΕΒΑΛΕ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ»
Στοιχεία που υποδεικνύουν πως η φωτιά στη Δροσιά Αχαΐας, είναι αποτέλεσμα εμπρηστικής ενέργειας φαίνεται πως έχουν στη διάθεσή τους οι ανακριτικές αρχές της Πυροσβεστικής και όπως πληροφορείται η «Π», μετά τις καταγγελίες και μαρτυρίες κατοίκων αναζητείται όχημα συγκεκριμένου τύπου.

Χθες το πρωί εκδηλώθηκε νέα εστία πυρκαγιάς στον οικισμό Κούμπερι δίπλα από τη Δροσιά με τον κ. Μπαρή να δηλώνει «φαίνεται πως κάποιος έχει βάλει σκοπό να μας δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα» και αυτό γιατί όπως αναφέρει πριν την προχθεσινή μεγάλη φωτιά, ξέσπασε μια ακόμα μεταξύ των οικισμών Κούμπερι και Δροσιά. «Είναι εύλογο, όταν έχεις τρεις διαφορετικές εστίες στην ίδια περιοχή, να σκέφτεται κάποιος, πως υπάρχει ανθρώπινο χέρι», επεσήμανε.

«Κάποιοι επιπόλαιοι, κάποιοι ανεύθυνοι παίζουν κυριολεκτικά με τις ζωές ανθρώπων. Το σύστημα την Τετάρτη, έφθασε κυριολεκτικά στα όριά του», δήλωσε στην «Π» ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας – υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της ΠΔΕ, Χαράλαμπος Μπονάνος.

ΔΡΟΣΙΑ: ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ
Ο Δήμος Ερυμάνθου με έγγραφο που απέστειλε χθες, στον περιφερειάρχη και την Πολιτική Προστασία, ζήτησε να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλη η Κοινότητα Δροσιάς και οι οικισμοί της, ενώ υπεβλήθη και σχετικό αίτημα στον ΕΛΓΑ για να υπάρξει άμεση αναγγελία καταγραφής των ζημιών στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

“ΕΝΑΕΡΙΟΣ” ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
Με ελικόπτερο μετέβη στις πληγείσες περιοχές της Αχαΐας, νωρίς χθες το πρωί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Σύμφωνα με πηγές της «Π», επρόκειτο για επίσκεψη αστραπή προκειμένου ο υπουργός να έχει προσωπική άποψη για την καταστροφή που άφησαν πίσω τους τα δυο πύρινα μέτωπα.

 

pelop.gr