Θρασείς κάποιες επιχειρήσεις ή ανυπεράσπιστοι οι εργαζόμενοι;

Πέρασαν και τα Χριστούγεννα και βαδίζουμε προς την Πρωτοχρονιά και άντε να αφήσουμε πίσω μας το 2020 και να μπούμε στο 2021 ….

 

Σύμφωνα με τον νόμο, που δεν άλλαξε από ότι ξέρουμε, στον ιδιωτικό τομέα το Δώρο των Χριστουγέννων καταβάλλεται ακόμη και επιβάλλεται να καταβάλλεται στους εργαζόμενους μέχρι την 21 Δεκεμβρίου.

“Το Δώρο δεν Δωρίζεται” λέει ο λαός μας και ούτε επιστρέφετε.

Δυστυχώς όμως αυτό το βιολί του εμπαιγμού τον εργαζομένων με το θέμα “Δώρο” συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Έχει έντονο παρελθόν από την δεκαετία του 2000 και μάλιστα προ 2009-10 που ξεκίνησε η κρίση.

Πολλοί από εσάς ίσως με διορθώσετε και η δεκαετία αλλάξει και γυρίσει ακόμη πιο πίσω στην δεκαετία του 90′.

Ακόμη χειρότερα…..ούτε κρίση, ούτε αναστολές, ούτε προβλήματα.

Μάλιστα πιο έντονο το πρόβλημα στις κλειστές κοινωνίες που όλοι μεταξύ τους γνωρίζονται και τα υπόλοιπα τα ξέρετε . . .

Για να έρθουμε στην ουσία του άρθρου όμως, αναφερόμαστε στο σήμερα.

Πολλά τα τηλεφωνήματά σας και οι καταγγελίες-αναφορές σας για το τι έχει συμβεί με το δώρο, τις απειλές που έχετε δεχθεί κάποιοι από τους ανωτέρους-αφεντικά σας, τις συμφωνίες που ζήτησαν να κάνετε αλλά και τα τετελεσμένα που σας είπαν.

Γνωστά και μη εξαιρετέα τα περισσότερα….. γιατί ξέρετε και εμείς τα έχουμε περάσει…. και …. μην το είδατε το δώρο!!!

Οι γνωστές ατάκες είναι:

“Θα μπει κανονικά και την επόμενη μου το φέρνεις γιατί δεν βγαίνω…”

“Το δώρο μέχρι το μεσημέρι θα έχει μπει. Αύριο ή μεθαύριο αν έχει κίνηση στις τράπεζες θα το ήθελα στο γραφείο μου όπως σας το ζήτησα.”

“Μην ξεχάσεις την επιστροφή του δώρου μόλις το δεις στον λογαριασμό σου. Ξέρεις δεν γίνεται αλλιώς να μείνεις στην εργασία σου.”

Όμως το καλύτερο το ακούσαμε φέτος από εργαζόμενους επιχειρήσεων εντός Νομού (και όχι μόνο) σύμφωνα πάντα με επικοινωνία των εργαζομένων μαζί μας.

Κάποιοι εργαζόμενοι λοιπόν έρχονται αντιμέτωποι με το να τους αφαιρεθεί από τον επόμενο μήνα το δώρο που πήραν μόλις πριν από λίγες ημέρες…… ναι, καλά διαβάσατε…..

Τους ενημέρωσε λοιπόν η Διεύθυνση των επιχειρήσεων πως το όποιο νόμιμο ποσό μπήκε στον λογαριασμό τους ως Δώρο Χριστουγέννων, θα αφαιρεθεί από το ποσό του μηνιάτικου του Ιανουαρίου 2021. Δηλαδή ο επόμενος μήνας ή θα είναι ο μισός ή καθόλου ή τέλος πάντων θα λείπει ένα ποσό. Το οποίο ήταν το Δώρο των Χριστουγέννων του 2020.

Όταν όπως οφείλαμε τους απαντήσαμε πως: “καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τις αρμόδιες υπηρεσίες στήριξης των εργαζομένων και να πείτε το πρόβλημά σας ώστε να δείτε πως θα κινηθείτε νόμιμα”  ακούσαμε και όχι άδικα τα σχολιανά μας.

Ένα από τα πολλά:

“Ξέρεις κοπέλα μου να μου δώσει κανείς το δίκιο μου πίσω, να τον ενδιαφέρει πόσες ώρες δουλεύω, πόσα παίρνω και γιατί όχι τα νόμιμα εδώ και χρόνια; Ποιος θα μου πληρώσει το ρεύμα αν επαναστατήσω και ποιος θα ταΐσει τα παιδιά μου; Γιατί κανείς δεν μας υπερασπίζεται; Δεν θέλω συνδικάτα και κόμματα. Αυτά που δικαιούμαι θέλω, χωρίς απειλές και αβεβαιότητες. Μπορώ να τα έχω;

Αλήθεια, υπάρχει κάποιος που θα αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι;

Κλείνοντας, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε και να ξεκαθαρίσουμε πως σκοπός του άρθρου δεν είναι το να ρωτάμε ποιες είναι αυτές οι επιχειρήσεις και ποιοι οι εργαζόμενοι αλλά να πάψουμε να δεχόμαστε τέτοιες αναφορές-καταγγελίες.

Αυτή για μας είναι η ουσία και μακάρι κάποια στιγμή αυτός ο εμπαιγμός να τελειώσει . . . .

Καλό είναι να μην ξεχνάμε όλοι από πού έχουμε ξεκινήσει . . . μπορεί και να βρεθούμε ξανά σε αυτή την θέση . . . ποιος ξέρει . . .

Καλή μας Χρονιά και μακριά από όλων των ειδών . . . τους ιούς.