Αρνητικό το Συμβούλιο της Επικρατείας για το οικόπεδο του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου

Ο Δήμος Ναυπακτίας  ενημερώνει σχετικά με τις δυσάρεστες εξελίξεις που αφορούν στην έκδοση τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου στη θέση Ξυνοροδιά για την κατασκευή του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου:

Πρόσφατα εκδόθηκε το υπ’ αριθμ. 119/2021 σχετικό πρακτικό συνεδριάσεως  και γνωμοδότηση του  Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε μη νόμιμο  το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος και κατά συνέπεια  θέτει φρένο στην κατασκευή του 3ου Δημοτικού Σχολείου στο αγροτεμάχιο που είχε αγοραστεί  για το σκοπό αυτό.

Οι λόγοι για τους οποίους, σύμφωνα  με το ΣτΕ είναι μη νόμιμη η χωροθέτηση και η κατασκευή του  σχολείου στο συγκεκριμένο αγροτεμάχιο είναι  δύο:

  1. Η  συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί γεωργική γη υψηλής  παραγωγικότητας και   «η ανέγερση  σχολικού κτηρίου δεν αποτελεί  μεγάλο αναπτυξιακό έργο του δημοσίου ή των Ο.Τ.Α, κατά την έννοια  της περ. α΄ της παρ 6 του άρθρου 56 του ν. 2637/1998».  Συνεπώς η κατ΄ εξαίρεση έγκριση  της επέμβασης σε γεωργική γη  υψηλής παραγωγικότητας,  με την αιτιολογία του μεγάλου αναπτυξιακού  έργου, ΔΕΝ είναι σύμφωνη με τις διατάξεις του νόμου.

  1. Η συγκεκριμένη περιοχή «βρίσκεται σε  ζώνη δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμύρας… και ως εκ τούτου απαιτείται  η διασφάλιση  μείζονος  επιπέδου ασφάλειας των μαθητών μικρής ηλικίας από κινδύνους πλημμυρικών  απορροών». Οι εργασίες δε καθαρισμού και οι μελέτες αποστράγγισης της ευρύτερης περιοχής του έργου θα έπρεπε να είχαν προηγηθεί της διαδικασίας εγκρίσεως τοπικού ρυμοτομικού, ώστε να είναι δυνατή η συνεκτίμηση των αποτελεσμάτων  και των πορισμάτων  τους  κατά τη διαδικασία  εγκρίσεως  του  σχεδίου.

Σημειώνεται ότι,  όπως έχει γίνει γνωστό,  η  παρούσα  δημοτική αρχή, προκειμένου να ξεπεραστούν  τα πιο πάνω  σοβαρά προβλήματα, τα οποία ήταν  γνωστά πριν από την αγορά του ακινήτου τον Δεκέμβριο του 2016, ζήτησε τη συνδρομή του αρμόδιο Υπουργείου Περιβάλλοντος, του οποίου η αρμόδια διεύθυνση εισηγήθηκε θετικά προς  το  ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. και εν συνεχεία το ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α  γνωμοδότησε θετικά για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος.  Στην επεξεργασία, ωστόσο, του σχεδίου του Π.Δ. που  έγινε στο ΣτΕ  κρίθηκε μη νόμιμο το  σχέδιο για τους λόγους που αναφέρθηκαν πιο πάνω και έτσι διακόπηκε κάθε  διαδικασία για την κατασκευή σχολείου στο συγκεκριμένο  αγροτεμάχιο με τους όρους  που  προτάθηκαν.

Έτσι, καθίσταται φανερό ότι ένα περιουσιακό στοιχείο που αγοράστηκε έναντι σοβαρού οικονομικού  τιμήματος καθίσταται ανενεργό και μη δεκτικό αξιοποίησης για το σκοπό της αγοράς  του.  

Ο Δήμος  Ναυπακτίας θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εξευρεθεί δυνατή και εφικτή λύση του χρόνιου και σοβαρού κτηριακού προβλήματος του 3ου Δημοτικού Σχολείου, θύματα του οποίου είναι πρωτίστως  οι μικροί μαθητές και οι οικογένειές τους, αλλά και οι εκπαιδευτικοί.