Αποχαιρετισμός για το Σωτήρη Πύργο

Έφυγε ο Σωτήρης Πύργος.

Ο Σωτήρης ο Πύργος ήταν μέχρι την 10η /3ου/ 2018 ένας από τους ελάχιστους πια που έχουν απομείνει από την φουρνιά των λαϊκών αγωνιστών που δοκίμασαν το γιαταγάνι με τη γλώσσα τους.

Ήταν ένας από τους πρωτοπόρους, νεολαίος τότε, που τα χρόνια που η πατρίδα στέναζε κάτω από την φασιστική και ναζιστική κατοχή, δεν παρατηρούσε και δεν παρακολουθούσε αλλά στρατεύτηκε στον Αγώνα για τη λευτεριά της, μέσα από τις οργανώσεις του ΕΑΜ, ξέροντας καλά ότι κάθε μέρα, ώρα και στιγμή ο θάνατος παραμονεύει.

Ο Σωτήρης ο Πύργος ήταν ένας από αυτούς που μετά την απελευθέρωση, όταν η εγγλέζικη επέμβαση κατέλυσε ξανά την κυριαρχία του ελληνικού λαού και παρέδωσε το κράτος στους ράλληδες, τους ταγματασφαλίτες, τους δωσίλογους, τους χίτες, τους μπουραντάδες και τους μαυραγορίτες, βίωσε στο πετσί του και το μυαλό του την εξαλλοσύνη των εθνικών αναμορφωτών στο κολαστήριο της Μακρονήσου.

Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Σωτήρης ο Πύργος, δεν λούφαξε, δεν συμβιβάστηκε, δεν βολεύτηκε.

Ο καθημερινός αγώνας της επιβίωσης ήταν πάντα στη δεύτερη θέση γιατί στην πρώτη πάντα ήταν ο αγώνας για το δίκιο, τη Δημοκρατία, τη λαοκρατία και την πανανθρώπινη λευτεριά.

Αυτά τα ιδανικά, τα οράματα, οι καθημερινοί αγώνες στη γειτονιά, τη συνοικία, την πόλη, στα σωματεία, στις συγκεντρώσεις, στις διαδηλώσεις, τα συλλαλητήρια κλπ., έκαναν  τον Σωτήρη τον Πύργο καρφί στο μάτι  των υστερικών και μισαλλόδοξων νικητών του εμφυλίου, καρφί στο μάτι των παρακρατικών και των ασφαλιτών που διαφέντευαν και διαπερνούσαν όλη την ραχοκοκαλιά της δημόσιας δομής της χώρας.

Επόμενο λοιπόν ήταν η χούντα το 1967 να ασκήσει πάνω του ένα νέο γύρο διώξεων και εκτοπίσεων.

Αλλά και μετά την πτώση της χούντας, ο Σωτήρης ο Πύργος συνεχίζει πάλι ενεργός, πάλι δραστήριος, πάλι δίνοντας το παρόν.     

Στις 10-3-2018 έφυγε όμως ταυτόχρονα και ο άνθρωπος της γειτονιάς και της πόλης, που τους γνώριζε όλους και τον γνώριζαν όλοι, που έτρεχε για όλους  και στον οποίο πρόστρεχαν όλοι.  

Στις 10-3-2018 φεύγοντας ο Σωτήρης ο Πύργος έφυγε και ένα τεράστιο ιστορικό αρχείο μνήμης για γεγονότα, πρόσωπα, δράσεις,  που η απώλειά του δεν αναπληρώνεται και γι αυτή δεν ευθύνεται αυτός.

                                                                                               Καλό δρόμο Σωτήρη.
      Αγρίνιο 29-3-2018                                                        Γιώργος Τζωρτζόπουλος   
 
       Υ.Γ.: 1) Αποφάσισα να γράψω, γνωρίζοντας καλά ότι δεν θα έπρεπε να είμαι εγώ αυτός που κυρίως θα τον αποχαιρετούσε.
          2) Του ζητώ συγνώμη για τον χαμηλό μου τόνο και την παράλειψη σημαντικών πτυχών της δράσης του.
          3) Θυμό μέσα μου έχω για όσους την πόλη κυβερνούν και δεν αντιλαμβάνονται ότι τον νεκρό που επί 100 περίπου χρόνια υπερασπίζονταν συνδημότες και δημοκρατικούς θεσμούς, τον τιμάς κοιτώντας τον στα κλειστά του μάτια.
                                                                   και
          4) Προσωπικό
              Σωτήρη, όπως διαβάζεις και ακούς, για όσα μου ’χεις πει και έχω δεσμευτεί, λέξη δεν έχω βγάλει.