Έχουμε χρέος να αγωνιστούμε για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και τη διεθνοποίηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου!

Η 19η Μαΐου του 1919 έχει αναγνωριστεί από τη Βουλή των Ελλήνων ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου».


Η θεσμική αναγνώρισή της στην Ελλάδα ήταν μια μεγάλη προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ που ξεκίνησε το 1991 με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου και συμπεριλήφθηκε τρία χρόνια αργότερα στον νόμο 2193/1994.

Βεβαίως η προσπάθεια της Δημοκρατικής Παράταξης για να αναγνωρισθεί διεθνώς η Γενοκτονία των Ποντίων δεν σταματά εκεί.

Το Κίνημα Αλλαγής, τα τελευταία χρόνια, μέσα από στοχευμένες πρωτοβουλίες διεκδικεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ να αποκαταστήσουν την αλήθεια και το δίκαιο του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ιδιαίτερα σήμερα, μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ ανοίγει ο δρόμος για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για την εξόντωση του Ποντιακού Ελληνισμού, των 353.000 Ελλήνων που σφαγιάσθηκαν και των υπολοίπων 400.000 που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους με σκοπό τη φυσική και πολιτισμική τους εξαφάνιση.

Η Διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ποντίων οφείλει να ενταχθεί στον διαρκή αγώνα των ανθρώπων για την παγκόσμια ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Τουρκία οφείλει απέναντι στη διεθνή κοινότητα να αποδεχθεί την ιστορική αλήθεια και να αναγνωρίσει τα εγκλήματα τα οποία διέπραξε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Έχουμε χρέος όλοι οι Έλληνες μαζί να αγωνιστούμε για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, ώστε η ανθρωπότητα να μην βιώσει ξανά επαναλήψεις τραγικών γεγονότων του παρελθόντος.