Χάρης Θεοχάρης για Thomas Cook: 50.000 οι Βρετανοί τουρίστες στην Ελλάδα

Ο υπουργός Τουρισμού εξήγησε με συνέντευξή του στο OPEN TV τι πρόκειται να συμβεί στα τουριστικά συμβόλαια που βρίσκονται στον «αέρα».

ια τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τη χρεοκοπία του ταξιδιωτικού πρακτορείου Thomas Cook μίλησε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, στην εκπομπή του OPEN «Ώρα Ελλάδος 07:00». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «την περασμένη εβδομάδα είχα δύο επικοινωνίες με τον διευθύνοντα σύμβουλο και παρακολουθούσαμε την κατάσταση έτσι όπως εξελισσόταν. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τον επαναπατρισμό στη χώρα τους από τη βρετανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας. Υπολογίζουμε στις 50.000 ότι είναι οι Βρετανοί τουρίστες στη χώρα μας. Όλα τα έξοδα αυτών των ανθρώπων, καθώς και οι μετακινήσεις τους καλύπτονται από αυτό το σχήμα της βρετανικής αεροπορίας».

Όπως εξήγησε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «Πρώτου Θέματος», ο Πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλαντάκης, «το 70% των τουριστικών επιχειρήσεων στην Κρήτη έχει συμβόλαια με την Thomas Cook» διευκρινίζοντας ότι μόνο φέτος η Thomas Cook έφερε στην Κρήτη 400.000 επισκέπτες ενώ, όπως είπε, «αυτή τη στιγμή έχουμε γύρω στους 20.00 τουριστες (σ.σ. από την Thomas Cook».

Η Thomas Cook, που αντιμετώπιζε σοβαρές δυσκολίες εξαιτίας ενός φορτίου χρέους 1,7 δισ. στερλίνων, του ανταγωνισμού από τις ιστοσελίδες που προσφέρουν διακοπές χαμηλού κόστους, των γεωπολιτικών εξελίξεων αλλά και των ανησυχιών που εκφράζουν οι τουρίστες για την επόμενη ημέρα μετά το Brexit, καλούνταν να βρει άλλα 200 εκατομμύρια στερλίνες (227 εκατ. ευρώ) επιπρόσθετης χρηματοδότησης για να μην χρεοκοπήσει.

Η εταιρεία ελέγχει ξενοδοχεία, θέρετρα και αεροπορικές επιχειρήσεις εξυπηρετώντας περισσότερους από 19 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως σε 16 χώρες και απασχολώντας 21.000 εργαζόμενους. Αυτή τη στιγμή έχει αφήσει εκτεθειμένους 600.000 πελάτες στο εξωτερικό, αναγκάζοντας κυβερνήσεις και ασφαλιστικές εταιρείες να συνεργαστούν σε μια τεράστια επιχείρηση επαναπατρισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Thomas Cook , ο όμιλος συνεισέφερε 150 εκατομμύρια ευρώ στην ελληνική οικονομία το 2018, σε επενδύσεις, λειτουργικά έξοδα, προκαταβολές ξενοδοχείων, κ.λπ., κ.λπ., φέρνοντας τρία εκατομμύρια επισκέπτες. Η Thomas Cook Hotel Investments είχε κάνει επενδύσεις και αγορές ξενοδοχείων σε Ρόδο, Κρήτη και άλλα ελληνικά νησιά. Το 2018 επένδυσε περισσότερα από €7 εκ. στην ξενοδοχειακή μονάδα Sunwing στην Καλλιθέα της Ρόδου.

Για περισσότερα από 175 χρόνια παγκοσμίως, η Thomas Cook Group είχε δραστηριότητα σε 17 βασικές αγορές, απασχολεί 22.000 άτομα προσωπικό και έχει καταγράψει συνολικά πωλήσεις 9 δισ. λιρών, για το οικονομικό έτος που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2017.

Η Thomas Cook απέτυχε να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια για την επιβίωσή του, πυροδοτώντας μια πρωτοφανή επιχείρηση επαναπατρισμού περισσότερων από 600.000 πελατών που βρίσκονται σε διακοπές σε όλο τον κόσμο.

Οι πιστωτές ζητούσαν επιπλέον 200 εκατ. στερλίνες σε εγγυημένα κεφάλαια για να στηρίξουν την εταιρεία τη χειμερινή περίοδο, όταν η δραστηριότητά της είναι συνήθως πιο υποτονική.

Σύμφωνα με το κανάλι Sky News η Thomas Cook ζήτησε από τους πιστωτές να μειώσουν κατά πολύ την απαίτησή τους για εξεύρεση άλλων 200 εκατομμυρίων λιρών, εκτός από τα 900 εκατομμύρια που έχουν ήδη λάβει. Οι πιστώτριες τράπεζες (RBS, Barclays και Lloyds) υποστηρίζουν ότι η εταιρεία δεν θα επιβίωνε παρά μόνο έναν χρόνο ακόμη, χωρίς αυτήν την επιπρόσθετη χρηματοδότηση.

Η βρετανική υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι η Thomas Cook έπαυσε τις εργασίες της και πως η υπηρεσία και η κυβέρνηση θα συνεργαστούν για να επαναπατριστούν πάνω από 150.000 Βρετανούς τουρίστες, πελάτες της εταιρείας, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

«Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη στους εκατομμύρια πελάτες μας και τους χιλιάδες εργαζομένους μας, προμηθευτές και συνεργάτες μας, που μας στήριξαν επί πολλά χρόνια», είπε ο Φανκχάουζερ με ανακοίνωση που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Την ίδια ώρα η εταιρεία  αφήνει 22.000 υπαλλήλους παγκοσμίως χωρίς δουλειά.

«Η Thomas Cook έπαυσε τις εμπορικές συναλλαγές, οπότε οι πτήσεις της εταιρείας έχουν πλέον ακυρωθεί», τόνισε η βρετανική υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Η εταιρεία διαχειρίζεται σήμερα ξενοδοχεία και τουριστικά θέρετρα, αεροπορικές εταιρείες και κρουαζιερόπλοια, και έχει 600.000 πελάτες που βρίσκονται σε διακοπές. Επίσης απασχολεί 22.000 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο και από αυτούς οι 9.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

https://www.ethnos.gr