Φ. Ζαΐμης: Συμμετοχή σε διάσκεψη της CPMR-Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών

Συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Φ. Ζαΐμη σε webinar της CPMR για τις Μεταφορές στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Στο διαδικτυακό σεμινάριο για τις «Μεταφορές στα Βαλκάνια και στην Περιοχή της Μαύρης Θάλασσας» συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Φ. Ζαΐμης, την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020. Το σεμινάριο διεξήχθη σε συνδιοργάνωση της Επιτροπής Βαλκανίων και Μαύρης Θάλασσας (BBSC) της CPMR, του Ελληνικού Ινστιτούτου Μεταφορών (CERTH/HIT) και του Διεθνούς Κέντρου Σπουδών για τη Μαύρη Θάλασσα (ICBSS).

Κατά την ομιλία του ο Αντιπεριφερειάρχης, πρότεινε τη δημιουργία ενός δικτύου μικρών αεροδρομίων Γενικής Αεροπορίας (ΓΑ) που θα συνδέει τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, με αφορμή τη διαδικασία επαναλειτουργίας και περαιτέρω αξιοποίησης του αεροδρομίου Επιταλίου από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Τα σχόλια που εισέπραξε από τους συνομιλητές του ήταν ιδιαίτερα θετικά, ζητώντας στη συνέχεια αρκετοί εξ αυτών συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για από κοινού δράση και συνεργασία σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

Το σεμινάριο επικεντρώθηκε στις πολιτικές των περιοχών των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας, στην προσβασιμότητα ως στοιχείο της περιφερειακής ανάπτυξης και στις δυνατότητες για αειφόρο περιφερειακή ανάπτυξη. Αποτέλεσε επίσης  έναυσμα γνωριμίας και δικτύωσης με εκπροσώπους των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής της Μαύρης Θάλασσας με απώτερο στόχο την ανταλλαγή καλών πρακτικών, τεχνογνωσίας και προοπτικές συνεργασίας στο θέμα των μεταφορών.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν ως βασικοί ομιλητές ο Πρόεδρος της Επιτροπής Βαλκανίων και Μαύρης Θάλασσας, Περιφερειακός Σύμβουλος στη Ρουμανία, εκπρόσωποι του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών της Ρουμανίας, της Σερβίας, εκπρόσωπος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), της γαλλικής εταιρείας συμβούλων Cooperans που ειδικεύεται σε έργα συνδεσιμότητας μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής με έμφαση στο δρόμο του μεταξιού, εκπρόσωπος από την Περιφέρεια Σαμεγκρέλο-Ζέμο Σβανέτι (Γεωργία), από το Πανεπιστήμιο Piri Reis (Τουρκία) και από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

 

Συνεργασία με την Πρυτανεία σε προγράμματα & δράσεις έρευνας -καινοτομίας ζήτησε ο Αντ/ρχης Φ. Ζαΐμης

Η σημασία της συνεχούς επικοινωνίας και της στενής παρακολούθησης όλων των δράσεων που εκτελούνται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών ήταν το αντικείμενο πρόσφατης τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δύο φορέων.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίωνας Ζαΐμης τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί η γραμμή επικοινωνίας μεταξύ Πρυτανείας και Περιφέρειας διότι μέσα από τη σύσφιξη σχέσεων και το γόνιμο διάλογο θα γίνεται καλύτερος συντονισμός.

Στην τηλεδιάσκεψη, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας σε ερευνητικά προγράμματα και άλλες δραστηριότητες, συμμετείχαν ο Πρύτανης Χ. Μπούρας, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης Π. Δημόπουλος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) Δυτικής Ελλάδας Κοσμήτορα του ΕΑΠ Ι. Καλαβρουζιώτης και ο ειδικός συνεργάτη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Γ. Κανακάρης.

Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η πιο ενεργή συμμετοχή της ΠΔΕ στην έκθεση καινοτομίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας PatrasIQ και στο μελλοντικό εταιρικό σχήμα που θα προκύψει.

«Αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι το αποτέλεσμα. Για να υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα απαιτείται κοινή προσπάθεια και στενή παρακολούθηση των έργων που αναλαμβάνουμε προς υλοποίηση», τόνισε ο κ. Ζαΐμης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΣΕΚ, κ. Καλαβρουζιώτης δήλωσε: «Η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν σημαντικά εργαλεία για την ανάπτυξη, ιδίως μέσω των συνεργασιών. Έτσι, μέσα στους στόχους του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας είναι να δουλέψουμε μαζί με τα δύο Πανεπιστημιακά ιδρύματα της Δυτικής Ελλάδος».