Κρίσιμες ώρες για την κατάσταση του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς το βράδυ της Τρίτης (15/11), ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν έδαφος της Πολωνίας – χώρας που είναι μέλος του ΝΑΤΟ – σκοτώνοντας δύο ανθρώπους.
Οι πύραυλοι έπεσαν σε χωράφι με σιτηρά στο Przewodów του Λούμπλιν, κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα πολωνικών ΜΜΕ.
Εικόνες που μεταδόθηκαν από το σημείο έδειχναν έναν τεράστιο κρατήρα στο έδαφος.
Η Πολεμική Αεροπορία της Πολωνίας σήκωσε μαχητικά αεροσκάφη από το αεροδρόμιο στο Tomaszów Lubelski, ενώ ο στρατός και η εισαγγελία έφτασαν στο αγρόκτημα όπου έπεσαν οι πύραυλοι.
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, συγκάλεσε επείγουσα συνεδρίαση των συμβουλίων ασφάλειας και άμυνας της χώρας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Το χτύπημα θεωρείται αποτέλεσμα του μαζικού βομβαρδισμού της Ρωσίας κατά των ουκρανικών πόλεων, αφού η Μόσχα βύθισε στο χάος την Ουκρανία νωρίτερα την ίδια ημέρα, εκτοξεύοντας πάνω από 100 πυραύλους.
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο στόχος των πυραύλων μπορεί να ήταν το Λβιβ, την ουκρανική πόλη που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα νότια του Przewodów, παρόλα αυτά, εγείρονται φόβοι ότι η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια σοβαρή κλιμάκωση του πολέμου.
Τι προβλέπει το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ
Αξίζει να σημειωθεί, ότι με βάση το άρθο 5 του ΝΑΤΟ, που χαρακτηρίζεται ως ο «πυρήνας» της συμμαχίας, όταν ένα κράτος μέλος δέχεται ένοπλη επίθεση, τα υπόλοιπα οφείλουν να το υπερασπιστούν λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα.
«Τα Συμβαλλόμενα Μέρη συμφωνούν ότι ένοπλος επίθεση εναντίον ενός ή περισσοτέρων εξ αυτών στην Ευρώπη ή στη Βόρειο Αμερική θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον όλων και, συνεπώς, συμφωνούν ότι, σε περίπτωση τέτοιας ένοπλης επίθεσης, καθένα από αυτά θα συνδράμει το Μέρος (ή τα Μέρη) που δέχεται την επίθεση, λαμβάνοντας άμεσα, τόσον ατομικώς όσον και από συμφώνου με άλλα Μέρη, εκείνα τα μέτρα που θεωρεί αναγκαία, περιλαμβανομένης της χρήσης ένοπλης βίας, για την αποκατάσταση και διατήρηση της ασφάλειας της περιοχής του Βορείου Ατλαντικού», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο 5.
Το agrinioreport.com δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.