Φυτοφάρμακο φέρει καρκινογόνες ουσίες

Είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή φυτοφάρμακα και χρησιμοποιείται ευρέως από τους γεωργούς ανά τον κόσμο. Σύμφωνα όμως με την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ένα από τα βασικά συστατικά του θεωρείται σύμφωνα με νέα μελέτη ως καρκινογόνο για τον ανθρώπινο οργανισμό.
monsanto_activism
Πρόκειται για το Roundup, το οποίο παράγει και διαθέτει η Monsanto. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) απηύθυνε έκκληση σε γεωργούς και κηπουρούς να προσέχουν ιδιαίτερα κατά τη χρήση του, μετά τη δημοσίευση μελέτης στην επιθεώρηση Lancet Oncology.

Η μελέτη αναφέρεται στο συστατικό του Roundup, τη γλυφοσάτη ως πιθανότατα καρκινογόνα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η Monsanto από την πλευρά της υποστήριξε ότι τα ευρήματα δεν στοιχειοθετούν τα συμπεράσματα και ζήτησε έκτακτη συνάντηση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Η μελέτη πάντως έχει δημοσιευθεί και στην Διεθνή Ένωση Έρευνας για τον Καρκίνο (International Agency for Research on Cancer -IARC). Aπό την πλευρά του ο Philip Miller, αντιπρόεδρος της Monsanto δήλωσε ότι δε κατανοεί πως η IARC κατέληξε σε ένα συμπέρασμα που έρχεται στε πλήρη αντίθεση με όσα ξέρουμε μέχρι τώρα. Η ύπαρξη γλυφοσάτης στα τρόφιμα έχει απασχολήσει τα ρυθμιστικά όργανα στις ΗΠΑ. Η αμερικανική κυβέρνηση πάντως έχει καταχωρίσει τη γλυφοσάτη ως ακίνδυνη.
Σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις η χρήση της γλυφοσάτης δημιουργεί ποικιλίες , οι οποίες είναι πλέον απρόσβλητες από τη ουσία εξαιτίας της συχνής χρήσης του Roundup και προκαλούν τεράστια ζημιά σε γειτονικές καλλιέργειες, φυτά, μικροοργανισμούς και την βιοποικιλότητα. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν κάνει οι οργανώσεις, η ουσία αποδεικνύεται εξαιρετικά καταστροφική για τα ζώα, καθώς στις Η.Π.Α. έχουν παρατηρηθεί εκτρώσεις και ανικανότητα σε πολλά είδη, ενώ στην Αργεντινή παρατηρήθηκαν δυσπλασίες και παραμορφώσεις σε βατράχους και κοτόπουλα.
Η οργάνωση Institute of Science In Society (Ινστιτούτο της Επιστήμης στην Κοινωνία) έχει καλέσει από το 2008 για ολική απαγόρευση της ουσίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Άλλες έρευνες κάνουν λόγο για τους κινδύνους της στον ανθρώπινο οργανισμό εξαιτίας της μεγάλης τοξικότητάς της, που ίσως έχουν ως αποτέλεσμα και την εμφάνιση ειδών καρκίνου.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr  

Τα σχόλια είναι κλειστά.