Φακοί επαφής με τηλεσκόπια

Οι οδηγίες χρήσης είναι απλές: ανοιγοκλείστε το δεξί μάτι για να ζουμάρετε, ανοιγοκλείστε το αριστερό για επαναφορά στην κανονική όραση.

9620420511875986992Ο τηλεσκοπικός φακός επαφής στην παρακάτω εικόνα, αναπτύχθηκε αρχικά στις ΗΠΑ, με χρηματοδότηση από τη διαβόητη DARPA, την ερευνητική υπηρεσία του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας. Η τεχνολογία προοριζόταν για μικροσκοπικές κάμερες σε drone, φαίνεται όμως ότι μπορεί να τροποποιηθεί για την αντιμετώπιση προβλημάτων όρασης, ή ακόμα και για να χαρίσει υπεράνθρωπη όραση σε υγιείς χρήστες.

Ο φακός περιλαμβάνει ένα μικρό τηλεσκόπιο από αλουμίνιο (Πηγή: Eric Tremblay, Joe Ford / EPFL)

Ο φακός περιλαμβάνει ένα μικρό τηλεσκόπιο από αλουμίνιο (Πηγή: Eric Tremblay, Joe Ford / EPFL)

Οι φακοί περιέχουν μικρά τηλεσκόπια από αλουμίνιο, τα οποία ρυθμίζονται ώστε να προσφέρουν κανονική όραση ή μεγέθυνση 3x.

Ένα συνοδευτικό γκάτζετ που διευκολύνει τη χρήση των φακών παρουσιάστηκε την Παρασκευή στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS), τον οργανισμό που εκδίδει το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Science.

Ο οπτικός μηχανικός Έρικ Τρέμπλειϊ του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας επέδειξε ένα ειδικό ζευγάρι γυαλιά που δέχεται σήματα από μικρούς ανακλαστήρες πάνω στους φακούς. Όταν ο χρήστης κλείσει για λίγο τον ένα ανακλαστήρα ανοιγοκλείοντας το μάτι, τα γυαλιά αλλάζουν την πόλωση του διερχόμενου φωτός, ενεργοποιώντας ή απενεργοποιώντας τη μεγέθυνση.

Η τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει ασθενείς με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, στην οποία καταστρέφονται τα φωτοευαίσθητα κύτταρα που αντιστοιχούν στο κέντρο του οπτικού πεδίου.

Το βασικό πρόβλημα που μένει να επιλυθεί είναι η χαμηλή διαπερατότητα των φακών στο οξυγόνο, κάτι που εμποδίζει τη χρήση τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

in.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.