Υβριδικός πόλεμος: Άγνωστη λέξη για τη χώρα

Στο ίδιο έργο θεατές γίναμε και φέτος με τις πυρκαγιές, βλέποντας τη φωτιά στην Αττική να καταστρέφει σπίτια και να φτάνει σε ορατό σημείο από τη Ακρόπολη, συνθέτοντας ένα σκηνικό <<Πομπηίας>>, εκθέτοντας ξανά δικαίως το Ελληνικό Κράτος διεθνώς.

 

Μέσα στην αναμπουμπούλα ειδικοί αναλυτές επί γεω- στρατηγικών θεμάτων, ειδικά στη φωτιά της Δαδιάς, διέγνωσαν ανορθόδοξη πολεμική ενέργεια υπό μορφή εμπρησμού με τουρκική προέλευση, και συγκεκριμένα πράκτορες της ΜΙΤ και άλλων συμμάχων προς αυτή υπηρεσιών πληροφοριών.

Υποστήριξαν μάλιστα ότι οι αρχές ασφαλείας της χώρας μας έχουν κάνει την ίδια σύνδεση της ΜΙΤ με τα γεγονότα. Επειδή αποτελούν πρόσωπα με γνώσεις και κύρος, η πληροφορία που μεταφέρουν πρέπει να ληφθεί επί το δέον στα υπόψη από όλους μας.

Ο γράφων, αρεσκόμενος λόγω επαγγέλματος και προσωπικού ενδιαφέροντος να ασχολείται με ζητήματα εγχώριας και διεθνούς ασφάλειας, επιθυμεί να τονίσει πόσο σημαντική είναι η γνώση των παραπάνω ζητημάτων, και ιδιαίτερα του <<υβριδικού πολέμου>>, τόσο από κρατικούς αξιωματούχους όσο και από τον απλό λαό, δεδομένης της προβληματικής γειτονιάς της χώρας μας στα Βαλκάνια και την Αν. Μεσόγειο.

Θα εξηγηθεί κατά πρώτον τι σημαίνει <<Υβριδικός πόλεμος>>. Είναι το σύνολο των στρατιωτικών και μη στρατιωτικών μέσων εν καιρό πολέμου αλλά και ειρήνης που στόχο έχουν την άσκηση ψυχολογικής και πολιτικής πίεσης προς ένα άλλο κράτος και τους πολίτες του, καθώς και τη δημιουργία συνθηκών για έναρξη και επιτυχή έκβαση τακτικών πολεμικών επιχειρήσεων. Με λίγα λόγια, με τρομοκρατικό χτύπημα τύπου Δίδυμοι Πύργοι και παρόμοιων, εμπέδωση κλίματος ανασφάλειας στον πληθυσμό και ύπουλη καταστροφή κρίσιμων οικονομικών (κυρίως βιομηχανικών) και στρατιωτικών μονάδων της κάθε χώρας επιχειρούν κράτη αλλά και εξτρεμιστές να επιβάλλουν τη θέληση τους. Στο <<χορό>> μπαίνουν και τα media ως όργανο παραπληροφόρησης και κατεύθυνσης της κοινής γνώμης. Ως ένα παράδειγμα τέτοιων επιχειρήσεων με επιτυχή κατάληξη είναι το δόγμα Gerasimov, που έχει παρουσιαστεί σε ομιλία από τον ομώνυμο Ρώσο Στρατηγό στην Στρατιωτική Ακαδημία της Μόσχας , περιγράφοντας τις φάσεις κατάληψης της Κριμαίας (Ταυριδας) από το Ρωσικό Στρατό το 2014.Ίδια μέθοδος χρησιμοποιήθηκε και στον πρόσφατο πόλεμο στην Ουκρανία, με την FSB (Ρωσική Υπηρεσία Αντικατασκοπείας) να προβαίνει σε <<κατάδειξη>>αντίθετων προς τη Ρωσία προσώπων και προβολή μέσω media της Ρωσικής καταγωγής των Ουκρανών. Αναλόγως φέρθηκε και η CIA στην σοβιετική εισβολή του1979 στο Αφγανιστάν (ενίσχυση Ταλιμπαν, αποτροπή νέων για θητεία στο Σοβιετικό Στρατό μέσω βιβλίων κα). Όπως καταλαβαίνουμε πρωταγωνιστές σε όλο το τόλμημα είναι οι υπηρεσίες πληροφοριών κάθε χώρα και οι ειδικές της δυνάμεις, όπου αμφότερες καλύπτονται από μυστικότητα. Στη <<γλώσσα>> τους οι παραπάνω μέθοδοι λέγονται <<ενεργητικά μέτρα >>.

Τα ίδια συναντούμε στη χώρα μας από τις υπηρεσίες ομόρων χωρών, όπως η Τουρκική. Η Ελλάδα όμως, αδιάφορη σε τέτοια θέματα γιατί θεωρούνται πολύ <<χαμηλού επιπέδου>>από το σύνολο του πληθυσμού δυστυχώς, έχει γίνει η <<χαρά>> του εμπρηστή και του πράκτορα. Οι Ελληνες έχουν υιοθετήσει το ρόλο του <<ανήμπορου>> ή του <<ψευτο- πολιτισμένου>>. Μετά απορούν γιατί καίγεται το σπίτι τους. Το ότι ψηφίζουν ακατάλληλους και απατρίδες δεν τους λέει τίποτα. Είναι η ώρα που η αδιαφορία πληρώνεται. Και δεν πρέπει να αφήσουμε να έρθουν και τα χειρότερα.

Η μελέτη και η κατάλληλη προετοιμασία για αντιμετώπιση υπονομεύσεων είναι η πιο σωστή απάντηση. Τέτοιες καταστάσεις στοχεύουν κάθε κυβέρνηση και κάθε πολίτη ξεχωριστά. Δεν είναι μιλιταρισμός η γνώση τέτοιων θεμάτων, ούτε ρίχνει το επίπεδο μας.

Ζούμε σε περιοχή με <<καθυστερημένους>> σε επίπεδο νοοτροπίας γειτονικούς λαούς. Πρόκειται για ζήτημα επιβίωσης.

Please follow and like us: