Το Oruc Reic επέστρεψε. Και μετά;

Πληροφορία που συζητιέται τα τελευταία 24ωρα είναι η επιστροφή του Oruc  Reic στην Αττάλεια μετά την παράνομη NAVTEX της Τουρκίας  που εκδόθηκε το καλοκαίρι,η οποία μονομερώς  έδινε δικαίωμα στο ερευνητικό αυτό πλοίο να διεξάγει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρυπίδα.

FILE PHOTO: Turkish seismic research vessel Oruc Reis sails in the Bosphorus in Istanbul, Turkey, October 3, 2018. REUTERS/Yoruk Isik/File Photo

Κάποιοι εξέλαβαν την κίνηση της Τουρκίας ως  βήμα αποκλιμάκωσης.Άλλοι ως προοίμιο πιο ‘θερμών εξελίξεων΄.Τι πιθανότατα ισχύει από τα 2;

Η παρουσία του ερευνητικού ήταν περισσότερο συμβολική παρά χρήσιμη σε κάτι άλλο.Ήθελε να δείξει στην Ελλάδα ότι η Τουρκία αγνοεί τις διεθνείς συμβάσεις  και μπορεί να επιβάλλει τα δικά της τετελεσμένα .Είναι δηλαδή μια ξεκάθαρη επίδειξη ισχύος.Γνώριζε ο  Ερντογάν ότι έρευνες δεν θα μπορούσαν να γίνουν.

Δεν είχε ενδεχομένως  την δυνατότητα να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο λόγω της παρουσίας του  ελληνικού στόλου εκεί  και τον μεγάλο θόρυβο. Η πιο σωστή έκφραση  είναι ότι αποτέλεσε μια διαρκή απειλή.Θα ξεκινούσε  η Τουρκία σεισμογραφικές έρευνες  με ή χωρίς την συμφωνία της Ελλάδος. Γεννά προβληματισμό αυτή η εξέλιξη.Καταδεικνύει το μέγεθος του σωβινιστικού παροξυσμού στον οποίο έχει υποπέσει η Τουρκία ως έθνος εδώ και πολλά χρόνια με την εγκληματική ενοχή του ελληνικού κράτους. Οι γείτονες  όλο ζητάνε και απαιτούν. Και οι ελληνικές κυβερνήσεις κωφεύουν κατά τη συνήθη ανόητη ελληνική πρακτική.Όλα αυτά είναι σχεδιασμοί χρόνων.

Με πάρα πολλές αδυναμίες μεν,αλλά υπάρχει προετοιμασία. Έχουν θρησκευτικό και εθνικιστικό υπόβαθρο.Όταν κάθε κυβέρνηση που ανεβαίνει δίνει το λεγόμενο ¨εθνικό όρκο¨ με το γνωστό περιεχόμενο κάθε συζήτηση είναι περιττή .Δεσμεύονται δηλαδή οι πολιτικοί της γείτονος να σκλαβώσουν άλλους λαούς. Όσο φιλοευρωπαϊστές και να παρίσταναν τους εαυτούς τους οι Τούρκοι πάντα ισλαμιστές και άρπαγες παρέμειναν. Τα σύνδρομα της στέππας δεν έφυγαν ποτέ. Το εθνικιστικό και φανατικό ισλαμικό ένστικτο της σουνιτικής εκδοχής του Ιράν που έχουμε δίπλα μας ως  Έλληνες δεν θα πάψει να μας δημιουργεί προβλήματα,μέχρι να πάρει την απάντηση που πρέπει.

Συνέπεια  της όλης κατάστασης είναι και το πολιτικό κόστος που φοβάται η κυβέρνηση του Ερντογάν ότι θα πληρώσει αν δεν πετύχουν οι χειρισμοί του.Εν μέσω κατρακύλας της τουρκικής λύρας και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών ο Ταγίπ τρέχει να πείσει τους πάντες (εντός και εκτός συνόρων)  ότι οι προσδοκίες της χώρας του θα γίνουν πραγματικότητα.Ήδη υπάρχει  στο εσωτερικό γκρίνια για τις συνέπειες της υποβάθμισης  της πιστοληπτικής ικανότητας της  χώρας  λόγω της ψύχρανσης των σχέσεων με την Αμερική και των βαρέων εξοπλιστικών προγραμμάτων.Δεν  μπορεί να κάνει πίσω ο Ερντογάν τώρα. Μπήκε στο χορό και θα χορέψει.

Ελπίζουμε όλοι η ελληνική κυβέρνηση να αξιοποιήσει το στρατιωτικό προσωπικό που διαθέτει και υψηλό ηθικό του  και να προβάλλει τη λογική της αποτροπής ως θεμέλιο της αντιμετώπισης  της τουρκικής επιθετικότητας .

Εξαγγέλθηκαν τολμηρά μέτρα στη Θεσσαλονίκη όπως απόκτηση  Rafale,πρόσληψη προσωπικού και επέκταση θητείας στους 12 μήνες για το ΣΞ. Αυτό το τελευταίο θα πρέπει να συνοδεύεται και με ταχύτατη βελτίωση της εκπαίδευσης των στρατευσίμων καθώς και των εφέδρων και όχι η διατήρηση της ισχύουσας κατάστασης.

Τα προβλήματα με την Τουρκία θα συνεχιστούν όπως φαίνεται και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.

 

 

Please follow and like us: