Το agrinioreport.com συναντά τον Διοικητή του Γ.Ν.Αγρινίου δίνοντας διευκρινιστικές απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις

Μετά την αποστολή του Δελτίου Τύπου από την Διοίκηση του Γ.Ν. Αιτ/νίας και την δημοσίευσή του από τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης και φυσικά από το agrinioreport.com, θεωρήσαμε σωστό πως θα έπρεπε να υπάρξει μια άμεση συζήτηση με τον Διοικητή κο Ανδρέα Τσώλη ώστε να διευκρινιστούν  κάποια σημεία, τόσο δημοσιογραφικά όσο και για τους πολίτες αυτού του Νομού και κυρίως της πόλης του Αγρινίου.

Το επιδιώξαμε λοιπόν μεταβαίνοντας κατευθείαν στο Γ.Ν. Αγρινίου, φθάσαμε στο γραφείο του Διοικητή και ζητήσαμε να τον συναντήσουμε.  Προς τιμήν του και χωρίς να τον έχουμε ειδοποιήσει, μας δέχθηκε τόσο στο γραφείο όσο και να μας μιλήσει για τα θέματα που εμείς του θέσαμε. 

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη του Διοικητή του Γ.Νοσοκομείων Αιτ/νίας κου Ανδρέα Τσώλη στο agrinioreport.com και στη Δήμητρα Νταγιάντα.

Κύριε Διοικητά καλημέρα σας και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω αρχικά που δεχθήκατε να μου παραχωρήσετε αυτή την συνέντευξη. Δεν θα καταχραστώ την ευγένειά σας και θα είμαι σύντομη και συγκεκριμένη στις ερωτήσεις μου.

Κα Νταγιάντα γνωρίζεται πως δεν δίνω συνεντεύξεις παρά μόνο όταν υπάρχουν σημαντικά θέματα που απασχολούν την λειτουργία του Νοσοκομείου Αγρινίου και δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Μάλιστα θα μου επιτρέψετε να σημειώσω εδώ πως η φειδωλότητά μου έχει αποδειχθεί στα τοπικά μας ΜΜΕ στο θέμα των συνεντεύξεων μιας και έχω αρνηθεί πολλές φορές τέτοιου είδους προσεγγίσεις και ζητώ συγνώμη γιατί ποτέ δεν θέλησα να φανώ αγενής.

Πριν από λίγες ημέρες λάβαμε όλα τα τοπικά ΜΜΕ ένα δελτίο τύπου για την υπόθεση του Παλαιού Νοσοκομείου από τον Διοικητή του Γ.Νοσοκομείου Αιτνίας. Μπορείτε κε Τσώλη να μας ενημερώσετε γι αυτό πιο αναλυτικά και αν υπάρχει και κάτι που πρέπει να προστεθεί ή να ειπωθεί και δεν έγινε γραπτώς;

Καταρχήν να επισημάνω το γεγονός ότι το Δελτίο Τύπου της Διοίκησης του Νοσοκομείου για το συγκεκριμένο θέμα βγήκε για να ενημερωθεί η κοινή γνώμη και η κοινωνία των πολιτών του Αγρινίου για την πραγματικότητα της αλήθειας (όπως αναφέρεται και στο δελτίο) και για να διευκρινιστούν οι όποιες διαφορετικές απόψεις εκφράστηκαν από πολιτικά πρόσωπα και μη, που αναφέρθηκαν στο γεγονός της μείωσης των πιστώσεων του συγκεκριμένου έργου από το Υπουργείο Υγείας.

Ως διοικητής ενημερώθηκα την 7/11/2019 ημέρα Πέμπτη βράδυ  και ενώ ήμουν στην Αθήνα για το συνέδριο που γίνονταν 7-8-9/11 με θέμα Σύστημα Υγείας και Γήρανση Πληθυσμού.

Η ενημέρωση έγινε από την ανάρτηση της απόφασης του Υπουργείου και ενώ δεν είχαμε προειδοποιηθεί από κανέναν για κάτι τέτοιο ούτε από το υπουργείο αλλά  ούτε από την  6η ΥΠΕ ούτε και από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος που συμμετείχαν στην προγραμματική σύμβαση. Φυσικά και αναστατωθήκαμε και εγώ αλλά και ο αναπληρωτής Διοικητής κος Π.Παπαδόπουλος που συμμετείχε και αυτός στο συνέδριο.

Την επόμενη ημέρα Παρασκευή μεταβήκαμε και οι δυο στο Υπουργείο για θέματα του Νοσοκομείου αλλά και προκειμένω να έχουμε μια ενημέρωση σχετικά με το θέμα και τις προθέσεις του Υπουργείου, αλλά δυστυχώς απουσίαζαν στην βουλή οι Υπηρεσιακοί Παράγοντες που θα μας ενημέρωναν.

Κατά  τύχη ένα από τα θέματα του συνεδρίου ήταν «ΤΟ ΕΣΠΑ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ» και με εισηγητές δυο υπηρεσιακούς  παράγοντες του Υπουργείου. (προϊστάμενες επιτελικής δομής ΕΣΠΑ.) .

Εγώ προσωπικά απευθύνθηκα στην μια εκ των εισηγητριών και τις μετέφερα τις ανησυχίες μου για την ματαίωση του έργου λόγω μείωσης της πίστωσης του λογαριασμού του έργου κατά 950.000,00 ευρώ.

Ως ειδική και γνωρίζοντας την νομοθεσία με καθησύχασε και μου είπε ότι αυτό προβλέπεται από τον νόμο και ότι είναι συνήθης πρακτική των υπουργείων για τις αδιάθετες πιστώσεις ,και ότι το έργο μετά από κάποιες ενέργειες που πρέπει να κάνουμε ως Νοσοκομείο δύναται να συνεχίσει με την αρχική του χρηματοδότηση.

Με τα δεδομένα αυτά συντάχθηκε και το Δελτίο Τύπου όταν επέστρεψα από την Αθήνα (γι΄αυτό και η σχετική καθυστέρηση) και που περιλάμβανε την αλήθεια της πραγματικότητας των γεγονότων .

Εδώ θα μου επιτρέψετε, θέλω να εκφράσω την δυσαρέσκεια μου προς κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης που συσχέτισαν το Δελτίο Τύπου με την Δικαίωση των δηλώσεων του  Υπουργού Υγείας και του Περιφερειάρχη Δ.Ε. συσχετίζοντας το καθήκον του Διοικητή του Νοσοκομείου με δηλώσεις  πολιτικών  προσώπων.

Δηλώνω λοιπόν κατηγορηματικά τα εξής.:

Α)Ως Διοικητής του Νοσοκομείου οφείλω και είμαι υποχρεωμένος να απέχω από κάθε είδους κομματική ή πολιτική αντιπαράθεση ή σκοπιμότητα .

Εάν μέσα από τις επίσημες ενημερώσεις της διοίκησης του Νοσοκομείου για θέματα που αφορούν το Νοσοκομείο και  που δημοσιοποιούνται  μόνο και μόνο για ενημέρωση της κοινής γνώμης , δικαιώνονται η όχι πολιτικές δηλώσεις κομματικών παρατάξεων ή πολιτικών προσώπων είναι κάτι που δεν αφορά τον Διοικητή ενός Δημόσιου Νοσοκομείου .

Β)Το ότι χαιρέτισα τις προφορικές δεσμεύσεις του Υπουργού και του Περιφερειάρχη Δ.Ε. για την υλοποίηση του έργου σημαίνει –χρησιμοποιώντας εννοιολογικά τον όρο  χαιρετίζω- ότι αποδέχομαι ή δέχομαι τις προθέσεις αυτού που δεσμεύεται με δήλωσή του και όχι οτιδήποτε άλλο διαφορετικό.

Το αν το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που δεσμεύονται προφορικά εφαρμόσουν ή όχι  στην πράξη αυτό για το οποίο δεσμεύτηκαν μένει να αποδειχθεί. Αυτά προς αποφυγή κάθε πονηρής σκέψης ή συσχετισμών που δεν έχουν καμία σχέση με το πρόσωπό μου.

Γ)Ως Διοικητής είμαι υποχρεωμένος κα Νταγιάντα να εκτελώ και να συντάσσομαι με τις πολιτικές της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας είτε συμφωνώ με αυτές είτε όχι.

Αν αυτές οι πολιτικές έρθουν σε αντιπαράθεση με βασικές αρχές  της ιδεολογίας μου, του προσωπικού μου πολιτισμού ,ή κινούνται στα  όρια της προσωπικής μου αξιοπρέπειας να είστε σίγουροι ότι θα παραιτηθώ. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί το Υπουργείο αν δεν με θεωρεί ικανό να με αντικαταστήσει αζημίως κιόλας.

Δ)Με βάση τον προσωπικό μου πολιτισμό περί του δικαίου θα επικροτώ και θα επιβραβεύω κάθε προσπάθεια προς καλυτέρευση του δημόσιου συστήματος υγείας ανεξαρτήτως κομματικών και πολιτικών κριτηρίων .

Έτσι λοιπόν ευχαρίστησα την τότε ηγεσία της 6ης ΥΠΕ που με πρωτοβουλία της εντάχθηκε αυτό το έργο στο ΠΔΕ ,και τον τοτε Περιφερειάρχη για την ανάληψη της υλοποίησης του έργου. Και φυσικά θα τους ευχαριστήσω ξανά μαζί με τις τωρινές ηγεσίες (ή όποια άλλη υπάρχει) όταν θα ολοκληρωθεί το έργο.

Και βέβαια θα καταγγέλλω και θα καταστηλιτεύω καθετί που δεν καλυτερεύει το σύστημα και κατά συνέπεια την Δημόσια Υγεία πάλι ανεξαρτήτως κομματικών και πολιτικών κριτηρίων .

Ξέρετε κα Νταγιάντα , κάποτε σε αυτή την χώρα που έχει υποφέρει τόσα πολλά από παλαιοκομματικές αντιλήψεις και συμπεριφορές, πρέπει να αποκτήσουμε την κουλτούρα της επιβράβευσης και της αναγνώρισης σε ότι καλό γίνεται, και αντίθετα να καταγγέλλουμε ότι κακό μας προσβάλλει σαν κοινωνία μένοντας μακριά και απαξιώνοντας τις αντιλήψεις αυτές.

Μέσα από κάποιες δηλώσεις σχετικά με το θέμα του παλαιού Νοσοκομείου, αφήνονταν υπονοούμενα ότι η Διοίκηση του Νοσοκομείου δεν έκανε τίποτα ως τώρα ή ίσως δεν έκανε όσα έπρεπε προκειμένω το έργο να είχε αρχίσει να υλοποιείται. Υπήρχε περίπτωση κε Τσώλη το έργο να είχε δημοπρατηθεί έως το τέλος Αυγούστου όπως προβλέπονταν στο χρονοδιάγραμμα;

Δεν σας κρύβω πως πράγματι στενοχωρήθηκα και εγώ από αυτές τις δηλώσεις. Στο δελτίο τύπου αναφέρεται κατηγορηματικά ότι έγιναν από την επομένη ημέρα κιόλας της υπογραφής της προγραμματικής όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες και ειδικά ότι επιλέχθηκε η προσφορότερη και λιγότερα χρονοβόρα λύση.

Όταν όμως ανακαλύπτεται ότι σε μια ευνομούμενη πολιτεία κατασκευάζονταν Δημόσια κτίρια και δη Δημόσια Νοσοκομεία χωρίς τις προβλεπόμενες πολεοδομικές υποχρεώσεις που θα εξασφάλιζαν την βιωσιμότητα των κτιρίων αυτών τι μπορείς να πεις;

Ότι έπρεπε να υποψιαστούμε ότι δεν υπάρχουν άδειες ή έστω μελέτες στατικής επάρκειας για να είμαστε προετοιμασμένοι και  πριν από όλα να νομιμοποιήσουμε τα αυθαίρετα;

Για την παρανομία αυτή θα απολογηθεί ποτέ κανένας ή θα αναλάβει ποτέ κανένας την πολιτική ευθύνη μιας και οι  ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες έχουν παραγραφεί;

Σας κάλυψαν κε Τσώλη ως Δοιηκητή του Γ.Ν.Αιτ/νίας, που στην ιδιοκτησία του ανήκει το συγκεκριμένο έργο, οι δηλώσεις του Υπουργού και του Περιφερειάρχη Δ. Ελλάδος;

Εγώ ως Διοικητής χαιρέτισα όπως ανέφερα και παραπάνω την δέσμευση ότι το έργο παρά τα προβλήματά του θα υλοποιηθεί και θα ολοκληρωθεί.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα διαπιστώσουμε αν το έργο θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2020 με την αρχική του χρηματοδότηση. Μέχρι τότε ισχύει η προφορική δέσμευση του Υπουργείου. Ας περιμένουμε λοιπόν. . . .

Αληθεύει ότι υπάρχει δικογραφία στην εισαγγελία Αγρινίου για την λεηλασία του Παλαιού Νοσοκομείου;

Αναφέρθηκε σε αυτό νομίζω μέσω της ανακοίνωσής του το Γραφείο ΣΥΡΖΑ Αγρινίου. Αληθεύει και βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης για την απόδοση ή μη ποινικών ευθυνών στους εμπλεκωμένους και στην οποία καλέστηκα και εγώ ο ίδιος να καταθέσω εκπροσωπώντας το Νοσοκομείο για εξηγήσεις αν και δεν εμπλέκομαι.

Αναμένω και εγώ όπως και όλοι την εξέλιξη.

Να αφήσω τα παλαιά και να μας πάω λίγο στα νέα και το μέλλον. Υπάρχουν άλλα έργα που μπορούν μέσω χρηματοδότησης να υλοποιηθούν ώστε η λειτουργία του Νοσοκομείου να αναβαθμιστεί και η προσφορά των υπηρεσιών στους πολίτες να είναι ακόμη καλύτερη και πιο ουσιαστική;

 Φυσικά και υπάρχουν. Και πρώτα απ όλα ο τελευταίος όροφος του Νοσοκομείου που είναι αδιαμόρφωτος και δεν χρησιμοποιείται ,και είναι από τα πρώτα πράγματα για τα όποια έχω εγγράφως απευθυνθεί στο Υπουργείο.

Ένα άλλο πολύ σπουδαίο έργο που πρέπει να ενταχθεί σε χρηματοδοτικά προγράμματα και να υλοποιηθεί είναι η ενεργειακή κάλυψη της Νοσηλευτικής Μονάδας Αγρινίου με φωτοβολταϊκά συστήματα .

Αυτά είναι τα δυο πιο σπουδαία έργα σε επίπεδο κτιρίων και εγκαταστάσεων και φυσικά υπάρχουν και άλλες χρηματοδοτικές ευκαιρίες μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ ή ΠΔΕ για προμήθειες ιατρικών μηχανημάτων ιδιαίτερα μεγάλου κόστους.

Θα προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε όλες τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες των προγραμμάτων.

 

Είμαστε πριν τις αλλαγές των Διοικητών των Νοσοκομείων που προκηρύχθηκαν οι θέσεις τους. Επίσης γνωρίζουμε ότι στην εν λόγω προκήρυξη δεν συμπεριλαμβάνονταν το Γ.Ν. Αιτ/νίας. Τι έχετε να μας δηλώσετε γι αυτό και αν αισθάνεστε ανασφαλής σχετικά με την παραμονή σας σε αυτό το γραφείο που βρισκόμαστε τώρα.

Δεν μπορώ να γνωρίζω τις προθέσεις του Υπουργείου .

Απλά και ενημερωτικά θα σας πω τα εξής συνδυάζοντας τα με κάποια δημοσιεύματα σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που αναφέρονταν στην περίπτωση της ενδεχομένης  αντικατάστασής μου μιας και επειδή είχα επιλεγεί από την τότε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επί θητείας ΣΥΡΙΖΑ όφειλα να παραιτηθώ κατά την αντίληψη τους ή την επιθυμία τους. . .

Ενημερωτικά λοιπόν η  θητεία του  Διοικητή ενός Δημοσίου Νοσοκομείου λήγει με τους εξής τρόπους:

Α)Όταν λήγει ο χρόνος ισχύος της σύμβασής του

Β) Όταν παραιτείται της θέσεως του οικειοθελώς.

Γ)Όταν αυτοί που τον επέλεξαν για αυτή την θέση τον κρίνουν ως μη ικανό και τον αντικαθιστούν αζημίως μάλιστα.

Δ)Υπάρχει και μια άλλη περίπτωση της εξαναγκαστικής παραίτησης που πιστεύω ότι δεν πρέπει να υπάρχει  ούτε καν ως πρακτική γιατί δεν είναι κάτι τίμιο και ηθικό.

Η θέση του Διοικητή ενός Δημοσίου Νοσοκομείου προκηρύσσεται και  ακολουθείται η διαδικασία της επιλογής μεταξύ υποψήφιων όπως  προβλέπεται από  το Π.Δ..

Ο Διοικητής  δηλαδή δεν επιλέγεται όπως οι Διοικητές της Υγειονομικής Περιφέρειας με πρόταση της πολιτικής ηγεσίας.

Τοποθετείται μετά από την διαδικασία ελέγχου των τυπικών προσόντων, βιογραφικών και συνεντεύξεων, από την ειδική επιστημονική επιτροπή του Υπουργείου και την συνέντευξη από την ηγεσία του Υπουργείου.

Στην συνέχεια και αφού επιλεγεί υπογράφει τη σύμβασή του στην Υγειονομική Περιφέρεια.

Αν η ιδεολογική μου ταυτότητα και όχι η κομματική μου ιδιότητα συνετέλεσε προσθετικά στα αδιαμφισβήτητα τυπικά μου προσόντα στην επιλογή μου, δεν είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να απολογηθώ και ούτε κάτι μεμπτό για να επικριθώ. Αλλά και ούτε λόγος παραίτησής μου.

Λόγος παραίτησης μου θα ήταν η χρησιμοποίηση του πολιτικού συστήματος για την επιλογή μου.

Τα ουσιαστικά προσόντα δηλαδή η ικανότητα διοίκησης (ξέρετε κα Νταγιάντα δεν αρκεί η επιστημονική γνώση της Διοίκησης ως τυπικό προσόν αλλά και η ικανότητα να μπορείς να την εφαρμόσεις στην πράξη) αποδεικνύονται στην πράξη και κατά την θητεία. . .

Η τελική επιλογή ξέρετε, ειδικά για μια τέτοια θέση, δεν στηρίζεται μόνο στα τυπικά προσόντα, αλλά και στην προσωπικότητα και την ικανότητα του υποψήφιου. Και αυτά τα στοιχεία κρίνονται μέσα από την εμπιστοσύνη που ο υποψήφιος  εμπνέει σε αυτούς που τον επιλέγουν.

Ειδικά στον ευαίσθητο χώρο της υγείας με τις πολλές ιδιαιτερότητες η επιλογή στην θέση του διοικητή Δημοσίου Νοσοκομείου με μόνο κριτήριο την κομματική του ταυτότητα ή ιδιότητα έχει αποδειχθεί καταστροφική τις περισσότερες φορές.

Συμφωνώ με την αζημίως απόλυση λόγω πραγματικής ανικανότητας ενός Διοικητή και ποτέ για άλλο λόγο.

Πιστεύω ότι μέχρι τώρα έχω δικαιώσει αυτούς που με εμπιστεύτηκαν και με επέλεξαν. Το έργο μου βέβαια θα αξιολογηθεί στο σύνολό του με την λήξη της θητείας μου και σε επίπεδο υπηρεσιακό αλλά πολύ περισσότερο από του πολίτες που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου.

Κάθε χρόνο βέβαια με την λήξη του κάθε έτους θα παρουσιάζονται επίσημα και μέσω συνέντευξης για ενημέρωση των πολιτών απολογιστικά στοιχεία των πεπραγμένων.

Τώρα στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας κα Νταγιάντα αν αισθάνομαι ανασφάλεια ως προς την παραμονή μου ή όχι;

Γνωρίζετε ότι είμαι υπάλληλος του Δήμου Αγρινίου και μάλιστα σε θέση ευθύνης στην οποία θα επανέλθω μετά την λήξη της θητείας μου. Άρα δεν είμαι ο ανεπάγγελτος που απειλούμαι από το καθεστώς  ανεργίας όταν λήξη η θητεία μου.

Ακόμη και αν απολυθώ για οποιοδήποτε λόγο από το ελληνικό δημόσιο ο αγώνας ζωής που έχω κάνει επιτυχημένα στην επαγγελματική μου σταδιοδρομία στο λογιστικό επάγγελμα, μου δίνει τις ευκαιρίες και τις επιλογές να ζήσω αξιοπρεπώς χωρίς οικονομικό πρόβλημα ασκώντας ξανά το ίδιο επάγγελμα. Οπότε ουδείς λόγος ανησυχίας ή άγχους

Περισσότερο πιστεύω ότι  πρέπει να ανησυχούν όσοι πίστευαν ή εύχονταν ακόμα και με αναρτήσεις στο facebook ότι θα με διώξουν την επομένη ημέρα με την κυβερνητική αλλαγή .

 

Κύριε Τσώλη θα μπορούσα να σας κάνω πολλές ακόμη ερωτήσεις αλλά δεν θα ήθελα να καταχραστώ τον χρόνο σας και την ευγένειά σας ώστε να μου παραχωρήσετε αυτήν την συνέντευξη και μάλιστα χωρίς ενημέρωση από πλευράς μου. Σας ευχαριστώ πολύ και ελπίζω να τα ξαναπούμε και μάλιστα με περισσότερο χρόνο και προγραμματισμένη συνέντευξη.

Σας ευχαριστώ πολύ και εγώ και ελπίζω να απάντησα όσο πιο αναλυτικά μπορούσα στα ερωτήματά σας.