«Το σεντούκι του παππού» της Αριάδνης Δάντε πραγματοποίησε την κοπή πίτας στο Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας στο Αγγελόκαστρο

Το Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2023, η συγγραφέας Αριάδνη Δάντε και τα μέλη του ερευνητικού της προγράμματος που φέρει τον τίτλο «Το σεντούκι του παππού» συναντήθηκαν για 3η φορά στο Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, στο Αγγελόκαστρο. Εκεί, τα παιδιά άνοιξαν το σεντούκι του παππού και βρήκαν νέα ποιήματα, νέες αφορμές για λογοτεχνικά ταξίδια και νέες ιδέες για να δημιουργήσουν ιστορίες.

Εκτός από την προπόνηση των παιδιών στις αφηγήσεις, η εμπνεύστρια του έργου πραγματοποίησε την κοπή της βασιλόπιτας. Τυχερό αναδείχθηκε το «Μουσείο» και το αναμνηστικό δώρο πήγε δικαιωματικά στον άνθρωπο που το δημιούργησε, τον Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, κύριο Θεόδωρο Τσιλίκα.

Στο παιχνίδι που πραγματοποιήθηκε στην 3η συνάντηση, η συγγραφέας ανέθεσε τον ρόλο της ΑΦΗΓΗΤΡΙΑΣ στην εντεκάχρονη Σοφία, τον ρόλο της ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ στην επτάχρονη Σοφία, τον ρόλο του ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ στον εντεκάχρονο Σωτήρη και τον ρόλο της ΚΑΛΕΣΜΕΝΗΣ στην ενήλικη της παρέας, κυρία Μαρία Δώνου Σώκου, εκπαιδευτικό του Δημοτικού Σχολείου Αγγελοκάστρου. Στο τέλος του παιχνιδιού, οι παίκτες είχαν καταφέρει να ταξιδέψουν όλα τα μέλη της συντροφιάς στην χώρα της Πορτογαλίας και να χορέψουν μαζί τους τον χορό Καμαρίττα μέσα από την ιστορία που δημιούργησε η καλεσμένη.

Το σεντούκι του παππού έχει στόχο την καλλιέργεια των ψηφιακών δεξιοτήτων και την πολύπλευρη εκπαίδευση παιδιών ηλικίας 4-12 ετών και εκπαιδευτικών σε καινοτόμα εργαλεία μέσα από τη δημιουργική γραφή και την Παγκόσμια Δημοτική ποίηση του αείμνηστου εκπαιδευτικού Περικλή Καίσαρη. Με την εμψύχωση της Αριάδνης Δάντε, τρία παιδιά και ένας ενήλικας συμμετέχουν σε ένα πρωτότυπο παιχνίδι. Ο ενήλικας λαμβάνει διάφορα δεδομένα από τα παιδιά και καθοδηγείται από τη συγγραφέα στη δημιουργία μιας ιστορίας. Η διαδικασία στοιχειοθετεί μια ψηφιακή αφήγηση που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Σχετικό υλικό αναρτάται από τη συγγραφέα στο διαδικτυακό κανάλι «Αριάδνη Δάντε» στο Youtube. Η συγγραφέας Αριάδνη Δάντε ευελπιστεί να εμπνεύσει τους συμμετέχοντες, ώστε να γίνουν δημιουργοί περιεχομένου και να αναδείξουν την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Με το πέρας του προγράμματος θα διερευνηθούν τα οφέλη της ψηφιακής αφήγησης και της παιχνιδοποίησης και οι πρωταγωνιστές θα τιμηθούν από τις Εκδόσεις Τσιπούπολη με τη διάκριση του Δημιουργικού Επιστήμονα στο YouTube «Creative Scientist YouTuber».

Κατά τη διάρκεια του έργου οι Εκδόσεις Τσιπούπολη (www.chipoupolis.com) στηρίζουν έμπρακτα τις εθελοντικές προσπάθειες της ομάδας στο Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης παρέχοντας το κατάλληλο τεχνολογικό και εκπαιδευτικό υλικό σε όλους τους συμμετέχοντες. Για οποιαδήποτε πληροφορία αναφορικά με το Μουσείο, μπορείτε να απευθυνθείτε στον κ. Θοδωρή Τσιλίκα (thtsilikas@sch.gr).