«ΤΟ ΝΗΜΑ» στον Αύλειο Χώρο Παπαστράτειων Εκπαιδευτηρίων Αγρινίου

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νικόλαος Κοροβέσης  και ο Δήμαρχος Αγρινίου,  κ.  Γεώργιος Παπαναστασίου σας  προσκαλούν σε μια από τις σπουδαιότερες  εκδηλώσεις μας  « ΤΟ ΝΗΜΑ», μια  εμπνευσμένη  μουσική παράσταση του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη Βαγγέλη Παπαθανασίου, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

 

Η εκδήλωση  θα πραγματοποιηθεί  την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022 και ώρα 21.00 , στον Αύλειο Χώρο Παπαστράτειων Εκπαιδευτηρίων Αγρινίου.

 Η εν λόγω παράσταση ονομάστηκε «The Thread», « ΝΗΜΑ » από τον μίτο της Αριάδνης. Πρόκειται για  το νήμα που ενώνει, που οδηγεί,  που μπορεί να κάνει κάποιον να κατανοήσει ό,τι με πρώτη ματιά φαίνεται ασύνδετο. Πρόκειται  για το νήμα που μπορεί να μας ταξιδέψει σε κόσμους ασύμβατους φαινομενικά, φωτίζοντας υπόγειες συγγένειες που οι άνθρωποι διστάζουν να αποδεχτούν. Το νήμα που, με εργαλείο τη χορευτική τέχνη, μας υπενθυμίζει τη βάση της αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας: Από τα πολλά το ένα και από το ένα τα πολλά.

Η παράσταση βασίζεται στον διάλογο του παρελθόντος με το παρόν. Από τη μία οι παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί και από την άλλη ο σύγχρονος χορός. Δύο κόσμοι φαινομενικά αντίθετοι και ξένοι. Ο κόσμος της παράδοσης που εκπροσωπεί τη σταθερότητα και την εξωστρέφεια και ο κόσμος της σύγχρονης κίνησης που αντιπροσωπεύει την αναζήτηση και τον εσώτερο κόσμο των ανθρώπων. Οι δύο «αταίριαστοι» δρόμοι εμφανίζονται επί σκηνής και πότε αντιδικούν, πότε συμπλέουν, πότε εκθέτουν τη διαφορετικότητα τους και πότε επιδιώκουν τη συνεννόηση.

Η εξαίρετη πρωτότυπη και εμπνευσμένη για τη συγκεκριμένη παράσταση μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου έχει έντονο τη γνωστό συνθετικό στίγμα του Βαγγέλη, ενώ πλαισιώνεται από διακεκριμένους σολίστ παραδοσιακών μουσικών οργάνων (γκάιντες, λύρες, νταούλια κ.λπ.). Η σύνθεση αυτή πότε διαχωρίζει και πότε ενώνει τους δύο αυτούς κόσμους δημιουργώντας μια ξεχωριστή μουσική ενότητα που καθηλώνει το κοινό.

Ο Βρετανός χορογράφος Ράσελ Μάλιφαντ αποδομεί και ανασυνθέτει την κινησιολογία του παρελθόντος κάνοντας τομή στη δημιουργική του πορεία. Μελέτησε βαθιά, με τη βοήθεια δυο ελλήνων δασκάλων, της Ελένης Σπαθιά και του Τάκη Καραχάλιου, τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και κατάφερε να δημιουργήσει ένα έργο, άλλοτε συνομιλώντας, άλλοτε αντιπαρατιθέμενος και άλλοτε αποδεχόμενος να εντάξει αυτούσια στην παράσταση την αρχική «χορογραφία».

     Ο «χορογράφος του φωτός» Μάικλ Χαλς, που το ελληνικό κοινό γνωρίζει από τις συνεργασίες του τόσο με τον ίδιο τον Μάλιφαντ όσο και τον Άκραμ Καν ή τον Ρομπέρ Λεπάζ, δημιούργησε ένα φωτιστικό «σκηνικό» υψηλής αισθητικής, ενώ η ανερχόμενη δύναμη του σύγχρονου ντιζάιν Μαίρη Κατράντζου σχεδίασε τα κοστούμια της παράστασης εμπνεόμενη από αρχαία μινωικά αγγεία.

Η  ξεχωριστή αυτή  μουσικοχορευτική   παράσταση αποτελεί παράλληλα και ένα φόρο τιμής στη μνήμη του σπουδαίου Έλληνα καλλιτέχνη, Βαγγέλη Παπαθανασίου που διέπρεψε στο διεθνές στερέωμα.

 

 

*Για την κράτηση θέσεων της παράστασης θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας .

Πληροφορίες καθημερινά από τις 8 π.μ  έως και 3 μ.μ  στα τηλέφωνα επικοινωνίας 26310 22081 & 26310 22666

 

Please follow and like us: