Το μυστήριο των Nord Stream

Ο πόλεμος Ρωσίας – Δύσης συνεχίζεται με εχθρικές ενέργειες εκατέρωθεν, πολιτικές διαμάχες μεταξύ ηγετών, τρομερή προπαγάνδα, και φυσικά πόλεμος κατασκόπων. Μέσα σε όλα υπήρξε δολιοφθορά στους αγωγούς Nordstream 1 και 2,<<μήλον της Έριδος >> μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ λόγω της εξάρτησης της πρώτης από το φυσικό αέριο των Ρώσων.

Η δολιοφθορά κατέστρεψε τελείως τον Ν. S. 2, που ούτως ή άλλως δεν λειτουργούσε, ενώ κατέστησε εκτός λειτουργίας και τον 1 αγωγό, διότι με την έκρηξη εισήλθε νερό στο εσωτερικό του.

Ρωσία και ΝΑΤΟ αλληλοκατηγορούνται για την ενέργεια αυτή, χωρίς μέχρι τώρα να έχει ξεκαθαριστεί ποιος ή ποια υπηρεσία προέβη στη βίαιη αυτή πράξη. Οι συνθήκες του συμβάντος δεν αφήνουν περιθώριο σκέψης αλλού σεναρίου πλην αυτού που σχετίζεται με γεωπολιτικές εξελίξεις. Ο στόχος πάντως ήταν η διακοπή τροφοδότησης της Ευρώπης με φυσικό αέριο.

Ποιος μπορεί να είναι ο δράστης; Μάλλον καλύτερα ο ηθικός αυτουργός; Η Ρωσία; Κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι οι Ρώσοι έψαχναν αφορμή να διακόψουν την παροχή φ. α. αλλά δεν έβρισκαν βολική δικαιολογία. Όμως από ένα έργο που τους απέφερε δις ευρώ έσοδα τι θα κέρδιζαν σε τέτοια περίπτωση; Δεν είχαν άλλο επιχείρημα για να κλείσουν τη στρόφιγγα παροχής; Ως αντίποινα για πρόσθετες κυρώσεις ας πούμε;

Η άλλη πλευρά, δηλαδή το ΝΑΤΟ, είναι κατά την άποψη του γράφοντος η πιο πιθανή <<πηγή του κακού >>. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους ήταν οι μόνοι μη ωφελημένοι από  την επικερδή για Ρώσους και Γερμανούς λειτουργία των αγωγών αυτών. Επίσης οι Αμερικανοί έχουν σκοπό να εφοδιάζουν εφεξής την Ευρώπη με το λεγόμενο σχιστολιθικό αέριο (LNG), πανάκριβο και κερδοφόρο για την οικονομία τους, για χάρη του οποίου έχουν βάλει στο <<μάτι>> τα Βαλκάνια (λιμάνι Αλεξανδρούπολης, Θεσσαλονίκη, Σκόπια, γι αυτό και η άμεση ένταξη των τελευταίων στο ΝΑΤΟ).

Η παρούσα Γερμανική κυβέρνηση είναι σφόδρα φίλο-Δυτική και σε αντίθεση με τις περισσότερες προκατόχους της κρατά φανερές αποστάσεις από τη Μόσχα. Οποιοσδήποτε δει με ορθή λογική και ρεαλισμό τα δεδομένα, βρίσκει τον πιθανό <<ένοχο>>. Βέβαια η έρευνα που γίνεται ενδεχομένως (όχι σίγουρα) ρίξει κάποιο φως.

Ο γράφων πέρα από προσωπική εκτίμηση για το συμβάν θέλει να υπογραμμίσει και κάτι άλλο :την ανάγκη προστασίας μονάδων οικονομικών υψίστης σημασίας και τη δυνατότητα ειδικών ομάδων /μυστικών υπηρεσιών για ανορθόδοξο πόλεμο.

Είναι γνωστή εν προκειμένω η ειδική διεύθυνση της CIA για τέτοιες ενέργειες. Είναι το Τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Activities Division, SAD),το οποίο σημειωτέον ασχολείται και με πολιτικές – ψυχολογικές επιχειρήσεις. Παρόμοια τμήματα έχουν και οι υπόλοιπες αντίστοιχες σοβαρές υπηρεσίες χωρών όπως η Γαλλία (DSGE), η Γερμανία (BND), το Ισραήλ (MOSSAD /KIDDON) και, ναι δυστυχώς, η Τουρκία (MIT και SAS/SAT). Για την Ελλάδα ας μη μιλήσουμε, γιατί δεν έχει και ήθελε ποτέ να έχει σχέσεις με τέτοια <<χαμηλού επιπέδου>> θέματα.

Για τη χώρα μας όμως πρέπει να σημάνει συναγερμός εξαιτίας της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων νότια της Κρήτης και της Κυπριακής ΑΟΖ. Για να  θεωρήσουν την Ελλάδα οι επενδυτές αξιόπιστο εταίρο πρέπει, πέραν οικονομικών θεμάτων, να εξασφαλίσει και την ακίνδυνη λειτουργία των αγωγών μεταφοράς του μεγάλης αξίας φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Το ιστορικό της χώρας σε θέματα τέτοια, εκτός των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι βεβαρημένο με αποτυχίες. Ας θυμηθούμε το περιστατικό του Έντεμπε, που εξέθεσε την Ελλάδα διεθνώς. Οι παράλογοι κανόνες εμπλοκής και το γενικότερο νομικό πλαίσιο στις υπηρεσίες ασφαλείας στη χώρα , κρατικές και ιδιωτικές, πρέπει να αλλάξει.

Τα κοιτάσματα της Κρήτης και της Κύπρου, ειδικά στην παρούσα φάση, απειλούν τα οικονομικά συμφέροντα Ρωσίας – Κίνας – Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν και Συμφώνου της Σανγκάης. Συγκεκριμένα αποτελούν τροχοπέδη στην μονοπωλιακή εκμετάλλευση και προμήθεια φυσικού αερίου από την Κεντρική Ασία (δρόμος του Μεταξιού). Η Ελλάδα θα αναλάβει το ρόλο του <<προστάτη>> των κοιτασμάτων που θα οδηγήσουν σε ενεργειακή απεξάρτηση από τη Μόσχα, στερώντας της δυνατότητες εκβιασμού προς τη Δύση. Οπότε Ρωσικές, Τουρκικές και Κινεζικές ή άλλες σύμμαχες τους υπηρεσίες θα στοχεύσουν στο μέλλον με ανάλογη επιχείρηση δολιοφθοράς τύπου Nord Stream τις εγκαταστάσεις που πρόκειται να δημιουργηθούν.

Είναι έτοιμη η Ελλάδα να τις προστατεύσει;

 

Please follow and like us: