Τουρισμός: Αθέατες όψεις της Βαριάς Βιομηχανίας της χώρας

Το σλόγκαν <<Live your myth in Greece>> έχει καταστεί τετριμμένο καλωσόρισμα ξένων επισκεπτών στη χώρα μας τα καλοκαίρια. Τα θέρετρα γεμίζουν με τουρίστες και επιχειρηματίες ψάχνουν οικονομική ανάσα και αύξηση εσόδων.

 

Τα νησιά και οι παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας σφύζουν από ζωή εν αντιθέσει με τους χειμερινούς μήνες, η χαρούμενη ατμόσφαιρα του καλοκαιριού όμως δεν μαρτυρά τα πολλά προβλήματα του τουριστικού κλάδου.

Ο γράφων τόσο παρατηρώντας όσο και μιλώντας με εργαζόμενους σε επαγγέλματα σχετιζόμενα με τουρίστες επιχειρεί να μεταφέρει μια εικόνα η οποία πρέπει πρωτίστως να προβληματίσει το κράτος, στο βαθμό που μπορεί το ίδιο να δει σοβαρά το ζήτημα ενός τομέα της κρατικής οικονομίας που της αποφέρει τα πιο πολλά έσοδα.

Μεταφορικά γραφεία, οδηγοί ταξί, πράκτορες ταξιδιωτικών γραφείων και ξενοδόχοι παρατηρούν με λύπη τους την απροθυμία ξένων τουριστών να ξοδεύουν πολλά στις διακοπές τους στη χώρα μας. Ειδικά οι οδηγοί ταξί μιλάνε με απόγνωση για τουρίστες που προτιμούν το περπάτημα μέσα στον ήλιο και στη ζέστη παρά να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες τους. Κατά κοινή ομολογία <<έχουν καβούρια στην τσέπη>>. Αν το ψάξει κάποιος όμως θα δει ότι δεν έχουν άδικο. Τουρίστρια κατήγγειλε στο ΑΤ Μυκόνου κατάστημα διότι χρέωσε αστακού μακαρονάδα 600 €(!).

Στις στήλες του Ολύμπιου Διός το εισιτήριο κάνει 8€. 9 ευρώ στοιχίζει το εισιτήριο από και προς το αεροδρόμιο. 3 ευρώ αυξήθηκε το σήμα κατατεθέν της χώρας σουβλάκι. Πρέπει να καταλάβει τόσο ο κουτόπονηρός και κακομοίρης Έλληνας επιχειρηματίας όσο και το ανάλογης ελαφρότητας Ελληνικό Κράτος πως αν ο τουρίστας καταλάβει ότι θέλουν να τον <<στραγγίξουν>> οικονομικά σ έναν προορισμό δεν ξαναπάει δίνοντας κακές πληροφορίες. Δεν δουλεύει κανενός η λογική να ρίξει τις τιμές? Μηχανισμός ελεγκτικός δεν υπάρχει;

Το άλλο φαινόμενο είναι η απροθυμία νέων να δουλέψουν σαν εποχικοί (σεζόν) σε μαγαζιά με αποτέλεσμα να μην βρίσκουν οι επιχειρηματίες προσωπικό. Οι τελευταίοι αποδίδουν το φαινόμενο σε τεμπελιά. Ως αντεπιχείρημα πολλοί πρώην εργαζόμενοι μιλάνε για άθλιες συνθήκες εργασίας. Τι έγινε άραγε; Τόσα χρόνια δούλευαν και τώρα τυχαία δεν θέλουν; Μήπως οι μαγαζάτορες να κατέβουν από το σύννεφο που βρίσκονται για να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού τους; Η ανοησία της υπεροψίας του Έλληνα μαγαζάτορα που το παίζει Ωνάσης επειδή απασχολεί 2 υπαλλήλους είναι γνωστή αλλά πώς θα τα βγάλει μόνος του πέρα;

Είναι ζητήματα που οι επιχειρηματίες του κλάδου και το ελληνικό κράτος πρέπει να δουν κατάματα γιατί πλήττονται και οι 2 άμεσα. Φυσικά σε καμία σοβαρή χώρα δε βασίζεται η οικονομία μόνο στον τουρισμό. Αλλά ας ενημερωθούν για περαιτέρω βελτίωση του τομέα παράλληλα με άλλους μπας και ξεκινήσει η οικονομία από το μηδέν.

Please follow and like us: