Τοπική Οικονομία του Νομού μας – Ή αλλιώς πάρτε μαντήλι και κλάψτε

Τελειώνοντας τον κύκλο των οικονομικών αναφορών του ο γράφων αποφάσισε να ασχοληθεί με την <<καυτή πατάτα>> της οικονομικής κατάστασης του Νομού μας.

Θα προσπαθήσει δηλαδή να κρούσει <<κώδωνα>> κινδύνου για την επερχόμενη ερήμωση, σημάδια της οποίας ήδη άρχισαν.

Ξεκινώντας πρέπει να αναφερθεί ότι η οικονομία του Νομού είναι αγροτοοικονομική κατά βάση με κύρια προϊόντα παραγωγής τον αλήστου μνήμης καπνό, το ρύζι, τα εσπεριδοειδή, τα όσπρια και τις ιχθυοκαλλιέργειες (Μεσολόγγι, Αιτωλικό, Αμφιλοχία, Βόνιτσα). Τουρισμός είναι ελάχιστος (Πάλαιρος, Μύτικας, Βόνιτσα, Αμφιλοχία, Ναύπακτος, Μεσολόγγι) και Βαριά Βιομηχανία καθόλου.

Το λάθος από οικονομικής άποψης που <<έριξε>> την παραγωγική ισχύ του Νομού μας καθώς και άλλων περιοχών είναι η μη συνέχιση της καλλιέργειας του καπνού μετά από πρόταση της ΕΕ και αποδοχή της από την Ελληνική Κυβέρνηση. Κανένας πολιτικός παράγων ή σύλλογος εντός Ελλάδος και περιοχής δεν έκανε σοβαρή αντίδραση στην απόφαση αυτή. Θα μπορούσε η καλλιέργεια, αν υπήρχε θέληση πάντα, να αποτελούσε αφορμή και για βαριά βιομηχανία και καταπολέμηση της ανεργίας στην Δυτική και Στερεά Ελλάδα όπως και στα Επτάνησα και στην Ήπειρο. Είναι σίγουρο πως υπήρχαν σώφρονες άνθρωποι, ειδικοί κάποιοι και επιστήμονες, που πρότειναν καλές ιδέες σε Κράτος και ντόπιους κατοίκους. Αλλά το εύκολο χρήμα των επιδοτήσεων και οι ψήφοι υπερισχύουν. Ξέρουμε.

Το ίδιο ισχύει και με τα παραπάνω προϊόντα που αναφέρθηκαν. Είναι σαφές ότι ο πρωτογενής τομέας πανελληνίως αργοπεθαίνει. Ο Ελληνας πολίτης όπως πάντα αδιάφορος. Καμμια πίεση στο Κράτος για πτώση του φόρου από 13% για παροχή νερού. Εκτός του ετοιμοθάνατου πρωτογενή και στα αστικά κέντρα του τριτογενή γιατί άλλες πηγές εσόδων δεν έρχονται; Μια αγροτική σχολή επιπέδου ΑΕΙ στην απολύτως κατάλληλη περιοχή για το αντικείμενο σε συνδυασμό με προβολή σε σοσιαλ μίντια για προσέλκυση φοιτητών δεν θα απογειώνε την ενοικίαση ακίνητων; ποια είναι η μοίρα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην περιοχή μας ξέρουμε.

Τουριστική οικονομία πάλι όχι; Πέρα των εορτών της Εξόδου στο Μεσολόγγι και του Αγίου Συμεών μπορούν να υπάρξουν κι άλλα δρώμενα που θα <<τραβήξουν>> επισκέπτες άρα και λεφτά. Μια αναπαράσταση της Πολιορκίας στο Βραχώρι ή Ναυμαχία της Ναυπάκτου, ιερές μονές και λαογραφικά μουσεία σε χωριά για επίσκεψη θα ήταν καλή ιδέα. Γιατί η περιοχή μας υποτιμά τον εαυτό της είναι άξιο απορίας.

Σε γνωστό ιστότοπο (koinignwmi.gr) μεταδίδεται η πληροφορία ότι η περιοχή μας είναι στον <<πάτο>> σε επίπεδο καταθέσεων στην τράπεζα, μαζί με άλλες γύρω περιοχές. Την ίδια στιγμή το αστυνομικό δελτίο γεμίζει κάθε μέρα με συλλήψεις νέων για κατοχή ναρκωτικών και όπλων.

Ζούμε στην Κολομβία και δεν το καταλάβαμε;