Τι περιμένουμε από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό…

Καθώς η κοινωνικοοικονομική κρίση μπαίνει στην πέμπτη χρονιά, με την κατάρρευση του κράτους πρόνοιας και την εξουθένωση των αδύνατων στρωμάτων του πληθυσμού, οι προοπτικές για τις ευπαθείς ομάδες, τους ανέργους, τους ανασφάλιστους και τους περιθωριοποιημένους, φαντάζουν πιο δυσοίωνες παρά ποτέ.

erithros_stavrosΣτη δύσκολη αυτή συγκυρία, χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν στρατευτεί εθελοντικά σε ποικίλα σχήματα αλληλεγγύης και υποστήριξης των αδυνάτων.

Κοντά στους παραδοσιακούς εκφραστές της Κοινωνίας των Πολιτών, δηλαδή τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις Αρωγής, που είχαν πρωταρχικό ρόλο σε πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης, μια σειρά νέοι πρωταγωνιστές έκαναν την εμφάνισή τους:

Πρέπει ιδιαίτερα να υπογραμμίσουμε κινήματα αλληλεγγύης δήμων και άλλων αυτοδιοικητικών κοινοτήτων, κοινωνικής ευθύνης επιχειρήσεων, επαγγελματικών και συνδικαλιστικών ενώσεων, όπως οι μεγάλοι Ιατρικοί Σύλλογοι, αλλά και αυτόνομες κινήσεις πολιτών που εκφράζουν με αυτόν τον τρόπο την ευαισθησία τους.

Ομως, περισσότερο θα ήθελα να σταθώ στον εποικοδομητικό ρόλο της Εκκλησίας.Από την πρώτη στιγμή οι απλοί κληρικοί στις εκκλησίες όλης της χώρας πρωτοστάτησαν στη δημιουργία αξιοθαύμαστου δικτύου συσσιτίων για τους άπορους. Ενα τέτοιο κίνημα ξεπερνάει κατά πολύ τις συνήθεις δράσεις του κλήρου στη χώρα μας και ξαναδίνει στην εκκλησία μας την παλιά λάμψη της ως πρωτοστάτη στους κοινωνικούς αγώνες απαλλάσσοντάς την ταυτόχρονα από τα «βαρίδια» πολλών χρόνων αδράνειας και αδιαφανούς διαχείρισης των χρημάτων των ταμείων αρωγής.

Οπως κι αν έχει, νομίζω ότι δεν πρέπει να υποτιμήσουμε το πολύμορφο κίνημα της αλληλεγγύης που εκδηλώνεται. Θεωρώ ότι ανάλογό του υπήρξε μόνο στις περιόδους του μεγάλου λιμού της Αθήνας το 1942 ή στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης.

Πρέπει να αναζητήσουμε ξανά τα βαθύτερα κοινωνικά κίνητρα τις πανάρχαιες καταβολές και τις παραδόσεις του λαού μας που οδήγησαν σε πράξεις αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς και, αν είναι ίσως νωρίς να καταγραφεί και να εκτιμηθεί η συλλογική αυτή προσπάθεια, σίγουρα για τον κοινωνιολόγο μελετητή του μέλλοντος η μελέτη αυτή θα πρέπει να αποτελέσει πρόκληση.

Από το θαυμαστό αυτό δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης απουσιάζει δυστυχώς ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός. Αν και πολλοί μεμονωμένοι εθελοντές του ΕΕΣ έχουν να επιδείξουν αξιόλογες πρωτοβουλίες στην υποστήριξη των αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας, η συνολική παρουσία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού είναι απελπιστικά κατώτερη των περιστάσεων.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι ο παλαιότερος και εγκυρότερος Οργανισμός Αρωγής στη χώρα μας με λαμπρή ιστορία και παραδόσεις στην περίθαλψη τραυματιών, αναπήρων, αστέγων και προσφύγων, με πολλές αποστολές βοήθειας σε ομοεθνείς μας σε γειτονικές χώρες και δράσεις σε όλες τις μεγάλες κρίσεις των τελευταίων εκατό ετών στη χώρα μας.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός διαθέτει σημαντική περιουσία με νοσοκομεία,ξενώνες, αποθήκες υλικού, ακίνητα. Αλλά η πολυτιμότερη περιουσία του είναι οι χιλιάδες εθελοντές Σαμαρείτες, τα χιλιάδες μέλη του που έχουν να επιδείξουν ένα ανεπανάληπτο εθνικό έργο αρωγής και προστασίας με βάση τις πανανθρώπινες αρχές του ιδρυτή του, Ερρίκου Ντυνάν.

Επιπλέον, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ως μέλος της μεγάλης Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου εκπροσωπεί τη χώρα μας σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όπου ο πόλεμος και η προσφυγιά κηλιδώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ιδιαίτερα στην περίοδο αυτή της κρίσης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο με την απειλή νέων μεγάλων προσφυγικών ρευμάτων, η απουσία του γίνεται ακόμα πιο αισθητή…

Είναι λοιπόν διπλά λυπηρό το γεγονός ότι τα οικονομικά σκάνδαλα, η κραυγαλέα αδράνεια, ο νεποτισμός και η προκλητική ανεπάρκεια των διοικήσεων του ΕΕΣ τον έχουν καταστήσει ανενεργό, προσβάλλοντας έτσι την ιστορία του αλλά και τους χιλιάδες πολίτες που εναπόθεσαν σ’ αυτόν την εμπιστοσύνη και τις ελπίδες τους.

Ο πρόσφατος διορισμός μελών Διοικητικού Συμβουλίου όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά αντίθετα οδήγησε σε αντιδράσεις και νέες δικαστικές περιπέτειες που στην καλύτερη περίπτωση θα διαιωνίσουν το βουρκώδες πλέγμα που εξακολουθεί να κρατά δέσμιο τον μεγάλο αυτό οργανισμό.

Η έγκριση του νέου σχεδίου καταστατικού αποτελεί την ελάχιστη προϋπόθεση για την όποια ανασυγκρότηση του ΕΕΣ, με την ελπίδα ότι θα ανοίξει ο δρόμος για συμμετοχή στον οργανισμό αυτό ανθρώπων ικανών και καταξιωμένων. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι απαραίτητη προϋπόθεση για μία εκ βάθρων αναδιάρθρωση και ριζική εξυγίανση του ΕΕΣ είναι η αλλαγή προσώπων και δομών καθώς και η απαλλαγή από τα νομικά και οικονομικά βαρίδια της προηγούμενης κακοδιαχείρισης. Διαδικασίες που θα επιχειρηθούν «εν κρυπτώ», πίσω από κλειστές πόρτες, θα βρουν αντίθετους, όχι μόνο τους χιλιάδες εθελοντές, αλλά και τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό που έχει επανειλημμένα εκδηλώσει την ανησυχία του.

Ανεξάρτητα από τα πολύπλοκα νομικά ζητήματα και από τα όποια συμφέροντα ευνοούνται από την ανυπαρξία του ΕΕΣ, η επιτακτική καθημερινότητα επιβάλλει στα μέλη και στους εθελοντές, στους απλούς καλοπροαίρετους πολίτες, σε όλους όσοι συγκινούνται από τις αρχές και τα ιδανικά του Ερυθροσταυρισμού να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Μόνο με μια πρωτοβουλία από τη βάση, που θα στηρίζεται στη δύναμη της Κοινωνίας των Πολιτών, θα μπορέσει να δημιουργηθεί ένας Νέος Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, βασισμένος στις αληθινές αρχές του πνεύματος του ιδρυτή του, που θα συσπειρώσει όλα τα μέλη και τους εθελοντές του και θα ανταποκριθεί όπως αρμόζει στις παραδόσεις του και στις απαιτήσεις των καιρών.

Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ

efsyn.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.