Τεράστια συμμετοχή στον Αστακό

Την εμπιστοσύνη τους στην Οργάνωση έδειξαν για μια ακόμη φορά οι αγρότες, κατακλύζοντας την αίθουσα του δημαρχείου Ξηρομέρου, όπου πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για τη νέα ΚΑΠ και το ΟΣΔΕ. Συνέχεια σήμερα στη Βόνιτσα.
ΑΣΤΑΚΟΣ-23
Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση των παραγωγών της ευρύτερης περιοχής στην ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποίησε χθες το απόγευμα η Ένωση Αγρινίου, σε συνεργασία με την Ένωση Ξηρομέρου, το Δήμο Ξηρομέρου και την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, για το ΟΣΔΕ 2015 και τις αλλαγές που επιφέρει η νέα ΚΑΠ.

Στην κατάμεστη αίθουσα του πνευματικού κέντρου στο δημαρχείο του Αστακού, οι εκατοντάδες αγρότες που συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια ολοκληρωμένη παρουσίαση για το τι ισχύει και το πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία μετά την κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων, θέτοντας τα δικά τους ερωτήματα και παίρνοντας υπεύθυνες απαντήσεις.

ΑΣΤΑΚΟΣ-28-400x250 Η ημερίδα ξεκίνησε με το σύντομο χαιρετισμό του δημάρχου Ξηρομέρου και προέδρου της οικείας Ένωσης κ. Ερωτόκριτου Γαλούνη, ο οποίος και δήλωσε εντυπωσιασμένος απ’ τη μαζική προσέλευση των αγροτών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι η πρώτη φορά που σ’ αυτή την αίθουσα είμαστε τόσοι πολλοί». Τόσο ο κ. Γαλούνης όσο και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου κ. Γιάννης Καλλίμορφος, επεσήμαναν την πολυπλοκότητα της διαδικασίας και, εστιάζοντας στο γεγονός ότι το 2015 είναι έτος αναφοράς, καθώς από τη φετινή δήλωση θα εξαρτηθούν οι επιδοτήσεις για τα πολλά επόμενα χρόνια, τόνισαν ότι δεν επιτρέπονται λάθη, καλώντας έτσι τους παραγωγούς να εμπιστευτούν τις Ενώσεις και να μην παρασυρθούν από «αεριτζήδες που γυρίζουν στα χωριά», οι οποίοι και δεν παρέχουν καμμιά απολύτως εγγύηση, η δράση τους δε εγείρει εύλογα ερωτηματικά και εξ ορισμού τίθεται εν αμφιβόλω.

Στην κυρίως παρουσίαση ο εισηγητής της Ένωσης Αγρινίου αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια που προηγήθηκε για τη διασφάλιση των αγροτών του νομού μας και την αποφυγή καταστροφικών για την οικονομία της Αιτωλοακαρνανίας απωλειών σε επιδοτήσεις. Με προβολή διαφανειών και αναλυτικά παραδείγματα εξήγησε τις βασικές κατευθύνσεις της νέας ΚΑΠ και όλες τις μεταβολές που ισχύουν απ’ τη φετινή χρονιά, αναλύοντας παράλληλα το πώς θα γίνουν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ.

Φυσικά, εξήγησε ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι συγκεκριμένα και κάλεσε τους αγρότες να ακολουθήσουν τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες της Ένωσης, ώστε το δύσκολο αυτό έργο να ολοκληρωθεί χωρίς να υπάρξουν προβλήματα. Υπενθυμίζουμε ότι όλοι ανεξαιρέτως οι δικαιούχοι για να  λάβουν τα νέα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης  της περιόδου 2015-2020 θα πρέπει το αργότερο μέχρι 15.5.2015 να έχουν υποβάλει την αίτηση τους στο ΟΣΔΕ με αναλυτικό και ακριβή προσδιορισμό των αγροτεμαχίων, ώστε αυτά να καταταγούν στις τρεις περιφέρειες (βοσκότοποι, αροτραίες, δενδρώνες) και να γίνει ο υπολογισμός των νέων δικαιωμάτων τους. Εάν δεν υπάρξει εμπρόθεσμη δήλωση ενός δικαιούχου δεν θα υπάρξει υπολογισμός δικαιωμάτων για τη γη που καλλιεργεί και τα ζώα που εκτρέφει, ανεξάρτητα εάν είχε ή όχι ιστορικά δικαιώματα, με αποτέλεσμα την οριστική απώλεια επιδοτήσεων.ΑΣΤΑΚΟΣ-4-400x250

Παρόντες στην ημερίδα ήταν επίσης μέλη της διοίκησης της Ένωσης Αγρινίου, ο αναπληρωτής δημάρχου Ξηρομέρου κ. Λαϊνάς, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της ΔΑΟΚ Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και φορέων της περιοχής. Ανάλογη ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου στο δημαρχείο της Βόνιτσας στις 12.00 το μεσημέρι, αύριο στην Αμφιλοχία, επίσης στο Δημαρχεί, στις 11.30 το πρωί, την Κυριακή στο Χαλκιόπουλο, στο παλιό δημαρχείο, στις 11.30 το πρωί και την ερχόμενη Τετάρτη στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου, στις 7.30 το απόγευμα.

e-ea.gr

Please follow and like us:

Τα σχόλια είναι κλειστά.