Ταραμοσαλάτα: Γιατί μόνο την Καθαρά Δευτέρα;

Ταραμοσαλάτα + λαγάνα = γευστικός παράδεισος. Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας δεν θέλει πολλά για να φέρει ευτυχία στο στομάχι μας.

9621352768887326064Και είναι πραγματικά απορίας άξιον γιατί οι Έλληνες δεν έχουμε πιο συχνά ταραμοσαλάτα στο τραπέζι μας, παρά οι περισσότεροι περιοριζόμαστε στο να την απολαμβάνουμε μόνο κάθε Καθαρά Δευτέρα.

Επειδή λοιπόν θεωρούμε ότι αυτή η γευστική και θρεπτική τροφή είναι αδικημένη απο τη συχνότητα με την οποία την καταναλώνουμε, παρακάτω ρίχνουμε μια ματιά στη φύση και την “κουλτούρα” του ταραμά, για να απολαύσουμε την επόμενη φορά με ακόμα μεγαλύτερη όρεξη την ταραμοσαλάτα μας:

  1. Ακόμα και η εικόνα είναι λαχταριστήΟ ταραμάς παρασκευάζεται από αυγά μπακαλιάρου.
  2. Τρώμε είτε “λευκή” είτε “κόκκινη” ταραμοσαλάτα. Στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για το φυσικό χρώμα του ταραμά, ενώ στη δεύτερη το κόκκινο χρώμα προκύπτει από την προσθήκη χρωστικών για τροφές. Ο “λευκός” ταραμάς, αν και πιο ακριβός, είναι πιο αγνός και με αυτόν μπορείτε να φτιάξετε περισσότερη ποσότητα ταραμοσαλάτας απ’ ό,τι αν χρησιμοποιούσατε ίδια ποσότητα κόκκινου ταραμά.
  3. Η ταραμοσαλάτα είναι έδεσμα που συναντάται και καταναλώνεται κυρίως στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Tο ότι την προτιμούν και οι καλοφαγάδες “γείτονες”, μάλλον σημαίνει πολλά για την αξία της…
    Ακόμα και η εικόνα είναι λαχταριστή
  4. Μια αρχαία παροιμία που μπορεί να θεωρηθεί αντίστοιχη του “μασάει η κατσίκα ταραμά;”, είναι το “κύων τεύτλα ουκ εσθίει”, δηλαδή “ο σκύλος δεν τρώει λαχανικά”!
  5. Ο ταραμάς έχει και ολόκληρο εθιμικό δρώμενο προς τιμήν του: στην Μεσσήνη πραγματοποιείται τις Απόκριες το έθιμο “Ο Τυρής και ο Ταραμάς”. Δύο άτομα που συμβολίζουν την αφθονία και την απληστία από τη μία, και την εγκράτεια από την άλλη, “παλεύουν” ανταλλάσσοντας έντονους διαλόγους. Στο τέλος επικρατεί ο Ταραμάς, δηλαδή η εγκράτεια και η νηστεία.
    Ταραμοσαλάτα, αναπόσπαστο έδεσμα της ελληνικής παράδοσης
  6. Για ακόμα πιο θρεπτικά αποτελέσματα, μπορείτε να προσθέσετε στην ταραμοσαλάτα σας, αυγοτάραχο (λιχουδιά από αυγά ψαριού του γλυκού νερού), και ειδικότερα το ξακουστό αυγοτάραχο Μεσολογγίου, γνωστό και ως “ελληνικό χαβιάρι”.

Από το Αυγοτάραχο Στέφος, που παράγεται στο Μεσολόγγι, μοιράζονται μαζί μας την εξής απλή συνταγή:

Ταραμάς με αυγοτάραχο

Για 4 μερίδες

100 γρ. λευκός ταραμάς
5 φέτες αυγοτάραχο
3 φέτες μπαγιάτικο ζυμωτό ψωμί, χωρίς την κόρα
Τον χυμό από 3 λεμόνια
400 ml ελαφρύ ελαιόλαδο

Χτυπάμε σε μεγάλο μπολ τον ταραμά, το αυγοτάραχο, το ψωμί και τον χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε λίγο λίγο το λάδι και χτυπάμε με το μίξερ χειρός, μέχρι να γίνει μια ομοιογενής κρέμα.Ταραμοσαλάτα, αναπόσπαστο έδεσμα της ελληνικής παράδοσης

Σερβίρουμε τον ταραμά με επιπλέον φέτες αυγοτάραχου

pathfinder.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.