Σύγχρονη διαχείριση ζωικού κεφαλαίου

Το πρωτοπόρο πρόγραμμα της ένωσης: «στηρίζουμε τον κτηνοτρόφο – αναβαθμίζουμε την κτηνοτροφία» υλοποιείται στοχευμένα βάσει σχεδίου και προγραμματισμού.

κολαζ-Γελασάκης-ε.α.

Oλοκληρώθηκε προ ημερών ο δεύτερος κύκλος εκπαίδευσης στελεχών της Ένωσης Αγρινίου με σκοπό την κατάλληλη κατάρτιση τους στην σύγχρονη διαχείριση ζωικού κεφαλαίου, την απόκτηση σύγχρονων γνώσεων και την ανάπτυξη πρακτικών που θα τους βοηθήσουν στην συνέχεια να παρέχουν πλήρη συμβουλευτική υποστήριξη στους κτηνοτρόφους της περιοχής τους με σκοπό την αναβάθμιση του κλάδου στην Αιτωλοακαρνανία.

Η εκπαίδευση και καθοδήγηση παρέχεται από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα και πιο συγκεκριμένα από τον κτηνίατρο, ερευνητή του φορέα Δρ. Θανάση Γελασάκη. Το εν λόγω πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο εξ ολοκλήρου από την Ένωση Αγρινίου είναι μία από τις πολλές καινοτομίες που ο φορέας υλοποιεί με συνέπεια, συστηματικότητα, συγκεκριμένο στόχο και μοναδικότητα στον ελληνικό χώρο, που το αποκαλεί:  «ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟ – ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ».

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή τακτική που εφαρμόζει η Ένωση Αγρινίου, αφού ποτέ στο παρελθόν ένας Συνεταιρισμός δεν ανέλαβε την, εκ του σύνεγγυς, ενημέρωση και συμβουλευτική προς τους κτηνοτρόφους τους, πάνω στο πως να διαχειρίζονται τη μονάδα τους, ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Η όλη προσπάθεια είναι προσαρτημένη στην εκτίμηση του Α.Σ. Ένωση Αγρίνιου ότι αν η Αιτωλοακαρνανία μπορέσει με περισσότερο αποδοτικό τρόπο να διαχειριστεί το ζωικό της κεφάλαιο, τα οφέλη θα είναι πραγματικά μεγάλα, τόσο για τους παραγωγούς μεμονωμένα όσο και για το σύνολο της αγροτικής οικονομίας του τόπου.

Με βάση τον προγραμματισμό μετά την κατάρτιση των στελεχών του Συνεταιρισμού και μέσα στο ερχόμενο Φθινόπωρο θα ακολουθήσουν:

Ενημερωτικές συναντήσεις για το πρόγραμμα και τα οφέλη του σε διαφορετικά σημεία της περιοχής (στα πρότυπα της πιλοτικής πρώτης συνάντησης που έγινε στο Θέρμο τον περασμένο Δεκέμβριο)

Προκαθορισμένες επισκέψεις των στελεχών στις κτηνοτροφικές μονάδες με σκοπό την συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου, την καλύτερη γνωριμία με τον κτηνοτρόφο, και την πρώτη προσέγγιση στο αντικείμενο της διαχείρισης των ζώων του

Συμπλήρωση ειδικού εντύπου «καρτέλας κτηνοτρόφου» για κάθε έναν ξεχωριστά κτηνοτρόφο με σκοπό την καλύτερη και απλουστευμένη παρουσίαση γι’ αυτόν της συνολικής οικονομικής του απόδοσης

Με βάση τα αποτελέσματα των ως άνω 3 βασικών ενεργειών θα σχεδιαστεί και θα προγραμματιστεί η συνέχεια του προγράμματος τον επόμενο χρόνο.

e-ea.gr