Συναγερμός στο Αιγαίο: Κίνδυνος ατυχήματος – Συγκέντρωση πολεμικών πλοίων

Με τη ναυτική άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα” και τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού πολεμικών πλοίων, μαχητικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ομάδων ειδικών δυνάμεων η Άγκυρα συνεχίζει να κάνει επίδειξη δύναμης στον απόηχο των δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Άμυνας που υποστήριξε πως κακώς η Ελλάδα ενισχύει την αμυντική της θωράκιση.

Η Αθήνα δεν παρεμβαίνει στο παιχνίδι της ρητορικής όξυνσης κι επιλέγει να δώσει ακόμη μια ευκαιρία στο διάλογο, αν και οι προσδοκίες από τις διερευνητικές επαφές είναι εξαιρετικά χαμηλές.

Μέχρι στιγμής η Άγκυρα δεν έχει απαντήσει στην πρόσκληση της Αθήνας για επανέναρξη του διαλόγου την ερχόμενη εβδομάδα.

Η Άγκυρα πάλι συνεχίζει να μιλά για έρευνες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για αποχή προκλητικών ενεργειών, με τον υπουργό Ενέργειας της χώρας να προαναγγέλλει την επιστροφή του Μπαρμπαρός στο πεδίο τους επόμενους μήνες.

Η Ουάσιγκτον πάντως εξακολουθεί να στοχοποιεί την Άγκυρα για μια σειρά από λόγους, με κυριότερη την απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 που είχε σαν αποτέλεσμα τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας και την αποβολή της από την προμήθεια των αεροσκαφών F-35.

Επέστρεψε στο Αιγαίο το Τσεσμέ

Το υδρογραφικό πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού έπλευσε εκ νέου στο Κεντρικό Αιγαίο και βρίσκεται εντός της δεσμευμένης, με Νavtex, περιοχής ερευνών.

Το τουρκικό υδρογραφικό δεν συνοδεύεται από κάποιο άλλο πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, με το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα να το παρακολουθεί διακριτικά. Όπως έχει ανακοινώσει το τουρκικό καθεστώς, το «Τσεσμε» θα πραγματοποιήσει επιστημονικές υδρογραφικές έρευνες ανάμεσα στην Λήμνο, τον Άγιο Ευστράτιο και την Σκύρο.

Επικίνδυνος συνωστισμός

Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος ενός ατυχήματος στο Αιγαίο τις επόμενες ημέρες δεν είναι απίθανος.

Δεν θα βγει μόνο ο τουρκικός στόλος στο Αιγαίο…

Οι ελληνικές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις θα είναι εκεί για να παρακολουθούν τις τουρκικές δραστηριότητες κι αυτός ο συνωστισμός είναι πάντα επικίνδυνος.

Η στρατηγική ψυχραιμία με την οποία αντιμετωπίζονται οι τουρκικές επιθετικές κινήσεις δεν εξασφαλίζει απόλυτα την ασφάλεια και οι κανόνες αποσυμπίεσης που έχουν ήδη συζητηθεί στις ελληνοτουρκικές συνομιλίες στο NATO επίσης δεν μπορούν να εγγυηθούν τίποτα όταν δεκάδες πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη διασταυρώνονται στο Αιγαίο κυρίως όμως κανένας δεν μπορεί να πάρει όρκο ότι η Τουρκία δεν επιδιώκει κάτι να πάει στραβά να κλιμακώσει την ένταση ακόμη και μέχρι επεισοδίου και να οδηγήσει σε άλλου τύπου συνομιλίες την Ελλάδα.

 

Πληροφορίες: ΣΚΑΪ/Realnews   newsique.gr

Please follow and like us: