/>

Συναγερμός για κρούσματα ελονοσίας

Οι περιοχές της Ηλείας και της Αχαΐας και ειδικότερα οι Δήμοι Δυτικής Αχαΐας, Ανδραβίδας-Κυλλήνης και η δημοτική ενότητα Μόρβης ανήκουν στις ζώνες υψηλού κινδύνου.elonosia_psekasmoi

Δύο κρούσματα ελονοσίας που καταγράφηκαν στη δυτική Ελλάδα το τελευταίο διάστημα σήμαναν συναγερμό στο ΚΕΕΛΠΝΟ και στις διευθύνσεις υγείας των νομών Ηλείας και Αχαΐας, ώστε το θέμα να μην πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Τα δύο περιστατικά, που είναι Έλληνες ασθενείς, νοσηλεύτηκαν με επιτυχία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα. Από την πλευρά τους, ΚΕΕΛΠΝΟ και Περιφέρεια αποφάσισαν τη λήψη μέτρων ώστε να προστατευθούν οι πολίτες της περιοχής.

Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στην Κάτω Αχαΐα, στην οποία έχουν προσκληθεί όλοι οι αιρετοί των δύο νομών, αγρότες και κτηνοτρόφοι, καθώς και εκπρόσωποι τουριστικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης θα γίνει ενημέρωση για τα μέτρα πρόληψης ώστε να μην εμφανιστούν άλλα κρούσματα και να μην προκύψει πρόβλημα εν μέσω τουριστικής περιόδου.

«Σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ έχουμε καταρτίσει το πλάνο πρόληψης και αντιμετώπισης των μολυσματικών νοσημάτων για την περιφέρεια, και ήδη έχει προγραμματιστεί η πρώτη ενημερωτική συνάντηση με φορείς για να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά στα τοπικά μέσα ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Α. Χαροκόπος.

Σε καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στην περιοχή, ότι φέτος δεν έγιναν οι κατάλληλοι ψεκασμοί που παραδοσιακά γίνονται την άνοιξη ώστε ν’ αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κουνουπιών -που αποτελούν φορείς της ασθένειας- και ειδικά σε μια περιοχή που έχει έντονο το πρόβλημα των στάσιμων νερών, η Περιφέρεια απαντά με κατακύρωση νέου διαγωνισμού για ψεκασμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, οι περιοχές της Ηλείας και της Αχαΐας και ειδικότερα οι Δήμοι Δυτικής Αχαΐας, Ανδραβίδας-Κυλλήνης και η δημοτική ενότητα Μόρβης, ανήκουν στις ζώνες υψηλού κινδύνου για την ελονοσία. Κατά συνέπεια, αποκλείονταν ως αιμοδότες άτομα που κατοικούν στις εν λόγω περιοχές.

Μέτρα πρόληψης

Τα μέτρα πρόληψης της ελονοσίας σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ περιλαμβάνουν:

■ Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα, κυρίως όταν είμαστε έξω από το σπίτι (προσοχή στις οδηγίες χρήσης).

■ Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα).

■ Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.

■ Χρήση κουνουπιέρας κατά τη διάρκεια του ύπνου.

■ Αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) στα ανοίγματα του σπιτιού.

■ Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών.

■ Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων.

■ Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα.

■ Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους.

■ Κούρεμα σε γρασίδι, θάμνους και φυλλωσιές, όπου βρίσκουν καταφύγιο ενήλικα κουνούπια.

■ Πότισμα κατά προτίμηση τις πρωινές ώρες.

■ Καθαρισμό των αγριόχορτων και της βλάστησης από επιφανειακά νερά.

efsyn.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.

EmailEmail
PrintPrint