Στόλτενμπεργκ: «Αργά η γρήγορα η Ουκρανία θα γίνει μέλος του NATO»

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, προειδοποιεί πως δεν πρέπει να περιμένει κανείς ότι το τέλος της ένοπλης σύρραξης στην Ουκρανία θα έλθει σύντομα, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα, την ώρα που συνεχίζεται η ουκρανική αντεπίθεση με σκοπό την ανάκτηση εδαφών που έχουν στα χέρια τους ρωσικά στρατεύματα.

NATO Secretary-General Jens Stoltenberg speaks during a press conference on the eve of a summit of NATO leaders, in Vilnius, Lithuania July 10, 2023. REUTERS/Ints Kalnins

«Οι περισσότεροι πόλεμοι διαρκούν πολύ περισσότερο απ’ ό,τι προβλεπόταν όταν ξεκινούσαν», τονίζει ο κ. Στόλτενμπεργκ στη συνέντευξη που παραχώρησε στα μέσα ενημέρωσης του γερμανικού ομίλου Funke. «Κατά συνέπεια πρέπει να προετοιμαστούμε για μακρύ πόλεμο στην Ουκρανία», προσθέτει.

Η ένοπλη σύρραξη άρχισε την 24η Φεβρουαρίου 2022, όταν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εισέβαλαν στην ουκρανική επικράτεια.

Ο ουκρανικός στρατός διεξάγει από τον Ιούνιο αντεπίθεση για να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις στο νότιο και στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όμως οι επιχειρήσεις του δεν επέτρεψαν να ανακαταληφθεί παρά περιορισμένος αριθμός κοινοτήτων.

«Θα θέλαμε όλοι να έρθει η ειρήνη γρήγορα», λέει ο κ. Στόλτενμπεργκ. «Όμως ταυτόχρονα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αν ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και οι Ουκρανοί σταματούσαν τις μάχες, η χώρα τους δεν θα υπήρχε πλέον». «Αν ο πρόεδρος [της Ρωσίας Βλαντίμιρ] και η Ρωσία καταθέσουν τα όπλα θα έχουμε ειρήνη», προσθέτει.

Για την επιθυμία του Κιέβου να ενταχθεί στη συμμαχία, ο κ. Στόλτενμπεργκ διαβεβαιώνει ότι «δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως αργά ή γρήγορα η Ουκρανία θα είναι στο NATO». Το Κίεβο ήρθε πιο κοντά σε αυτό στη σύνοδο της στρατιωτικής συμμαχίας τον Ιούλιο, εξηγεί.

«Όταν αυτός ο πόλεμος λάβει τέλος, θα έχουμε ανάγκη εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία. Σε διαφορετική περίπτωση, η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί», προειδοποιεί ο Νορβηγός στη συνέντευξη του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP / Φωτογραφία αρχείου Reuters

 

onalert.gr

 

 

 

Το agrinioreport.com δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.

Please follow and like us: