«Στο όνομα της αξιοπρέπειας-Οι ανατροπές της κοινής γνώμης στα χρόνια των Μνημονίων» Νίκος Μαραντζίδης-Γιώργος Σιάκας

Πώς φτάσαμε ώς εδώ; Ποιος φταίει;

Αυτά είναι τα δύο καίρια ερωτήματα που προσπαθούν να απαντήσουν όλα τα βιβλία που έχουν γραφτεί για την ελληνική κρίση. Μένει όμως ένα τρίτο: κατά πόσο η κοινή γνώμη επηρέασε -και όχι μόνο επηρεάστηκε- από τις πολιτικές ελίτ που κλήθηκαν να διαχειριστούν τις οριακές καταστάσεις των τελευταίων ετών.

Στο βιβλίο αυτό, ο Νίκος Μαραντζίδης και ο Γιώργος Σιάκας αποδεικνύουν ότι η κρίση μετέτρεψε τις πολιτικές ελίτ σε σχιζοφρενικές υπάρξεις, που αλλάζουν γνώμη κάθε μέρα και παρασύρονται με ευκολία από την κοινή γνώμη, ακολουθώντας μια τρελή πορεία, χωρίς πυξίδα και με απροσδιόριστο προσανατολισμό.

Βασισμένο σε έρευνες πανεπιστημίων, ινστιτούτων και εταιρειών δημοσκοπήσεων, το βιβλίο παρακολουθεί την έντονη πολιτικοποίηση των καθημερινών Ελλήνων, τις ρευστές τάσεις κι αντιλήψεις της κοινής γνώμης την εποχή των Μνημονίων, από τη συστηματική ανθρωποφαγία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέχρι τις πρωινές εκπομπές που ενίσχυσαν τις θεωρίες συνωμοσίας και τον λαϊκισμό.

Η κρίση γέννησε στη χώρα μας μια βαθιά διαίρεση, που όμοιά της είχε να ξαναζήσει από την εποχή του Εθνικού Διχασμού και του Εμφυλίου. Ο φόβος, η ανασφάλεια, η απόγνωση, η θλίψη, ο θυμός, αποδεικνύουν αυτό που ήταν ήδη γνωστό στους ειδικούς: ότι, ενώ η λήψη κρίσιμων αποφάσεων για την οικονομία και το μέλλον της χώρας είχε καιρό τώρα μετατοπιστεί πέρα από τα εθνικά σύνορα, η ελληνική κοινωνία και η πολιτική ελίτ ήταν εντελώς απροετοίμαστες για να δεχθούν αυτήν την πραγματικότητα.

Το «Στο όνομα της αξιοπρέπειας» αποτυπώνει την αλλαγή στον τρόπο που ο καθένας από εμάς αντιλαμβάνεται την ελληνική κοινωνία, το διεθνές περιβάλλον και τη θέση μας στον κόσμο. Και το πώς η αλλαγή αυτή τροφοδότησε την πολιτική ρητορική και τροφοδοτήθηκε, με τη σειρά της, από εκείνη.

Ο συγγραφέας
Ο Νίκος Μαραντζίδης γεννήθηκε το 1966. Σπούδασε Πολιτική Κοινωνιολογία στο Παρίσι στα Πανεπιστήμια Paris VII και Paris X. Από το 1996 διδάσκει Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Σήμερα είναι καθηγητής στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ και επισκέπτης καθηγητής στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Καρόλου (Πράγα) και στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Κεράλα (Ινδία).

Ο συγγραφέας
Ο Γιώργος Σιάκας είναι διευθυντής ερευνών της Μονάδας Ερευνών του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με την οποία συνεργάζεται από το 2013. Είναι διδάκτωρ Συγκριτικής Πολιτικής, με μεταπτυχιακές σπουδές Διεθνών Σχέσεων και βασικές σπουδές στη Λογιστική και Χρηματοοικονομική. Από το 2007 έως το 2013 δραστηριοποιήθηκε στον σχεδιασμό και την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων ως σύμβουλος επιχειρήσεων.